Τα καμπυλοβακτηρίδια είναι μια ομάδα βακτηρίων ...
σπειροειδούς σχήματος που μολύνουν τον άνθρωπο και προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Ανήκουν στο γένος Campylobacter και ξενιστή τους αποτελούν τυπικά τα πτηνά, τα οποία όμως δε νοσούν.
Στον άνθρωπο, η γαστρεντερίτιδα προκαλείται στο 99% των περιπτώσεων από το Campylobacter jejuni.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οργανισμού Public Health England Frieda Jorgensen, υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες μόλυνσης και να καταναλώσουμε με ασφάλεια το κοτόπουλο.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καταψύξουμε και στη συνέχεια να ξεπαγώσουμε (με προσοχή) το κοτόπουλο, αντί να το μαγειρέψουμε αμέσως μόλις το αγοράζουμε.
«Τοποθετώντας το κρέας στην κατάψυξη, μπορούμε να εξαλείψουμε τα καμπυλοβακτηρίδια έως και κατά 90%», τονίζει η Jorgensen.
Στην Ισλανδία έχει εφαρμοστεί ήδη μέτρο που επιβάλλει να καταψύχονται τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από καμπυλοβακτηρίδια και δεν επιτρέπεται να πωλούνται αμέσως μετά τη σφαγή.
Τυπικά συμπτώματα της μόλυνσης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι ο στομαχόπονος και η τάση προς έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, υπάρχει όμως περίπτωση η λοίμωξη να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η αντιδραστική αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter). Η λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό).
Παράπονα Ρόδου
σπειροειδούς σχήματος που μολύνουν τον άνθρωπο και προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Ανήκουν στο γένος Campylobacter και ξενιστή τους αποτελούν τυπικά τα πτηνά, τα οποία όμως δε νοσούν.
Στον άνθρωπο, η γαστρεντερίτιδα προκαλείται στο 99% των περιπτώσεων από το Campylobacter jejuni.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οργανισμού Public Health England Frieda Jorgensen, υπάρχει ένας απλός τρόπος να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες μόλυνσης και να καταναλώσουμε με ασφάλεια το κοτόπουλο.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να καταψύξουμε και στη συνέχεια να ξεπαγώσουμε (με προσοχή) το κοτόπουλο, αντί να το μαγειρέψουμε αμέσως μόλις το αγοράζουμε.
«Τοποθετώντας το κρέας στην κατάψυξη, μπορούμε να εξαλείψουμε τα καμπυλοβακτηρίδια έως και κατά 90%», τονίζει η Jorgensen.
Στην Ισλανδία έχει εφαρμοστεί ήδη μέτρο που επιβάλλει να καταψύχονται τα πουλερικά που έχουν μολυνθεί από καμπυλοβακτηρίδια και δεν επιτρέπεται να πωλούνται αμέσως μετά τη σφαγή.
Τυπικά συμπτώματα της μόλυνσης από το καμπυλοβακτηρίδιο είναι ο στομαχόπονος και η τάση προς έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες, υπάρχει όμως περίπτωση η λοίμωξη να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η αντιδραστική αρθρίτιδα (σύνδρομο Reiter). Η λοίμωξη μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα για τις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό).
Παράπονα Ρόδου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.