ροή ειδήσεων

50% λιγότερες προκρατήσεις από την αγορά της Ρωσίας



Η διεθνής τουριστική έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα ολοκληρώθηκε και τα μηνύματα... που λαμβάνει ο τουριστικός κόσμος από τη ρωσική αγορά δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκά.

Οι έως τώρα προκρατήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν, μιλούν για μειώσεις της τάξης του 50%!

Αναλυτικότερα, η φετινή σεζόν για τους ξενοδόχους, τους τουριστικούς πράκτορες και γενικότερα για όλους όσοι εμπλέκονται με το τουριστικό προϊόν, κυρίως δε με τη ρωσική αγορά, φαίνεται δύσκολη.

Η ανοδική πορεία που σημειώθηκε τις περασμένες χρονιές από Ρωσία αλλά και Ουκρανία, φέτος παίρνει την κατιούσα. Οι λόγοι πολλοί: αφενός μεν η μεγάλη διολίσθηση του εθνικού τους νομίσματος – του ρουβλίου- σε σχέση με το ευρώ, αφετέρου δε οι πολλαπλές πτωχεύσεις ρωσικών τουριστικών γραφείων πέρυσι και βεβαίως η πολιτικοοικονομική κατάσταση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, όπως και η οδηγία προς τα υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό (Κριμαία, Σότσι κ.λπ.).

Πέρυσι, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στη Χαλκιδική ήταν 118.000 έναντι 120.000 το 2013 και 100.000 το 2012.

Κλίμα αισιοδοξίας

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, σύμφωνα με τα στελέχη του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, υπάρχει αισιοδοξία για μείωση της απώλειας, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, η οποία μπορεί να περιοριστεί στο 20% - 25% σε σχέση με το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θετικά στοιχεία που αποκόμισαν τα στελέχη του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, στη διεθνή έκθεση ΜΙΤΤ στη Μόσχα, είναι:

Α. Η επισκεψιμότητα από υποψήφιους μονωμένους πελάτες και η διάθεση να επισκεφθούν την Ελλάδα - Χαλκιδική κάνοντας την κράτηση μόνοι τους, κυρίως μέσω του διαδικτύου.

Β. Η αναγνωρισιμότητα του νομού ως ενός από τους πιο δημοφιλείς μαζί με την Κρήτη και τη Ρόδο.

Γ. Η έντονη παρουσία από τουριστικά γραφεία που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη και ειδικεύονται στον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία καθώς και επιχειρηματιών της Χαλκιδικής.



Η έκδοση βίζας

Οι διευκολύνσεις για την έκδοση βίζας στους Ρώσους τουρίστες από ανταγωνίστριες με την Ελλάδα χώρες, όπως η Τουρκία και η Ισπανία, είναι άλλη μια αιτία για τη μείωση της τουριστικής κίνησης από τη συγκεκριμένη αγορά. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, η βίζα εκδίδεται στο αεροδρόμιο δωρεάν, ενώ στην Ισπανία γίνεται η χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων. Σε άλλη μια αγορά, την Αίγυπτο, υπάρχει η δυνατότητα συναλλαγών στη χώρα και με το ρούβλι.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης στη Μόσχα, ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, σε συνάντηση που είχε με τη γενική πρόξενο στη Μόσχα, Ελένη Μιχαλοπούλου, μεταξύ άλλων, συζήτησαν, το θέμα της διευκόλυνσης έκδοσης βίζας αλλά και την κοινή προσπάθεια επίλυσης των επιμέρους προβλημάτων όπως τη στελέχωση του προξενείου με προσωπικό -ενδεικτικά αναφέρθηκε ως παράδειγμα η Ισπανία με 80 υπαλλήλους σε σχέση με τους 4 της Ελλάδας-, την επίσπευση της επίλυσης τεχνικών θεμάτων για την προετοιμασία των προξενικών αρχών εν όψει της 14ης Σεπτεμβρίου όπου υποχρεωτικά οι βίζες θα χρειάζονται βιομετρικά στοιχεία (ψηφιακή φωτογραφία, τα δέκα δακτυλικά αποτυπώματα με επίπεδη και ψηφιακή λήψη) και τη χορήγηση βίζας πολλαπλών χρήσεων 6, 18, 24 μηνών.

Θεματικός τουρισμός από την ΠΚΜ

Η διευκόλυνση της έκδοσης βίζας συζητήθηκε και από τα στελέχη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρωσίας, Δανάη – Μαγδαληνή Κουμανάκου, ενώ στον πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Γραφείου Τουρισμού της Ρωσίας, Dmitry Davydenko, τέθηκαν προς συζήτηση πρακτικοί τρόποι συνεργασίας, ώστε να επανακινητοποιηθεί το ρωσικό κοινό προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Να σημειωθεί ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κεντρική θέση στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, παρουσίασε τις θεματικές ενότητες τουρισμού, που ενδιαφέρουν κυρίως τους Ρώσους επισκέπτες, όπως ο ήλιος και η θάλασσα, τα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, ο αρχαιοελληνικός και σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός, καθώς και η υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών της περιοχής.

Το Αγιον Ορος

Την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος - Ρωσίας συζήτησε και η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, με τη Ρωσίδα ομόλογό της, υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδια για θέματα Τουρισμού, Alla Manilova. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάσθηκαν θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, ενώ σε ό,τι αφορά το 2016 -έτος Ελλάδας σε Ρωσία και Ρωσίας στην Ελλάδα-, εν όψει των εορτασμών του 2016, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη σύγκληση διμερούς φόρουμ για τον τουρισμό, με διευρυμένη εκατέρωθεν συμμετοχή φορέων από τις δύο κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Η κ. Κουντουρά τόνισε ότι το 2016 συμπίπτει με την επέτειο 1.000 ετών Ορθοδοξίας και ρωσικού μοναχισμού στο Αγιον Ορος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στην περαιτέρω ενίσχυση του προσκυνηματικού και θρησκευτικού τουρισμού, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Ρώσους επισκέπτες μας.

Προσκυνηματικές και οινικές περιηγήσεις

Ειδικώς σχεδιασμένα για τη ρωσική αγορά τουριστικά προγράμματα προώθησε, με τη σειρά του και ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της ΜΙΤΤ, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός παρουσίασε δύο καινοτόμες προτάσεις, οι οποίες «μπλέκουν» την τοπική και αθωνική οινική παραγωγή με τα βυζαντινά θρησκευτικά μνημεία ολόκληρου του τρίτου «ποδιού» και αναδεικνύουν τον αθωνικό πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, τα προγράμματα περιλαμβάνουν προσκυνηματικές περιηγήσεις ανάμεσα σε ιερούς ναούς, αρχαιολογικά μνημεία και τοπικά μουσεία, που εναλλάσσονται με επισκέψεις στα καταστήματα της Ουρανούπολης και της Αμμουλιανής, τα οποία διαθέτουν προϊόντα αγιορείτικης κληρονομιάς και τέχνης.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 
(nchiotopoulou@ekdotiki.gr)

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *