ροή ειδήσεων

Ποια είναι τα τρία σημάδια που προμηνύουν ‘’μαύρα σύννεφα’’ στον τουρισμό το 2015



Της Στεφανίας Σούκη
Άμεσες, αρνητικές επιπτώσεις σε τρία βασικά σημεία σε ό,τι έχει να κάνει...
με τον τουρισμό για το 2015 βλέπουν οι τουριστικοί φορείς από την αρνητική δημοσιότητα των τελευταίων ημερών, με το πρόβλημα να εντοπίζεται όχι τόσο στις ίδιες τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να φέρουν και εκλογές, όσο σε αυτή καθαυτή την κακή διαχείριση από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι άμεσες και εντοπίζονται:

1. Στην πτώση του ρυθμού των προκρατήσεων για τη σεζόν του 2015, η οποία ξεπερνά τις τελευταίες ημέρες της αρνητικής δημοσιότητας το 50%. Αυτή την περίοδο συνήθως πραγματοποιείται το 10- 15% των προκρατήσεων, ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου είναι το πλέον κρίσιμο κάθε χρόνο, αφού πραγματοποιείται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό προκρατήσεων. «Ο χρυσός κανόνας είναι έως το τέλος Μαρτίου να έχει πραγματοποιηθεί ποσοστό κοντά στο 50% και πάνω των προκρατήσεων», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Α. Ανδρεάδης. «Αν επιτευχθεί το ποσοστό αυτό μιλάμε για μία καλή τουριστική σεζόν. Αυτή την στιγμή παρατηρείται σημαντική μείωση του ρυθμού των προκρατήσεων από το εξωτερικό με βασικά αίτια το ενδεχόμενο του Grexit, που μπορεί να φέρει απώλειες των προκαταβολών για τους tour operators, κοινωνική αναστάτωση με απεργίες και διαδηλώσεις κ.τ.λ.».

2. Στο αρνητικό κλίμα για τη διενέργεια συνεδρίων στη χώρα μας, με τα ερωτήματα για τις εξελίξεις να έχουν αυξηθεί από τους διοργανωτές και τις αποφάσεις για προγραμματιζόμενα συνέδρια στην Ελλάδα να μετατίθενται για αργότερα.

3. Στην αναβολή των αποφάσεων από πλευράς των αεροπορικών εταιρειών όσον αφορά τον προγραμματισμό νέων δρομολογίων για την Ελλάδα. «Aυτή την περίοδο ανακοινώνονται τα νέα δρομολόγια των αεροπορικών για το 2015. Αυτό που βλέπουμε αυτή την στιγμή, με βάση και τα στοιχεία από το Ελ. Βενιζέλος είναι ‘’πάγωμα’’ των αποφάσεων και του προγραμματισμού για τη νέα χρονιά», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Σημειώνεται πάντως ότι μόλις χθες Ryanair και Easyjet από το χώρο των low cost αεροπορικών εταιρειών, έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον ελληνικό τουρισμό για το 2015 ανακοινώνοντας νέα δρομολόγια για την επόμενη σεζόν στη χώρα μας.

H συνάντηση με Moscovici

Τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την ανάπτυξη του κλάδου, όσο και σε επενδυτικό επίπεδο έκρουσε ο ΣΕΤΕ και στον επίτροπο Π. Μοσκοβισί, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών στη χώρα μας με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο υπόμνημα που υπέβαλε ο ΣΕΤΕ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις πολλαπλές αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς του τουρισμού τα τελευταία χρόνια -«από το 2008 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει πάνω από 6 φορές ο ΦΠΑ στον κλάδο»-, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης, την ίδια στιγμή που «οι επενδυτές του κλάδου στην Ελλάδα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους επενδυτές στην Ευρώπη». Όπως επισημάνθηκε δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την Ελλάδα η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, χωρίς να εξετάζονται οι πραγματικές επιπτώσεις στην οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΤΕ έχει αναθέσει σε έναν ανεξάρτητο οίκο συμβούλων επιχειρήσεων, την Ernst & Young, να εκπονήσει μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή στη χώρα μας, συγκριτικά και με άλλες αγορές, τα αποτελέσματα της οποίας θα είναι έτοιμα μέσα στον Ιανουάριο.

Όπως υποστήριξαν οι τουριστικοί φορείς, το κόστος χρήματος για έναν επενδυτή στη χώρα μας αντιστοιχεί σε ένα 7- 8% όταν το αντίστοιχο νούμερο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν στο ήμισυ. Παράλληλα, κι ενώ ποσοστό κοντά στο 70% των αιτημάτων για επενδύσεις στη χώρα μας αφορούν τον τομέα του τουρισμού, οι επενδυτές στην Ελλάδα έχουν να αντιμετωπίσουν την αστάθεια στο κομμάτι της φορολογίας και «άρα δεν μπορούν να κάνουν σωστό προγραμματισμό για το business plan τους σε βάθος 10ετίας».

newmoney.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *