ροή ειδήσεων

Εκμάθηση Ρωσικής γλώσσας: Κύκλος μαθημάτων, ρομπότ και Ντα Βίντσι σε 3D



Το Ινστιτούτο ρωσικής γλώσσας, Πούσκιν, συνένωσε τις προσπάθειες...
περισσοτέρων από 70 καθηγητών από 10 ρωσικά ΑΕΙ και το φθινόπωρο του 2014 άνοιξε τη διαδικτυακή πύλη «Εκπαίδευση στη ρωσική».

Το πόρταλ αποτελείται από τρεις κύριες ενότητες: «Η ρωσική ως ξένη» για τους αλλοδαπούς που ενδιαφέρονται να μάθουν τη ρωσική γλώσσα, «Ρωσικό σχολείο» για ρωσόφωνους μαθητές και τους γονείς τους που ζουν στο εξωτερικό, και επίσης το «Σχολείο επαγγελματικής υποστήριξης» για βελτίωση της κατάρτισης των καθηγητών, φιλολόγων και γλωσσολόγων στον τομέα της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας ως ξένης. Όπως ανέφερε στην RBTH η διευθύντρια του Ινστιτούτου, Μαργκαρίτα Ρουσέτσκαγια, σήμερα στο πόρταλ επιμορφώνονται 80 χιλιάδες άτομα, 50 χιλ. εκ των οποίων στο επίπεδο Α1 και οι υπόλοιποι στο επίπεδο Α2. Ακόμη, 10-15 χιλιάδες έγιναν συνδρομητές σε άλλα προγράμματα, μεταξύ αυτών στη βελτίωση της κατάρτισης για παιδαγωγούς. Σύμφωνα με την ίδια, ως το επίπεδο C2 οι ενότητες θα είναι ανοικτές μέχρι το Μάρτιο του 2015 (σ.σ. για τα επίπεδα Β1-C2 είναι διαθέσιμη προεγγραφή), ενώ ο στόχος για ολόκληρο το έτος, είναι να φτάσει ο αριθμός των ακροατών το ένα εκατομμύριο.



Όπως αναφέρει η Ρουσέτσκαγια, «θέλουμε το πόρταλ να αποτελέσει μια πηγή για τα ΑΕΙ, για τις σχολές ξένων γλωσσών, τα κέντρα εκμάθησης και εξετάσεων, για τα γυμνάσια και εν γένει τα σχολεία όπου διδάσκεται η ρωσική γλώσσα. Όσον αφορά τις δυνατότητες, το πόρταλ είναι συγκρίσιμο με μια ολοκληρωμένη έδρα ρωσικής γλώσσας. Πρόκειται για ένα γλωσσολογικό σύστημα σε βαθύ επίπεδο, το οποίο περιλαμβάνει την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας από τα πρώτα βήματα μέχρι την τελειοποίηση της γνώσης της».

Η ρωσική ως ξένη

Η ενότητα «Η Ρωσική ως ξένη» προτείνει την επιλογή ενός από τα έξι επίπεδα της γλώσσας, κάτι που παραπέμπει στο κλασσικό σύστημα πιστοποίησης που ισχύει σε οποιαδήποτε άλλη ξένη γλώσσα.

Προς το παρόν, η μοναδική διαθέσιμη επιλογή για μαθήματα στο στοιχειώδες και το βασικό επίπεδο (Α1 και Α2), είναι η αυτοδίδακτη δωρεάν εκμάθηση. Διαλέγοντας αυτή τη σειρά μαθημάτων, μπορεί κανείς να κάνει τις ασκήσεις με τη σειρά που επιθυμεί. Ακολούθως, θα πρέπει να εμφανιστεί η επιλογή εκμάθησης αυστηρά σύμφωνα με το πρόγραμμα του κύκλου μαθημάτων, με την εξ αποστάσεως υποστήριξη καθηγητή, είτε σε γκρουπ, και επίσης σε ζωντανό χρόνο με ατομικό πρόγραμμα. Η πρόσβαση στα μαθήματα είναι ανοικτή επί εικοσιτετραώρου βάσεως. Το πρόγραμμα Α1 αποτελείται από μερικές ενότητες:

1.Εισαγωγικός κύκλος φωνητικής και γραμματικής.

Πρόκειται για πέντε μαθήματα αφομοίωσης του αλφαβήτου. Το πρόγραμμα αρχικά προτείνει να βρεις το κάθε γράμμα στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, και μετά να ασκηθείς με τη γραφή του στο τετράδιο ασκήσεων. Στο επόμενο στάδιο ασκείσαι στην προφορά. Το γράμμα μπορείς να το ακούσεις, να το επαναλάβεις στο μικρόφωνο και να συγκρίνεις την ερμηνεία σου με την προφορά του εκφωνητή. Ασκήσεις όπως αυτή βοηθούν να κατεργαστείς τον τόνο της φωνής στις προτάσεις με ερώτηση ή επιφώνημα. Για το σκοπό αυτό, στη διάθεση του μαθητή υπάρχει online office αναπαραγωγής αρχείων ήχου.

2.Εντατική σειρά μαθημάτων ομιλίας στη ρωσική.


Περίπου 10-15 χιλιάδες ακροατές έχουν ήδη γραφτεί στα επιπρόσθετα εκπαιδευτικά προγράμματα του πόρταλ «Εκπαίδευση στη ρωσική», μεταξύ αυτών και στους κύκλους μαθημάτων βελτίωσης της κατάρτισης για παιδαγωγούς.

Η συγκεκριμένη ενότητα αποτελείται από απλά κείμενα και διαλόγους χαρακτήρων. Ύστερα από την ανάγνωση και ακρόασή τους πρέπει να εκτελέσετε εργασίες. Η θεματολογία των κειμένων είναι κλασσικού τύπου: Γνωριμία, διάλογος με πωλητή σε μαγαζί, πρόταση για επαγγελματική συνάντηση, αποστολή δέματος.

3.Η ρωσική γλώσσα σε ασκήσεις.

Εδώ υπάρχουν συγκεντρωμένο υλικό και ασκήσεις σχετικά σε όλες τις πτυχές της ρωσικής γλώσσας: Κλίση των ρημάτων, κλίση ουσιαστικών και επιθέτων, σχηματισμός των χρονικών μορφών του ρήματος.

4.Το τελικό τεστ

Εφόσον περάσετε όλες τις ενότητες θα πρέπει να εκτελέσετε online εξέταση, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί εάν θα σας εκδοθεί ηλεκτρονικό πιστοποιητικό.

«Προκειμένου να αποκτήσει κάποιος το πραγματικό (όχι ηλεκτρονικό) πιστοποιητικό του καθιερωμένου τύπου -αναφέρει η Ρουσέτσκαγια- πρέπει να εξεταστεί με ζωντανή παρουσία και έναντι καταβολής χρηματικού ποσού. Για τους ρώσους και τους αλλοδαπούς ενδιαφερόμενους το ποσό είναι 103 δολάρια ή 83 ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με τα ισχύοντα όταν συντασσόταν το παρόν κείμενο).

Προς το παρόν, η εξέταση αυτή γίνεται στο Ινστιτούτο Πούσκιν. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Ρουσέτσκαγια, το Ινστιτούτο αναζητεί ξένους συνεργάτες οι οποίοι θα μπορέσουν να αποτελέσουν πεδίο οργάνωσης για τη δια ζώσης εξέταση σε άλλες χώρες. Όπως αναφέρει, το εκπαιδευτικό ίδρυμα προτείνει σε πανεπιστήμια να επεξεργαστεί και να προσθέσει τον εθνικό του σύνδεσμο στα προγράμματα του «Πούσκιν».

Ρωσικό σχολείο

Η ενότητα «Ρωσικό σχολείο» συνένωσε την εργασία 20 ρωσικών ΑΕΙ. Ομιλητές είναι ειδικοί, όπως δημοσιογράφοι, προγραμματιστές, ξεναγοί, ιστορικοί. Η ενότητα είναι ενδιαφέρουσα, πρωτίστως για τους ρωσόφωνους μαθητές και τους γονείς τους, που διαμένουν στο εξωτερικό, και υποδιαιρείται σε δύο μέρη: «Σχολικό πρόγραμμα» και «Επιπρόσθετα μαθήματα». Στην πρώτη περίπτωση, μπορεί κανείς να εγγραφεί στα μαθήματα ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας, μαθηματικών και φυσικής. Στη δεύτερη, να γνωρίσει τα βασικά του προγραμματισμού των αυτόματων, προγραμματισμένων ηλεκτρονικά μηχανισμών (ρομπότ), να μάθει παλιά ρωσικά έθιμα και να διδαχθεί να φτιάχνει παραδοσιακά ρωσικά παιχνίδια, να μαγειρεύει ρωσικά φαγητά, καθώς και να χρησιμοποιεί τρισδιάστατο εκτυπωτή για τη δημιουργία πολύπλοκων αντικειμένων, τα οποία κάποτε επινόησε αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων είναι ανοικτό το σχολείο ψηφιακής δημοσιογραφίας του 21ου αιώνα και το δημιουργικό εργαστήρι, όπου μπορούν να μάθουν να γράφουν διαφορετικά είδη κειμένων.

Για την καθεμιά ενότητα προβλέπονται διαδικτυακά σεμινάρια με καθηγητές υπό τη μορφή συνάξεων γονέων. Τα περισσότερα μαθήματα θα είναι διαθέσιμα το 2015.

Σχολείο επαγγελματικής υποστήριξης

Στόχος της συγκεκριμένης ενότητας είναι η βελτίωση της κατάρτισης των καθηγητών, φιλολόγων και γλωσσολόγων στον τομέα της διδασκαλίας της ρωσικής γλώσσας ως ξένης. Ο κάθε κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή και συγκεκριμένες απαιτήσεις από τους συμμετέχοντες. Για παράδειγμα, για τα μαθήματα μεθοδολογίας της διδασκαλίας της ρωσικής ως ξένης, είναι απαραίτητο ένα αρχικό επίπεδο επαγγελματικής εκπαίδευσης: Τίτλος του πτυχιούχου φιλολογίας και επίπεδο κατάρτισης της γλώσσας για τους ξένους σε επίπεδο όχι χαμηλότερο του C1.

Μαθαίνετε ρωσικά; Παρακαλούμε, γράψτε το σχόλιο σας κάτω από το κείμενο ή στη σελίδα μας στο Facebook!

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *