ροή ειδήσεων

Α.Σαμαράς: Προκαλεί τον ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου



«Τα γλυπτά δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται», λέει ο Α. Σαμαράς... για την απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει γλυπτό του Παρθενώνα.

«Προκαλεί τον Ελληνικό λαό η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου να «δανείσει» ένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα σε έκθεση στην Αγία Πετρούπολη.

Το τελευταίο μέχρι σήμερα Βρετανικό δόγμα περί «αμετακίνητων» γλυπτών του Παρθενώνα παύει να ισχύει. Όπως καταρρίφθηκε με τη λειτουργία του Μουσείου της Ακρόπολης και το άλλο «επιχείρημά» τους, αυτό της έλλειψης ανάλογου χώρου που θα μπορούσε να τα φιλοξενήσει.Ο Παρθενώνας και τα γλυπτά του υπήρξαν αντικείμενο λεηλασίας. Η αξία των γλυπτών είναι ανεκτίμητη. Οι Έλληνες είμαστε ταυτισμένοι με την Ιστορία και τον πολιτισμό μας! Τα οποία δεν τεμαχίζονται, δεν δανείζονται και δεν παραχωρούνται!»

Αυτή είναι η δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με τη μεταφορά από το Βρετανικό Μουσείο για πρώτη φορά μέρος των Γλυπτών του Παρθενώνα - όχι στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά - στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.

Για το ζήτημα έκανε δήλωση και ο προέδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής:

«Φαίνεται ότι δεν ισχύει πια το δόγμα των αμετακίνητων που προβάλλει το Βρετανικό Μουσείο. Χρειάζεται μεγίστη προσοχή στη διακίνηση γιατί τα ταλαιπωρημένα, ευαίσθητα και εξαιρετικά υψηλής αισθητικής Γλυπτά απαιτούν ξεχωριστή διαχείριση. Στη συζήτηση για την Επιστροφή των Παρθενώνειων Γλυπτών είναι αυτονόητο ότι ότι θα χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι αφού μπορούν να πάνε στην Πετρούπολη μπορούν να έρθουν και στην Αθήνα».

Με τη σειρά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση του Βρετανικού Μουσείου είναι προκλητική διότι αντιμετωπίζει τα λεηλατημένα Γλυπτά του Παρθενώνα ως αντικείμενα μεμονωμένου δανεισμού. Ωστόσο, μια ακόμη απόλυτη θέση της βρετανικής πλευράς παύει να ισχύει. Εκείνη του ότι τα Γλυπτά δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ. Η χώρα μας έχει καλέσει τη Μ. Βρετανία, μέσω της UNESCO, σε διαδικασία διαμεσολάβησης για την επανένωση των Γλυπτών. Τελικός προορισμός γι’ αυτή την επανένωση είναι η Αθήνα και το περίφημο Μουσείο της Ακρόπολης».
Ο Κηφισός ή Ιλισσός στο Ερμιτάζ

Ο Κηφισός ή Ιλισσός, ένα κομμάτι από το Δυτικό Αέττωμα του Παρθενώνα, από τα εκθέματα που ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε από το μνημείο, και που από το 19ο αιώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του εορτασμού των 250 ετών από τη δημιουργία του. Θα παραμείνει εκεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Η είδηση φιλοξενείται σήμερα στις περισσότερες σελίδες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης. Στους Times του Λονδίνου είναι πρωτοσέλιδο: με τίτλο: «Τα Ελγίνεια για πρώτη φορά εκτός Βρετανίας». Σε πολλές εφημερίδες επίσης όπως ο Guardian, το Sky News και το BBC γίνεται αναφορά στην ελληνική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και στο πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα της Αμάλ Κλούνεϊ.

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα μουσείο του κόσμου, για τον κόσμο και τίποτε δεν το αποδεικνύει περισσότερο παρά ένα δάνειο ενός γλυπτού του Παρθενώνα στο Ερμιτάζ για τον εορτασμό των 250 ετών από τη δημιουργία του» αναφέρει ο διευθυντής του Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ.

Θυμίζουμε ότι το ελληνικό αίτημα έχει υιοθετηθεί από την Unesco και έχει μετατραπεί ομόφωνα σε Σύσταση προς την Αγγλία για την πρόσκλησή της στη διαμεσολάβηση την οποία είχαμε ζητήσει από τον Ιούνιο του 2013.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/12/14 20:28

    ΕΙΠΕ..ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΩΝΤΑΙ,ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ. ΣΚΕΦΤΗΚΕ' ΟΜΩΣ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/12/14 20:49

    ..... δεν παραχωρούνται τα μάρμαρα?????? Καλά ρε ριχτασπίδα, πιό μεγάλη αξία έχουν τα μάρμαρα από την ίδια την πατρίδα που την παραχωρήσατε εσύ και το ΠΑΣΟΚ σε τρίτους????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *