ροή ειδήσεων

Η κρίση έκλεισε 1 στα 3 τραπεζικά καταστήματα



Παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων συνεχίστηκε... και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων στις τράπεζες.


Mε 2.500 καταστήματα επτά εμπορικών τραπεζών και περίπου 100 καταστήματα δέκα συνεταιριστικών τραπεζών κλείνει το 2014, παρουσιάζοντας μείωση 16% σε σχέση με τα 3.100 καταστήματα το 2013 και 36,5% με το 2008, οπότε και ο αριθμός τους είχε φθάσει στις 4.097, στο ανώτερο επίπεδο πριν ξεκινήσει η πτώση.

Η μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων συνοδεύθηκε για μία ακόμη χρονιά από τη νέα μείωση του αριθμού των τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας, καθώς ολοκληρώθηκαν η απορρόφηση της θυγατρικής της Γενικής Τράπεζας και η εξαγορά των εργασιών της λιανικής της Citibank στην Ελλάδα από την Alpha Bank.

Παράλληλα με τη μείωση το αριθμού των καταστημάτων συνεχίστηκε και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων, με αποτέλεσμα το 2014, με την ολοκλήρωση της εθελουσίας εξόδου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, ο συνολικός αριθμός να υποχωρεί σε περίπου 47.800 από 51.242 το 2013. Ο αριθμός των εργαζομένων έφτασε στο ανώτερο υψηλό επίπεδο το 2008, σε 66.165, έχοντας παρουσιάσει ποσοστιαία μείωση που προσεγγίζει το 30% σε σχέση με σήμερα. Η μείωση του προσωπικού επιτεύχθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου και των συνταξιοδοτήσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ» τα σχέδια των τραπεζών για το 2015 είναι τα ακόλουθα:

Η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ολοκληρώσει την απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας, κλείνει το 2014 με δίκτυο 803 καταστημάτων και 1.880 ΑΤΜ. Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει το κλείσιμο περίπου 20 καταστημάτων στη διάρκεια του 2015 και την αύξηση των ΑΤΜ σε περίπου 2.000, με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό του δικτύου με νέα ΑΤΜ για την πραγματοποίηση νέων συναλλαγών.

Ακολουθεί η Alpha Bank με δίκτυο 598 καταστημάτων στο τέλος του 2014, στα οποία περιλαμβάνονται και τα 20 καταστήματά της προερχόμενα από την εξαγορά των εργασιών της λιανικής τραπεζικής της Citibank στην Ελλάδα, τα οποία προβλέπεται να ενσωματωθούν πλήρως στο δίκτυο της Alpha Bank. Στη διάρκεια του 2015 η τράπεζα σχεδιάζει την περαιτέρω αναδιάρθρωση του δικτύου της. Το δίκτυο των ΑΤΜ της τράπεζας στο τέλος του 2014 αριθμεί 1.175, στα οποία προβλέπεται να ενσωματωθούν πλήρως τα 35 ΑΤΜ της Citibank. Για το 2015 θα συνεχιστεί ο εξορθολογισμός του δικτύου των ΑΤΜ με καταργήσεις υφιστάμενων και εγκαταστάσεις νέων, χωρίς όμως να προβλέπεται αξιοσημείωτη μεταβολή στον αριθμό τους.

Η Εθνική Τράπεζα κλείνει το 2014 με 527 καταστήματα και 1.410 ΑΤΜ. Για το νέο έτος προβλέπεται το άνοιγμα άνω από 20 νέων καταστημάτων, με αποτέλεσμα το δίκτυό της να αριθμεί περίπου 550 καταστήματα.


Επίσης έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα 50 με 60 νέων ΑΤΜ.

Η Eurobank κλείνει το 2014 με δίκτυο 505 καταστημάτων και 829 ΑΤΜ. Για το 2015 το δίκτυο καταστημάτων της προβλέπεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, ενώ τα ΑΤΜ θα αυξηθούν στα 860.

Η Attica Bank κλείνει το 2014 με 70 καταστήματα και 80 ΑΤΜ και η εξέλιξη του δικτύου συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.

H Πανελλήνια Τράπεζα διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων και 27 ΑΤΜ, με το 2015 να μην προβλέπεται μεταβολή στα μεγέθη αυτά.

Η HSBC, που αποτελεί πλέον τη μόνη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική στη χώρα μας, διαθέτει δίκτυο 15 καταστημάτων και 25 ΑΤΜ, με τους πελάτες της να μπορούν να εξυπηρετηθούν και από το δίκτυο ΑΤΜ της Alpha Bank.

Mobile banking

Αναφορικά με τον ρόλο των καταστημάτων για το 2015, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, έχει σχεδιαστεί να δοθεί έμφαση στην προσπάθεια αποσυμφόρησης των ταμείων των τραπεζών από τον αυξημένο αριθμό συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω αυτών, καθώς το σύνολο σχεδόν των υποχρεώσεων των πολιτών προς το Δημόσιο εξοφλείται πλέον από τα γκισέ των τραπεζών. Αυτό θα επιτευχθεί με την ενίσχυση των εναλλακτικών δικτύων και ειδικότερα του mobile banking, που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη σε άλλες χώρες.

Επίσης, ο ρόλος των καταστημάτων με τα τραπεζικά τους στελέχη θα επικεντρωθεί στη δύσκολη προσπάθεια συγκράτησης και αύξησης των καταθέσεων σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, καθώς και στην πώληση σειράς τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων που έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους στα υποκαταστήματα.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *