ροή ειδήσεων

Καταργείται ο «ιταλικός» φόρος Δωδεκανήσου μετά από 66 χρόνια από το ΣτΕ



Προβληματισμός σε πολλούς δήμους στα Δωδεκάνησα,...
αφού από το δημοτικό φόρο ενίσχυαν τις παροχές πρόνοιας, χρηματοδοτούσαν έργα και την τουριστική τους προβολή.


Μπορεί η ιταλική κατοχή να έχει φύγει εδώ και 66 χρόνια από τα νησιά των Δωδεκανήσων, όμως η ιταλική φορολογία παρέμενε μέχρι και σήμερα, ενταγμένη στην ελληνική νομοθεσία.

Με απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματικός ο Δημοτικός Φόρος Δωδεκανήσων (ΔΗΦΟΔΩ), τον οποίο πλήρωναν οι επιτηδευματίες μόνο στα Δωδεκάνησα και κυμαινόταν από 0,2% μέχρι και 1% του συνολικού τζίρου τους.

Τα έσοδα του φόρου ενίσχυαν τα δημοτικά ταμεία βοηθώντας στην πραγματοποίηση έργων, παροχών πρόνοιας, στην πολιτική προστασία αλλά και την τουριστική προβολή των νησιών.

Μεγάλη ικανοποίηση νιώθουν οι εμπορικοί σύλλογοι για την κατάργηση ενός ακόμα «χαρατσιού», όμως τα μεγάλα νησιά, όπως είναι η Ρόδος και η Κως, χάνουν εκατομμύρια ευρώ από τα δημοτικά έσοδα, με τους προϋπολογισμούς του 2015 να μένουν στον «αέρα».


Οι Ιταλοί, για να αυξήσουν τα έσοδά τους αλλά και να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εξαγωγές των Δωδεκανήσιων προς την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα, καθιέρωσαν το 1938 το δημοτικό φόρο κατανάλωσης, ο οποίος διατηρήθηκε σε ισχύ μετά την προσάρτηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα με νόμους το 1948 και το 1951. Το 1981-82 είχαν καταγραφεί πάλι αντιδράσεις από τους εμπόρους, όμως τότε, σε αντίθεση με σήμερα, οι δήμοι είχαν δικαιωθεί.

Το 1994 η ελληνική κυβέρνηση με το νόμο 2214 υιοθέτησε τον ΔΗΦΟΔΩ. Αν και το ποσό στο παρελθόν μπορεί να μη φαινόταν μεγάλο, όμως τώρα, που οι απλήρωτοι λογαριασμοί και οι φόροι δεν σταματούν να φτάνουν στα μαγαζιά, ακόμα και τα 300 με 500 ευρώ είναι μια μικρή ανάσα ειδικά αν υπολογιστούν και τα πρόστιμα που υπήρχαν για πιθανή καθυστέρηση στην αποπληρωμή του φόρου.


Χωρίς ενιαία στάση είναι οι δήμοι καθώς, αν και όλοι έχουν οικονομικές πληγές, στα μεγάλα νησιά οι ζημιές από την κατάργηση του φόρου είναι ανυπολόγιστες, με κάποιους δημάρχους να επεξεργάζονται και την προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στη Ρόδο «αναζητούνται» 10.000.000 ευρώ, δηλαδή το 24% των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού μετά την κατάργηση του φόρου, με το δήμαρχο του νησιού Φώτη Χατζηδιάκο να διαβεβαιώνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα σηκώσουν το βάρος οι ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές τάξεις». Για λαϊκισμό κάνει λόγο ο εμπορικός σύλλογος του νησιού σε ανακοίνωσή του αναφέροντας ότι πολλές φορές προσπάθησαν να έρθουν σε συνεννόηση καταθέτοντας προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ΔΗΦΟΔΩ, αλλά όλες έπεσαν στο κενό λόγω της αδιάλλακτης στάσης που τηρούσαν όλες οι δημοτικές αρχές.


Ηδη τις επόμενες ημέρες με πρόταση του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, το τοπικό παράρτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα συνεδριάσει για την αναζήτηση των κοινών λύσεων. Οπως δήλωσε ο ίδιος στον «Ε.Τ.», η όποια οικονομική ελάφρυνση των εμπόρων δεν θα ελαφρύνει τους καταναλωτές καθώς δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις τιμές, αλλά κάνει πιθανότερο το ενδεχόμενο να επιβληθεί τελικά αύξηση στον ΦΠΑ των νησιών, όπως αρκετές φορές έχει ακουστεί ότι ζητά επίμονα η τρόικα.


«Με το να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός χάνουμε για το 2015 περίπου 3.000.000 ευρώ που πήγαιναν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, στην πολιτική προστασία -π.χ. δασοφύλακες- και την τουριστική προβολή του νησιού. Νιώθω ότι είναι το τυρί στη φάκα για τους εμπόρους η κατάργηση αυτή, καθώς μπορεί να δώσει πάτημα ώστε να επιβληθεί τελικά η αύξηση του φόρου. Οπως χαρακτηριστικά είπαν οι έμποροι, δεν θα μειωθούν οι τιμές των προϊόντων, που στα νησιά μας είναι στα ύψη λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς, αλλά τα χρήματα αυτά θα πάνε για να κλείσουν τρύπες».


Σε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης θα στραφεί ο Δήμος Καλύμνου για να αντισταθμιστούν οι απώλειες των 300.000 με 500.000 ευρώ, συμφωνώντας με την κατάργηση του φόρου, ο οποίος θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί εδώ και χρόνια, επισήμανε ο δήμαρχος Ιωάννης Γαλούζης: «Αν και μας δημιουργεί πολλά οικονομικά πρόβλημα, χωρίς βέβαια να μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Ρόδου και της Κω, όμως δεν μπορούμε να μη συμμεριστούμε την ανακούφιση των εμπόρων του νησιού μέσα σε αυτό τον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό όπου εργάζονται».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
avamvaka@e-typos.com

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/12/14 20:32

    ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΜΕ. ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΦΠΑ 23%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/12/14 23:31

    Nαι και τώρα οι μαγαζάτορες θα τα φτηνήνουν όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/12/14 14:46

      οι πολυεθνικες δεν πληρωναν. δεν ηταν αδικο αυτό?

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *