ροή ειδήσεων

ΘΡΙΛΕΡ στην Αμφίπολη! Ποιο είναι το πρόβλημα που δεν αφήνει τους αρχαιολόγους να κάνουν καμία ανακοίνωση για τον τύμβο;;; Το μυστηριώδες όρυγμα που...


Έχουν περάσει αρκετές ημέρες ...από την τελευταία επίσημη ανακοίνωση... για την ανασκαφή της Αμφίπολης όπου έγινε αναφορά σε ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους. Περίπου εδώ και μία εβδομάδα, το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει βγάλει καμία ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολύ κακή κατάσταση του τέταρτου χώρου, που έχει υποστεί σχεδόν ολική καθίζηση, σε συνδυασμό με το μυστηριώδες όρυγμα, που δημιουργεί πρόβλημα στατικότητας στον χώρο, αναγκάζει τους αρχαιολόγους να σκάβουν πολύ αργά και να ασχολούνται κυρίως με την αντιστήριξη του χώρου, ώστε να ενισχυθεί η στατικότητα του τελευταίου θαλάμου. Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε μάθει κάτι νεώτερο.
Τασούλας: Η Αμφίπολη δεν έχει τελειώσει ακόμη
«Η Αμφίπολη δεν έχει ακόμη τελειώσει και οι εργασίες συνεχίζονται στο όρυγμα του τέταρτου χώρου» είπε το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Πολιτισμού Κ.Τασούλας.
Παράλληλα, ο κ.Τασούλας χαρακτήρισε την Αμφίπολη «κάτι συγκλονιστικό», «ένα συναρπαστικό αφήγημα» και επεσήμανε ότι «υπάρχει ψάξιμο, σοβαρή δουλειά, ανάλυση και προφανώς μία προσδοκία».
Τέρενς Κλαρκ: Ελπίζω πως υπάρχει κι άλλος τάφος
Ο εκπρόσωπος του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά στην Οτάβα και αρχαιολόγος Τέρενς Κλαρκ, ο οποίος βρέθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, για την παρουσίαση της μεγάλης έκθεσης με τίτλο «Οι Έλληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», τόνισε μεταξύ άλλων πως «τα ευρήματα του μνημείου της Αμφίπολης είναι εξαιρετικά και πολύ συγκινητικά. Από μόνο του το ίδιο το μνημείο είναι μοναδικό».
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της ανασκαφής, και ελπίζουμε πως θα έχει σχέση με την οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν την περιοχή με τη μητέρα του, την Ολυμπιάδα, ή τη σύζυγό του, τη Ρωξάνη» είπε κ. Κλαρκ, εκτιμώντας πως είναι πολύ πιθανό να υπάρχει στο σημείο και άλλος τάφος
«Ελπίζω πως υπάρχει κι άλλος τάφος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρίσκεται κάτι ακόμη και μετά τον τρίτο θάλαμο. Για μένα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για τον τάφο της Ολυμπιάδας. Υπάρχουν ορατές ενδείξεις για κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.
Επιλογή επιστημονικής ομάδας για τη γεωφυσική διασκόπηση
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται στην φάση επιλογής της επιστημονικής ομάδας και του αντίστοιχου Πανεπιστημίου που θα κάνει τη γεωφυσική διασκόπηση στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ώστε να εντοπιστεί αν υπάρχουν και άλλες αρχαιότητες, πέραν του ταφικού μνημείου που έφερε στο φως η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη. Το υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί σε τρία ελληνικά πανεπιστήμια. Το ΑΠΘ ήταν το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που εκδήλωσε ενδιαφέρον, ενώ παρόμοια προσφορά υπήρξε και από δύο άλλα πανεπιστήμια, ένα από τα οποία ήταν το Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Από τα τρία ΑΕΙ ζητήθηκε να προχωρήσουν οι ομάδες τους σε αυτοψία στον λόφο Καστά και να υποβάλουν στη συνέχεια τις προτάσεις τους. Στη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με την πορεία των ανασκαφών, η οποία θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη στην Αμφίπολη, θα είναι παρών και ο πρύτανης του ΑΕΙ που θα επιλεγεί.
star.gr



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *