ροή ειδήσεων

Αυτή είναι η αρχαιότερη ζωγραφιά στον πλανήτη [εικόνες]



ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Μια ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε στο περιοδικό Nature ότι βρέθηκε το αρχαιότερο σχέδιο... του πλανήτη και πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη.

Το σχέδιο χρονολογείται πριν από 500.000 χρόνια, είναι μερικές γραμμές ζικ ζακ και βρέθηκε στην Ινδονησία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται το αρχαιότερο σχέδιο ζωγραφισμένο από ανθρώπινο χέρι. Πριν από πολλά χρόνια, ο ερευνητής προϊστορίας Francesco d’Errico, από το εργαστήριο Pacea του Μπορντό, ανακάλυψε αυτό που, κατά τη γνώμη του, ήταν η αρχαιότερη ζωγραφισμένη παράσταση. Ηταν χαραγμένη σε ένα κομμάτι κόκκινης ώχρας και βρέθηκε στο Blombos της Αφρικής.



Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Και ο καθηγητής Francesco d’Errico εκλήθη να μελετήσει και αυτός το σχέδιο που ανακαλύφθηκε χαραγμένο πάνω σε ένα όστρακο και βρέθηκε στα νησιά Java της Ινδονησίας.

Η διαφορά βρίσκεται στη χρονολόγηση. Η πρώτη ανακάλυψη χρονολογείται πριν από περίπου 100.000 χρόνια και θεωρείται ότι τη ζωγράφισαν άνθρωποι που μας έμοιαζαν σωματικά και φυσιογνωμικά. Τώρα, με το όστρακο της Ινδονησίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το σχέδιο που ανακαλύφθηκε, ένα ζικ ζακ σχεδιασμένο από σίγουρο χέρι, βρισκόταν σε ένα κοχύλι τυλιγμένο από χώμα. Οταν το χώμα αναλύθηκε βρέθηκε να χρονολογείται από το 500.000 π.Χ.

Ωστόσο, στα συγκεκριμένα νησιά δεν είναι γνωστή η ύπαρξη ανθρωποειδών εκείνη την εποχή. Τον μόνο άνθρωπο που γνωρίζουν οι επιστήμονες στα νησιά Java είναι ο λεγόμενος Ανθρωπος των Java ή Πιθηκάνθρωπος, τον οποίο σήμερα οι παλαιοανθρωπολόγοι αποκαλούν Homo erectus. Είναι η εποχή που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτητα και τα ανθρωποειδή χρησιμοποιούν τα πρώτα εργαλεία από πέτρα.

Για να απαντήσουν στην κριτική οι επιστήμονες βασίζονται σε αναλύσεις στο μικροσκόπιο πολύ εξειδικευμένες. Ανακάλυψαν ότι το κοχύλι χρησιμοποιήθηκε αφότου κάποιος σχεδίασε πάνω του. Πιθανόν να επιβαρύνθηκε από το χώμα όπου βρέθηκε. Οι ερευνητές ψάχνουν επίσης να ανακαλύψουν πώς γίνεται εκείνη την εποχή αυτός που σχεδίασε να έφτιαξε το σχέδιο μονομιάς, χωρίς να σηκώσει το χέρι. Σχεδιάζοντας, ο άγνωστος προϊστορικός «ζωγράφος» έκανε λιγότερο ή περισσότερο βαθιές γραμμές.

Πολλοί ιστορικοί συμφωνούν με την χρονολόγηση του σχεδίου και ισχυρίζονται ότι τα ανθρωποειδή που ξέρουν να κάνουν φωτιά μπορούν να κάνουν και τέτοιες ζωγραφιές. Αν πραγματικά επιβεβαιωθεί η χρονολογία, θα πρόκειται για μια τεράστια ιστορική ανακάλυψη.
Η προηγούμενη ανακάλυψη του Francesco D’Errico, που βρήκε τα χαραγμένα σχέδια σε μια σπηλιά του Γιβραλτάρ, ήταν εξίσου σημαντική για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Η ζωγραφιά βρέθηκε σε μια ζώνη όπου ζούσαν Νεάντερταλ. Πολλοί ιστορικοί αμφισβητούν τη θεωρία ότι οι Νεάντερταλ μπορούσαν να κάνουν σχέδια και ζωγραφιές. Οι ιστορικοί δεν συμφωνούν ούτε για το αν μπορούσαν ή ήξεραν να θάβουν τους νεκρούς τους ή να φοράνε εντελώς στοιχειώδη κοσμήματα.

Αν η υπόθεση του ανθρώπου του Java με το σχέδιο ζικ ζακ χρονολογείται από πολύ παλιότερα, θα πρόκειται για επαναστατική ανακάλυψη.



Πηγή: iefimerida.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *