ροή ειδήσεων

Στην 69 θέση στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς η χώρα μας



Ο Δείκτης κατατάσσει 175 χώρες του κόσμου σχετικά με τα επίπεδα αντίληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα...


Ταυτόχρονα, αποτυπώνει κάθε χρόνο μια εικόνα των αντιλήψεων που επικρατούν για το μέγεθος της διαφθοράς.
Η Ελλάδα συνεχίζει την ανοδική πορεία της στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς». Η βαθμολογία της χώρας αυξάνεται σταθερά από το 2012 μέχρι σήμερα, και πλέον καταλαμβάνει την 69η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μαζί με την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
«Υπάρχει πορεία βελτίωσης, ωστόσο χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. H αποτελεσματικότερη νομοθεσία για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers), καθώς και η δημιουργία μητρώων δημόσια προσβάσιμων πραγματικών τελικών δικαιούχων εταιρειών θα ανακόψουν πρακτικές διαφθοράς και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και την εικόνα της Ελλάδας», τονίζει ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Δανία: Η πιο αδιάφθορη χώρα
Η Δανία, εκτός από ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, την υποστήριξη της Κοινωνίας των Πολιτών και την εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα, αυτό τον Νοέμβριο ανακοίνωσε σχέδιο για τη δημιουργία δημόσιου μητρώου που θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Παρόμοιο μέτρο που ανακοινώθηκε από την Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποσκοπεί να παρεμποδίσει όσους κρύβονται πίσω από εταιρείες που λειτουργούν στο όνομα τρίτων.

Στον πάτο Βόρεια Κορέα και Σομαλία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014» βαθμολογούνται κάτω από 50, σε κλίμακα 0 (που σημαίνει ότι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες) έως 100 (που σημαίνει ότι θεωρούνται απαλλαγμένες από διαφθορά). Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκεται η Δανία, με βαθμό 92. Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης, με βαθμό 8.

Η διαφθορά στις αναδυόμενες οικονομίες
Η Κίνα έπεσε κατά 4 βαθμούς συγκριτικά με το 2013 (από 40 σε 36), παρά το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποίησε εκστρατεία κατά της διαφθοράς στοχοποιώντας διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς. Η κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη στενής παρακολούθησης όσων δημόσιων λειτουργών αποκρύβουν παράνομα περιουσιακά στοιχεία εκτός συνόρων. Τον περασμένο Ιανουάριο, διέρρευσαν έγγραφα που αποκαλύπτουν 22.000 πελάτες offshore εταιρειών, προερχόμενους από την Κίνα και το Χονγκ Κόνγκ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ηγετών της χώρας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *