ροή ειδήσεων

“Γιατί η Ελλάδα μας πρέπει να είναι το κέντρο του Yachting παγκοσμίως”



Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη δίνει στο ενημερωτικό σάιτ...
 greekaffair.com.gr και τον Κυριάκο Τσικορδάνο, ο πρόεδρος της ένωσης πλοιοκτητών ελληνικών σκαφών τουρισμού, Αντώνης Στελλιάτος.
Κ. Στελλιάτο, o ελληνικός τουρισμός έχει ανακάμψει σχετικά με άλλες χρονιές;

Είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια της Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος των ξένων τουριστών για την χώρα μας πέτυχε απόλυτα. Η Υπουργός με τα αλλεπάλληλα ταξίδια πέτυχε ένα πράγμα, να δείξει ότι η χώρα μας δεν είναι ανασφαλής, δεν υπάρχει αναρχία και ότι η Ελλάδα μας είναι εκ των πλέον ασφαλών χωρών της γης. Έτσι ο τουρισμός το 2014 έφθασε σε καταπληκτικά επίπεδα και ευελπιστούμε το 2015 για καλύτερη χρονιά.

Θα ήθελα να μου πείτε πως κινήθηκε η ιστιοπλοΐα και το yachting και ποια τα επίπεδα που φτάσαμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Για το Yachting ήταν μια καλύτερη χρονιά αλλά για να φτάσουμε στα επίπεδα του 2008 θα χρειασθούν πολλά χρόνια. Δύσκολα θα συμμαζευτεί η κρίση των 5 ετών. Πρωτόγνωρη για το yachting. Πιο συγκεκριμένα μεγάλη αύξηση ναυλώσεων σε ιστιοπλοϊκά και catamaran, όπως επίσης και στα mini κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 49 επιβατών. Όμως στην κατηγορία των 12 επιβατών και 6-8 ατόμων πλήρωμα, η αύξηση των ναυλώσεων ήταν πολύ περιορισμένη. Περιμένουμε το 2015. Πιστεύουμε σε μεγαλύτερη προσέλευση ναυλωτών.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έχει τις βάσεις ώστε να μετατραπεί σε σημαντικό κέντρο επαγγελματικού yachting;

Φυσικά γιατί η Ελλάδα, μια χώρα θείο δώρο για yachting πολύ απλά:

1. 5000 νησιά και βραχονησίδες. Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη και Μύκονο, στα απομονωμένα Αγαθονήσι και Καστελόριζο, την μαγευτική Κάσο και τα υπόλοιπα νησιά. Κάθε νησί με την δική του γραφικότητα, τα ήθη και έθιμα, τη μορφολογία του εδάφους του, που σημαίνει ότι κάθε λάτρης του yachting θα βρει αυτό που θέλει. Water sports, fishing, snorkeling, scuba diving, anything, just name it.
2. Διασχίζοντας το Αιγαίο ή το Ιόνιο, η το Ικάριο ή το Καρπάθιο ή όποιο Πέλαγος θέλετε, αναπνέεις αέρα πολιτισμού, μυθολογίας, που πουθενά μα πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει.
3. Κλίμα-το γνωστό-ήλιος, θάλασσα, μοναδικό στη γη. Διακοπές όλο το χρόνο. Αυτό είναι το κλίμα της χώρα μας. Ελληνική κουζίνα, μοναδική.
4. Και κάτι τελευταίο. Φιλοξενία που μόνο ο Έλληνας μπορεί να προσφέρει στον ξένο επισκέπτη και να τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι στον Παράδεισο.

Ποια είναι τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα η πολιτεία όσον αφορά το ηλεκτρονικό μητρώο για τα επαγγελματικά σκάφη τουρισμού και πόσο τηρούνται οι κανονισμοί;

Πρόσφατα ψηφίσθηκε στην Βουλή ο νέος νόμος για τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία. Ήταν ένα κατόρθωμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη διότι χρειάσθηκαν 5 χρόνια και 11 διαφορετικοί Υπουργοί Ναυτιλίας για να φτάσει στη Βουλή και να φηφισθεί. Δεν είναι τέλειος αλλά γνωρίζουμε οι επαγγελματίες τώρα βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου θα δραστηριοποιούμεθα, τι θα πληρώνουμε, που και πότε.

Όμως για να εφαρμοστεί σωστά αυτός ο νόμος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το Ηλεκτρονικό Μητρώο βάσει του οποίου στηρίζονται πολλά άρθρα του Νόμου και πιο συγκεκριμένα:

Θα γνωρίζουμε όλα τα σκάφη, με οποιαδήποτε σημεία, που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αν είναι επαγγελματικά ή ιδιωτικά. Έτσι θα αποφεύγονται οι παράνομες ναυλώσεις, που σημειωτέων αυξήθηκαν κατά την διάρκεια του 2014, και το Κράτος θα εισπράττει ΦΠΑ και Τέλη Πλεύσης και Παραμονής που δεν εισέπραξε το 2014. Για αυτό το λόγο όταν ένα σκάφος μπαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα πρέπει να ανακοινώνεται ηλεκτρονικά στο Μητρώο, με όλα τα στοιχεία του: νηολόγιο, σημαία, call no. κλπ.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *