ροή ειδήσεων

Αιτία πολέμου η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά



Το Επιμελητήριο Κυκλάδων τονίζει ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο, προκειμένου... να συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των φορέων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων εκφράζει την ικανοποίησή του για την ομόφωνη απόφαση για κοινή δράση από το σύνολο των φορέων των δύο νομών.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι επί σειρά ετών, το Επιμελητήριο Κυκλάδων μαζί με άλλους φορείς έχει διεκδικήσει μέσω έγγραφων παρεμβάσεων του προς όλες τις κυβερνήσεις και τους Υπουργούς Οικονομικών, τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στηρίζοντας τη θέση του στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας και του αυξημένου κόστους διακίνησης και διάθεσης των εμπορευμάτων.

Επιπλέον, στο κείμενο αναφέρονται και τα εξής:

«Ως εκπρόσωπος των 17.000 επιχειρήσεων του νομού που θίγονται άμεσα και ανεπανόρθωτα από μια τέτοια ανεπιθύμητη εξέλιξη, το Επιμελητήριο Κυκλάδων συνεχίζει μέχρι σήμερα να ενεργεί διεκδικώντας τη διατήρηση του δίκαιου αυτού καθεστώτος, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για τη σκοπιμότητα εξομοίωσης των συντελεστών, σε σχέση με τους πραγματικούς αριθμούς της οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ δια της οποίας ζητείται να καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, τα προϊόντα που πωλούνται και οι υπηρεσίες που παρέχονται στα νησιά, θα επιβαρύνονται με συντελεστές ΦΠΑ αυξημένους από το 9% και το 16% στο 13% και το 23% αντίστοιχα, με ανάλογες αυξήσεις επί των τιμών τους.

Αυτό θα σήμαινε περαιτέρω περιορισμό της ζήτησης, αφού είναι δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις μειώνοντας αντίστοιχα το κέρδος τους.

Κατά συνέπεια, η εφαρμογή ενιαίων συντελεστών – εντασσόμενη ξεκάθαρα στη γενικότερη πολιτική λιτότητας – οδηγεί αναπόφευκτα σε περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της νησιωτικής χώρας, που όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει προς όλους τους αρμόδιους αποδέκτες, δεν αποτελείται μόνο από μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, αλλά περιλαμβάνει ένα πλήθος νησιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ανεργίας και επιβίωσης.

Τελικώς διερωτώμεθα αν ζητούμενο των δανειστών είναι η δημοσιονομική εξυγίανση ή αποβλέπουν σε κάτι άλλο το οποίο δεν είμαστε σε θέση να
αντιληφθούμε».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *