ροή ειδήσεων

Οι Ράδιο Αρβύλα κάνουν σάτιρα, ο Λάκης Λαζόπουλος καθαρή προπαγάνδα



Ποια είναι τα όρια μεταξύ σάτιρας και προπαγάνδας.... Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της αθλιότητας και του γέλιου. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατά εποχές, αλλά για να μην μακρηγορούμε και να μπούμε κατ' ευθείαν στο θέμα υπάρχουν δυο απλά παραδείγματα και τα δύο τηλεοπτικά, άρα ευρέως προσβάσιμα στους πολίτες.

Γράφει ο Παντελής Ζαγοριανίτης

Σήμερα, λοιπόν, δίπλα στη λέξη πολιτική σάτιρα μπορούμε να βάλουμε εύκολα το τηλεοπτικό προϊόν που ονομάζεται Ράδιο Αρβύλα, της παρέας του Αντώνη Κανάκη.

Στον αντίποδα, δίπλα στη λέξη προπαγάνδα μπορούμε να βάλουμε το τηλεοπτικό προϊόν Αλ Τσαντίρι του Λάκη Λαζόπουλου.

Δεν έχει σημασία αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί τους. Είναι απλώς θέμα αρχής. Αρκετές φορές ίσως και οι Ράδιο Αρβύλα μπορεί να φτάνουν στα όρια ή και να τα ξεπερνούν. Η διαφορά όμως σε σχέση με τον κ. Λαζόπουλο είναι ότι ποτέ δεν δίνουν την εντύπωση ότι το κάνουν για να προπαγανδίσουν τις ιδέες τους και να επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών.

Μπορεί να συμφωνείς ή να διαφωνείς μαζί τους. Τους δέχεσαι όμως γιατί κατανοείς τα κίνητρά τους και συγχωρείς τις όποιες τους ακρότητες. Άλλωστε είναι αποδεκτό ότι στη σάτιρα δεν υπάρχουν όρια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, που αφορά στον κ. Λαζόπουλο δυστυχώς δεν υπάρχουν όρια και στην προπαγάνδα του την οποία βαφτίζει σάτιρα χρησιμοποιώντας το όποιο προσωπικό καταπίστευμα έχει από το παρελθόν του.

Ο κ. Λαζόπουλος κάνει εμφανώς στρατευμένη τέχνη χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνάσματα του λαϊκισμού. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να διατυπώσουμε αναπόδεικτα επιχειρήματα για χρηματισμό του όπως κάνει ο ίδιος για τους πολιτικούς του αντιπάλους δεν θα το κάνουμε.

Θα δεχθούμε καλόπιστα ότι απλώς θέλει να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι δικαίωμά του.

Δεν είναι, όμως, δικαίωμα του να χρησιμοποιεί την τέχνη του και αντί να ασκεί κριτική και σάτιρα να λασπώνει όσους κατά περίπτωση δεν του αρέσουν ή δεν ικανοποιούν τις κατά καιρούς προσωπικές του ανάγκες και επιλογές.

Υ.Γ: Ένα μικρό μόνο δείγμα του τι σημαίνει καθαρή προπαγάνδα αποτελεί η αναφορά του κ. Λαζόπουλου ότι οι μοναχοί στο Όνομα του Ρόδου διάβαζαν Αριστοφάνη, ενώ η αλήθεια είναι ότι διάβαζαν Αριστοτέλη. Απλώς έτσι τον βόλευε για να φτιάξει το επιχείρημά του, έτσι το είπε. Σου λέει, εκατομμύρια θα το ακούσουν, ούτε στα δάκτυλα του ενός χεριού δεν είναι αυτοί που θα το καταλάβουν...

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/1/15 01:06

    Δεν σας ενόχλησε η σάτιρα που γίνετε σε θρησκευτικά πιστεύω του καθενός,είτε Χριστιανός είναι είτε Μουσουλμάνος,αλλά αντιθέτως υπερασπίζεστε με πάθος το δικαίωμα της σάτιρας από μερίδα των ΜΜΕ,και καλά κάνετε.
    Μπορείτε να μου πείτε γιατί σας ενόχλησε η σάτιρα του Λαζόπουλου,που αριστεροί και δεξιοί έχετε γεμίσει όλα τα site κοινωνικής δικτυώσεις,με φραστικές επιθέσεις κατά του Λαζόπουλου,κατηγορώντας τον ότι παίρνει εμμέσως πλην σαφώς πολιτική θέση;
    Όποιος διάβασε Αριστοφάνη θα έπρεπε να καταλάβει ότι και η σάτιρα πολιτική θέση είναι,με τη διαφορά ότι όταν στους θολοκουλτουριάρηδες αρέσει την επικροτούν,αλλά όταν η σάτιρα δεν συμβαδίζει με τα πιστεύω τους,διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους,χαρακτηρίζοντας την ...πολιτική θέση.
    Αν δεν σας αρέσει ο Λαζόπουλος κανείς δεν σας πιέζει να τον δείτε με τον ζόρι.
    Γιατί τέτοια επίθεση;
    Δεν σας βολεύει η σάτιρα του,αλλά σας βολεύει μια χαρά η σάτιρα των Γάλλων και Ελλήνων που βρίζουν θεούς και θρησκευτικά πιστεύω;
    Αποφασίστε επιτέλους αν σας αρέσει η πραγματική Αριστοφανική σάτιρα που ξεβολεύει,πράγματα και καταστάσεις,η αν σας αρέσει μόνο όταν συμβαδίζει με τα πολιτικά σας πιστεύω.
    Στη σάτιρα δεν μπορούν να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά,ανάλογα με το τι σας βολεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *