ροή ειδήσεων

Ραγδαίες εξελίξεις - Δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν ήδη χορήγηση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA



Οι δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητα πάνω από 5 δισ. ευρώ, ...
ενώ θέμα χρόνου είναι να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες

- Πολύ νωρίτερα από ότι αναμενόταν οι ελληνικές τράπεζες καταφεύγουν στον έκτακτο μηχανισμό

- Η κυριότερη αιτία είναι η συνεχόμενη μείωση των καταθέσεων ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε αιφνιδιαστικά από την κατάρρευση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου, που ματώνει δεκάδες χιλιάδες πολίτες με στεγαστικά δάνεια Η ασταμάτητη εκροή καταθέσεων, που βέβαια σχετίζεται άμεσα με την πολιτική αστάθεια και τις πρόωρες εκλογές, επέφερε το πρώτο επώδυνο και χειροπιαστό και χειροπιαστό πλήγμα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή από χθες δύο ελληνικές τράπεζες έκαναν αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας για υπαγωγή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας που είναι γνωστός ως ELA.


Οι αναλήψεις καταθέσεων και η απότομη αλλαγή στην ισοτιμία του ευρώ με το ελβετικό φράγκο ''κρύβονται'' πίσω από την προσφυγή των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ( ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι δύο ελληνικές τράπεζες, Alpha Bank και Eurobank, που προσέφυγαν στον ELA για να αντλήσουν ρευστότητα το έκαναν για τρεις κυρίως λόγους.

Ο ένας είναι οι εκροές καταθέσεων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, πως πολλές εκροές γίνονται από τους μικροκαταθέτες που έχουν καταθέσεις στο Ταμιευτήριο. Δηλαδή αποσύρουν καταθέσεις των 1.000 ως 5.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά οι μεγάλοι καταθέτες πολλές φορές πείθονται από τα τραπεζικά στελέχη να αποφύγουν, τουλάχιστον τώρα, την ανάληψη καταθέσεων.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ρευστότητα που έχει διατεθεί για την αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου από τις τράπεζες. Πάντως, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως τα μισά έντοκα γραμμάτια της τελευταίας έκδοσης εντόκων γραμματίων τα κάλυψε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο τρίτος λόγος είναι η ξαφνική και μεγάλη ανατίμηση του ελβετικού φράγκου η οποία έπληξε κυρίως τις τράπεζες που είχαν δώσει πάρα πολλά δάνεια σε ελβετικό φράγκο και τώρα οι δανειστές τους ζήτησαν από τις δύο τράπεζες αυξημένες εγγυήσεις, τις οποίες δεν διέθεταν και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμού (τον λεγόμενο ELA) και να δανειστούν με 1,55% αντί 0,05%. Και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον ELA και όχι να δανειστούν από την κανονική οδό γιατί δεν έχουν άλλες εγγυήσεις που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ακριβώς αυτή η εξέλιξη αναδεικνύει το πρόβλημα της έλλειψης ποιοτικών εγγυήσεων, που σημαίνει ότι στο μέλλον ο όποιος δανεισμός των δύο τραπεζών θα είναι πιο ακριβός, ενώ στην ίδια ανάγκη θα βρεθούν και οι άλλες δύο τράπεζες σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων.

Όμως, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί η άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αφού τα ποσά που ζητούν είναι μεγάλα και ξεπερνούν το όριο μέχρι το οποίο αρκεί η εγγύηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας.

Τέλος, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις προειδοποιήσεις του κ. Στουρνάρα για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν οι τράπεζες εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας, κατά την οποία τα κόμματα δεν φρόντισαν να στεγανοποιήσουν την οικονομία και πολύ περισσότερο το τραπεζικό σύστημα. Ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο, δυστυχώς οι καταθέτες τρομάζουν και αποσύρουν καταθέσεις.


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/1/15 18:11

    Ο ΞΥΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΝ MME που σπέρνει ήταν γατάκι έχετε κατάντησει πλέον κουραστική έλεος πραγματικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/1/15 22:04

      Αναμενομενο φιλε...κανε διαφορετικα, μπορεις βρε στενομυαλε???Καταλαβες τωρα οτι αυτοι κανουν οτι θελουν και κανενας τσιπρας η σαμαρας δεν μπορει να αλλαξει την κατασταση στην οποια μας εχωσε ο καστελοριζος????

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *