ροή ειδήσεων

Είναι οι Ελληνες, αντισημίτες;



Που βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του πλανήτη; Αφιέρωμα του WE με αφορμή την Ημέρα κατά του φασισμού και του αντισημιτισμού...

Από την Μαργαρίτα Πουρνάρα

Είναι οι Ελληνες, αντισημίτες; Από την μια έχουμε πραγματικά μεμονωμένα περιστατικά: μέσα στο 2014 το εβραϊκό μνημείο Ολοκαυτώματος της πρωτεύουσας (δια χειρός της ελληνοαμερικανίδας καλλιτέχνιδας Ντιάνα Μαγγανιάς) στον Κεραμεικό, έγινε στόχος βανδαλισμού. Λιγους μήνες πριν είχαμε βανδαλισμό και στο Εβραϊκό Νεκροταφείο στην Θεσσαλονίκη.


Στο παρελθόν σημειώθηκαν αντίστοιχα γεγονότα ντροπής στην Ρόδο, την Κρήτη (επίθεση στην συναγωγή), την Κομοτηνή και την Καβάλα. Παράλληλα ακούγεται με μεγαλύτερη συχνότητα μια αντισημιτική ρητορική από ακραίους πολιτικούς χώρους, με εξάρσεις που φτάνουν ως και την άρνηση του ίδιου του Ολοκαυτώματος, την λεκτική έκφραση μίσους για όποιον έχει εβραϊκή καταγωγή. Σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπου έχουν γίνει επιθέσεις κατά ατόμων και χώρων λατρείας καθώς και διαδηλώσεις με συνθήματα αντιεβραϊκά - μπορεί τα προαναφερθέντα να φαίνονται μικρότερης σημασίας. Ομως η μελέτη των φαινομένων αυτών έχει αποδείξει ότι τέτοιες εκφράσεις λεκτικής βίας είναι ο προθάλαμος για σοβαρότερες πράξεις. Συνεπώς χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνιση.






Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η άνοδος του αντισημιτισμού είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Οποιος θέλει να δει περισσότερα στοιχεία για τις λεκτικές αλλά και σωματικές επιθέσεις εναντίον των εβραϊκής καταγωγής Ευρωπαίων πολιτών, ας ανατρέξει στην έρευνα που έκανε η European Agency For Fundamental rights, και θα διαπιστώσει στις χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ουγγαρία, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο τμήμα του εβραϊκού πληθυσμού της Γηραιάς Ηπείρου, τα κρούσματα αλλά και ο φόβος αυξάνονται.

Από την άλλη, προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας μια μελέτη της Antidefamation League, ένας διεθνής οργανισμός που καταπιάνεται με το θέμα του αντισημιτισμού και μάλιστα πραγματοποιεί ειδικές έρευνες και μετρήσεις σε διάφορες χώρες, εν είδει ενός παγκόσμιου δείκτη, κατατάσσοντας μας ως την πρώτη χώρα στην Ευρώπη με 69% (η διεθνής κατάταξη εδώ) . Πόσο βάσιμη είναι η έρευνα αυτή; Το ποσοστό των ερωτηθέντων είναι μικρό για να βγάλει κανείς τέτοια συμπεράσματα ενώ το ερωτηματολόγιο παραπέμπει περισσότερο σε διάφορες στερεοτυπικές αντιμετωπίσεις παρά σε μίσος. Ανάμεσά τους λ.χ. είναι ερωτήματα του τύπου αν οι Εβραίοι έχουν επιρροή στον κόσμο των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών αγορών καθώς και στον χώρο της διεθνούς πολιτικής. Μεγάλο ποσοστό των συμπατριωτών μας απαντά θετικά αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι είναι και αντισημίτες.






Τι λέει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο επ’ αυτού: «Ο αντισημητισμός υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, με εξάρσεις και πτώσεις, ανάλογα με όλα όσα συμβαίνουν στο διεθνές περιβάλλον. Είναι κυρίως θέμα γεωπολιτικής αλλά βέβαια υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η ρητορική του μίσους που διαρκώς γίνεται εντονότερη» λέει ο πρόεδρος κ. Βενιαμίν Αλμπάλας στο WE του news247. ΟΓιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος της πόλης με την μεγαλύτερη εβραϊκή ιστορία στην Ελλάδα τι πιστεύει: «Αν είναι αντισημίτες οι Ελληνες; Είναι. Τι εννοώ: όχι ότι μισούμε τους Εβραίους, ή ότι έχουμε εχθρικά αισθήματα απέναντί τους. Είμαστε όμως επιρρεπείς στο να πιστεύουμε ιστορίες συνωμοσίας και επίσης να ζηλεύουμε το γεγονός ότι έχουν συγκεντρώσει δύναμη στα χέρια τους, οικονομική και πολιτική. Λέμε από μέσα μας “Γιατί αυτοί και όχι εμείς;”»

Ας λάβουμε όμως υπ΄όψιν μια άλλη έρευνα που μπορεί να μας διαφωτίσει καλύτερα. Πρόκειται για μια μελέτη που αφορά τους αστικούς μύθους οι οποίοι περνούν μέρες δόξας, όπως αποδεικνύει έρευνα που εκπόνησαν από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου 2014 σε τυχαίο δείγμα 1.045 ατόμων ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Λεόν Σαλτιέλ) υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη της Μονάδας Ερευνών του ΠΑ.ΜΑΚ., το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (Γιώργος Αντωνίου) και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Σπύρος Κοσμίδης, Ηλίας Ντίνας). Κάποια συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο σε συνέδριο που οργανώθηκε από το Κέντρο για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη.






Τι βγαίνει από την έρευνα αυτή; Το 75% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η κρίση ήταν προσχεδιασμένη, το 69% θεωρούν ότι το φάρμακο για τον καρκίνο έχει βρεθεί αλλά δεν το αποκαλύπτουν σκοπίμως όπως επίσης ότι ο Κώστας Σημίτης είναι εβραϊκής καταγωγής (61%). Το 74% πιστεύει ότι Ελληνες Εβραίοι το θρήσκευμα είναι περισσότερο Εβραίοι και λιγότερο Ελληνες. Δεν χρειάζεται να την διαβάσει κανείς ολόκληρη για να δει ότι μια μερίδα της κοινωνίας διακατέχεται από τον φόβο, βλέπει κρυφούς και φανερούς εχθρούς και βέβαια πιστεύει σε θεωρίες συνομωσίας. Ολα αυτά τρέφουν τα στερεότυπα, όχι μόνο κατά των Εβραίων αλλά οποιουδήποτε θεωρούμε ότι μπορεί να μας απειλήσει ή να ευθύνεται για τα δικά μας δεινά.




- φωτογραφία από την Θεσσαλονίκη του 1941

news247

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *