ροή ειδήσεων

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες στο πλευρό των ακριτών



Από τους τομείς που ενισχύθηκαν στο πλαίσιο της τριετούς διάρκειας... «Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι και οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες.

Πρόκειται μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος σε συνεργασία με την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, οι οποίες έχουν σκοπό να προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Οι δύο ευέλικτες Κινητές Ιατρικές Μονάδες και ο σύγχρονος Μαγνητικός Τομογράφος, καθώς και ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός, καθιστούν τις ιατρικές μονάδες ικανές να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας.

Οι δύο άρτια εξοπλισμένες Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνθέτουν ένα καινοτόμο πρόγραμμα προαγωγής της υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω του οποίου οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της χώρας λαμβάνουν εντελώς δωρεάν ιατρική φροντίδα υψηλής ποιότητας από επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Συγκεκριμένα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες προσφέρουν πρόσβαση στις παρακάτω ειδικότητες: γυναικολόγου, διαιτολόγου, καρδιολόγου, οδοντιάτρου, ορθοπαιδικού, οφθαλμιάτρου, πνευμονολόγου και ωτορινολαρυγγολόγου. Επιπλέον οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες περιλαμβάνουν και εξειδικευμένες υπηρεσίες, καθώς και οι δύο είναι εξοπλισμένες με μονάδα ψηφιακής μαστογραφίας, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και μονάδα μέτρησης της οστικής πυκνότητας.

Οι επισκέψεις σε νησιά κατά τη διάρκεια της τριετίας

Κατά τη δράση της «Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Κρίση», οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες επισκέφτηκαν πολλά ακριτικά νησιά, όπως: Καστελόριζο, Αμοργό, Κάσο, Αστυπάλαια, Ψαρρά, Φούρνους Ικαρίας, Πάτμο και Φολέγανδρο. Προσέφεραν στους κατοίκους -οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό (μεγαλύτερο του 60%)- διαγνωστικές εξετάσεις και βασικές θεραπείες και ιατρικές φροντίδες. Σύμφωνα με όσα είπε στο sofokleousin.gr, ο υπεύθυνος γιατρός ορθοπεδικός, κ. Παναγιώτης Κουλουβάρης, κατά τις επισκέψεις των Μονάδων στα νησιά, διαπιστώθηκαν μεγάλες ιατρικές ανάγκες αλλά και ασθενείς που λόγω του δυσπρόσιτου είχαν εγκαταλείψει τη φροντίδα της υγείας του, σε μερικές περιπτώσεις με δυσάρεστες συνέπειες.

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε ότι στην Αμοργό διαπιστώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά αρρύθμιστων διαβητικών (φαινόμενο γενικότεροκαι σε πολλά άλλα νησιά), αλλά και στην Κάσο μεγάλο ποσοστό των γυναικών δεν είχαν κάνει γυναικολογικές εξετάσεις και μαστογραφία. Δυσάρεστο ήταν για τους γιατρούς όταν διέγνωσαν -σε λίγες ευτυχώς περιπτώσεις- γυναικολογικούς καρκίνους και σε μία περίπωση σε κάτοικο νησιού καρκίνο στον πνεύμονα.

Διαγνώστηκαν και περιστατικά καρδιολογικών παθήσεων σε παιδιά, κάτι που φανερώνει πόσο αναγκαία είναι η εξέταση ώστε να έχουν πρώιμη διάγνωση των προβλημάτων της υγείας του πληθυσμού. Ανάμεσα στις άλλες παροχές των Κινητών Ιατρικών Μονάδων ήταν και η πραγματοποίηση σε πολλά νησιά Σχολής Γονέων, για την καλύτερη ενημέρωση με στόχο την καλύτερη κατανόηση και επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά τους.

Τέλος, μας ανέφερε ο κ. Κουλουβάρης ότι σχεδιάζεται συνέργεια των Κινητών Ιατρικών Μονάδων με άλλες εθελοντικές οργανώσεις, όπως η Ομάδα Αιγαίου ή η Ανοιχτή Αγκαλιά, ώστε με καλύτερο προγραμματισμό να υπάρχει αλληλοκάλυψη των δραστηριοτήτων και ευρύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων των νησιών μας και ίσως και των απομακρυσμένων ηπειρωτικών περιοχών, πολύ σύντομα.

Ρούλα Σκουρογιάννη 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *