ροή ειδήσεων

Τραγωδία στο Norman Atlantic: Δέκα νεκροί, φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους



Δέκα είναι οι νεκροί της ναυτικής τραγωδίας του Norman Atlantic, όπως έκαναν γνωστό... αργά το βράδυ οι ιταλικές αρχές, μετά την ανεύρεση άλλων δύο πτωμάτων μέσα στο πλοίο. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η εθνικότητα των θυμάτων. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για οκτώ νεκρούς και 427 διασωθέντες. Στον κατάλογο των επιβαινόντων, μαζί με τα 56 μέλη του πληρώματος, περιλαμβάνονταν συνολικά 478 άνθρωποι. Αλαλούμ με τις λίστες των διασωθέντων και των επιβατών προκαλεί σύγχυση σχετικά με την ύπαρξη τυχόν αγνοουμένων και μεγαλώνει την αγωνία των συγγενών.

Δραματική τροπή παίρνει η ναυτική τραγωδία του Norman Atlantic καθώς μετά την πλήρη εκκένωση του πλοίου και την ολοκλήρωση της καταμέτρησης διαπιστώνεται πλήρης σύγχυση τόσο για τον αριθμό των διασωθέντων όσο και για τον αριθμό των επιβαινόντων.

Αρχικά οι ιταλικές Αρχές έκαναν λόγο για 478 επιβαίνοντες εκ των οποίων διασώθηκαν οι 432, ενώ εντοπίστηκαν και πέντε νεκροί. Ωστόσο αυτά τα στοιχεία αυτομάτως καταδείκνυαν πως αγνοούνταν 41 άνθρωποι.

Όμως αργότερα και λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας, το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας μείωσε τον αριθμό των επιβαινόντων σε 458 και των διασωθέντων σε 427. Οι νεκροί πλέον επισήμως είναι 10 και με τα στοιχεία αυτά οι αγνοούμενοι είναι 21. Ωστόσο οι ελληνικές Αρχές που έχουν διαφορετική λίστα κάνουν λόγο για 36 αγνοούμενους.



Πάντως οι ελληνικές και ιταλικές Αρχές κάνουν αντιπαραβολή των στοιχείων που υπάρχουν στις λίστες ώστε να εξακριβωθεί η ταυτότητα των διασωθέντων αλλά και να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει καλέσει για το λόγο αυτό εκπρόσωπο της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ να δώσει επίσημη ενημέρωση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο.

Οι ιταλικές Αρχές έχουν ανεβάσει στο πλοίο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ξεκινούν άμεσα έρευνες στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου, ενώ και σκάφη ερευνούν στη θάλασσα για τυχόν επιβάτες που έπεσαν εκεί στην προσπάθειά τους να σωθούν.

«Norman Atlantic-Βρέθηκαν άλλα δυο πτώματα. Το σύνολο των νεκρών ανεβαίνει στους 7» γράφει στην ανάρτησή της η ιταλική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού έχει προταθεί η μετάβαση κλιμακιού του Πυροσβεστικού Σώματος για να συνδράμει στις έρευνες, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο Ακτοφυλακών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για τη διασταύρωση της λίστας των επιβατών του πλοίου, όπως αυτή που έχει δοθεί από την πλοιοκτήτρια εταιρεία με τη λίστα των διασωθέντων, με αυτή που έχει δοθεί από το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης της Ρώμης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι.«Πρόωρο να μιλάμε για αγνοούμενους»

Σε κάθε περίπτωση "είναι πολύ πρόωρο" να μιλάμε για αγνοούμενους, επέμεινε, πάντως, ο Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Μαουρίτσιο Λούπι. Εξήγησε ότι ορισμένοι από τους διασωθέντες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των επιβαινόντων. "Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των επιβατών", είπε σε συνέντευξη Τύπου.



Η υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, είπε ότι η έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων συνεχίζεται αν και η επιχείρηση για την εκκένωση του πλοίου έχει ολοκληρωθεί.

Το πλοίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει κοντά στις αλβανικές ακτές, σε απόσταση 5 με 6 ναυτικών μιλίων και κοντά του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά, ένα ελληνικό και τρία ιταλικά.

Σύμφωνα με μέλος σκάφους που βρίσκεται στο σημείο, στο πλοίο δεν βρίσκεται κανένα μέλος του πληρώματος και οποιαδήποτε απόπειρα για ρυμούλκηση, αν θα πραγματοποιηθεί, θα γίνει με το πρώτο φως της ημέρας και μόνο με άδεια των ιταλικών αρχών που φέρεται να επιμένουν για τη μεταφορά του σε ιταλικό λιμάνι.

Παράλληλα, η ιταλική δικαιοσύνη αποφάσισε να θέσει υπό κατάσχεση το πλοίο στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά, από την στιγμή που τρεις εισαγγελίες της περιοχής της Απουλίας (του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε) έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες του ναυαγίου.

Στην Ηγουμενίτσα έφτασε το Cruise Europa

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έδεσε αργά το βράδυ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Cruise Europa, το οποίο συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης και μεταφέρει 69 διασωθέντες επιβάτες του Norman Atlantic.

Στην Ηγουμενίτσα θα κατέβουν οι 46, ενώ οι υπόλοιποι έχουν προορισμό την Πάτρα. Πρόκειται για 35 Έλληνες, 4 Γάλλους και 7 Τούρκους.

Επίσης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας θα αποβιβαστούν και επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού, το οποίο αμέσως μετά θα αποπλεύσει για την Πάτρα.

Οι διασωθέντες θα μεταφερθούν σε ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπου θα εξεταστούν από επιτροπή υγειονομικού, ενώ αν κριθεί αναγκαίο να μεταφερθεί κάποιος σε νοσοκομείο, σε ετοιμότητα βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Στην βάση της Ελευσίνας προσγειώθηκε το C-130 με 40 Ελληνες

Εν τω μεταξύ, το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Στο αεροσκάφος είχαν επιβιβαστεί 40 Ελληνες και τρεις αλλοδαποί διασωθέντες του Norman Atlantic.

Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έχει αφιχθεί ειδική υγειονομική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ομάδα του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών. Έξω από το αεροδρόμιο βρίσκονται συγγενείς των διασωθέντων αλλά και ατόμων που δεν αναφέρονται στις λίστες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Για την ενημέρωση των συγγενών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανακοίνωσε ότι τίθενται σε λειτουργία επί 24ωρης βάσης δύο επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές: 210 419 17 14, 210 419 13 16, 213 137 10 42 και 213 137 10 36

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *