ροή ειδήσεων

"Στοπ" στις αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες θέλει να βάλει το υπουργείο Εργασίας



Στο «δόκανο» των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας θα πιάνονται οι επιχειρήσεις που...
δεν δηλώνουν τις υπερωρίες ή δεν καταγράφουν το αναλυτικό ωράριο απασχόλησης του προσωπικού.
Σε νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προβλέπεται πως 194.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά στο σύστημα «Εργάνη» κάθε τροποποίηση που γίνεται στο ωράριο.
Η αλλαγή αυτή γίνεται μετά και τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν σημαντική αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αλλά και υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους. Ουσιαστικά υπάρχει ένα τμήμα των εργοδοτών που εξακολουθεί να παραβιάζει τη νομοθεσία, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο μια σειρά διατάξεων που είχαν ψηφιστεί με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας (π.χ. οι αλλαγές που είχαν γίνει στο βιβλίο υπερωριών).
Στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προβλέπεται πως «σε περίπτωση αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρίσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» της υποπαραγράφου ΙΑ.3 της παραγράφου Ι.Α. του άρθρου πρώτου του νόμου 4152/2013 (ΦΕΚ Α 107) συμπληρωματικούς πίνακες προσωπικού ως προς τα μεταβληθέντα στοιχεία, το αργότερο ως και την ίδια ημέρα της αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους. Από τη δημοσίευση του παρόντος κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *