ροή ειδήσεων

Οι Τούρκοι πουλάνε αρχαία ελληνική πόλη στην Αλικαρνασσό για 8 εκατ. ευρώ [εικόνες]



Στο «σφυρί» βγαίνει η αρχαιοελληνική πόλη Βαργυλία στην Αλικαρνασσό της Τουρκίας... που σύμφωνα με μεσιτικό γραφείο πωλείται για 8 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, η πόλη, παρουσιάζεται ως ένας αρχαιολογικός χώρος «πρώτης κατηγορίας» με θέα στη θάλασσα και σε λίμνη.



«Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι ελεύθεροι να χαρούν τα ερείπια ενός ρωμαϊκού λουτρού, αλλά και μια νεκρόπολη της βυζαντινής εποχής και όλα αυτά έναντι 22 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών», αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα, οι μεσίτες επισημαίνουν πως στο χώρο δεν έχουν γίνει κανονικά οργανωμένες ανασκαφές, γεγονός που επιτρέπει την εκμετάλλευσή του ενώ μέσα στον αρχαίο οικισμό υπάρχουν ένα ρωμαϊκό λουτρό και ένα βυζαντινό νεκροταφείο.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι οι αρχαιολόγοι ζητούν από το υπουργείο Πολιτισμού της γειτονικής χώρας να απαλλοτριώσει την περιοχή της Βαργυλίας προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαία ευρήματα.

Πάντως, ο μεσίτης που «ανακάλυψε» την έκταση αποκαλύπτει πως ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση για την αγορά χωρίς, ωστόσο, να έχει συμφωνηθεί το ύψος της τιμής.

Βρίσκεται στα παράλια της πόλης Καρίας, στη Μικρά Ασία και σύμφωνα με τη μυθολογία την ίδρυσε ο Βελλερεφόντης για να τιμήσει τη μνήμη του συντρόφου του, Βαργύλλου, τον οποίο σκότωσε ο Πήγασος. 
Κοντά στην πόλη υπήρχε ναός της Αρτέμιδος Κινδυάδος.

Στον Βαργυλιακό κόλπο (Νότια της Μιλήτου και Βόρεια της Αλικαρνασσού) έγιναν μερικές ναυμαχίες του Πελοποννησιακού πολέμου και η ναυμαχία μεταξύ Αττάλου και Φιλίππου Γ’ της Μακεδονίας.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *