ροή ειδήσεων

«Εφυγε» στα 51 χρόνια του ο Βελπ



Ο Κρίστιαν Βελπ με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, με τον οποίο σάρωσαν... όλους τους τίτλους με τον Ολυμπιακό το 1997.

Η «αλυσίδα» των οδυνηρών ειδήσεων με τραγικούς θανάτους πρώην παικτών του παγκοσμίου μπάσκετ, έγινε ακόμα μακρύτερη από προχθές το βράδυ, με την αιφνίδια απώλεια του Γερμανού, Κρίστιαν Βελπ που άφησε την τελευταία πνοή του από ανακοπή καρδιάς, στο Σιάτλ.

Η θλίψη που προκλήθηκε στους δύο πρώτους μήνες του 2015, από τον θάνατο των δύο βετεράνων του ΝΒΑ, του Ρόι Τάρπλεϊ που απεβίωσε σε ηλικία 50 ετών και του 48χρονου Αντονι Μέισον, έγινε μεγαλύτερη με τον 51χρονο Βελπ που έπαιξε, μόλις για μια χρονιά στην Ελλάδα, κατέκτησε τρεις τίτλους με τον Ολυμπιακό (ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και νταμπλ) και άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις.

Το νεαρό της ηλικίας στις περιπτώσεις και των τριών αποθανόντων έχει προκαλέσει σοκ στο παγκόσμιο μπάσκετ, ενώ ιδιαίτερα για τον Βελπ δεν υπήρξε κανένα ανησυχητικό σημάδι προειδοποίησης για την υγεία του.

«Ταπεινός, προσηνής και αθόρυβος» ήταν οι τρεις χαρακτηρισμοί του Παναγιώτη Φασούλα για τον πρώην συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό και ουσιαστικά τον αντικαταστάτη του στην θέση του σέντερ, την περίοδο 1996-97 και την επίτευξη του τρεμπλ που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι».

«Το όνομά του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις καρδιές μας. Καλό ταξίδι Κρίστιαν...» κατέληξε η αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση της ΚΑΕ Ολυμπιακός για τον Βελπ που ήταν ο «ήρωας» της Εθνικής Γερμανίας, στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του ’93, στο Μόναχο, όταν μ’ ένα καλάθι και μια εύστοχη βολή, στα 3 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του τελικού με τη Ρωσία, χάρισε τον τίτλο στη χώρα του.

«Ηταν ο ιδανικός πατέρας. Ερχόταν καμιά φορά και μας συμβούλευε για πράγματα, όμως ουδέποτε ανακατεύτηκε. Ηταν ενεργός, ωστόσο προτιμούσε να αφήσει τον γιο του να ζήσει μόνος του την καριέρα του. Η μοναδική λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ταπεινός. Ουδέποτε προσπάθησε να προβάλει τον εαυτό του» δήλωσε συντετριμμένος ο Μάικ Κέιλ που είναι ο προπονητής του 15χρονου γιου του, Κόλιν. Η απώλεια του Βελπ χαρακτηρίστηκε «τεράστια» από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που τον ανέδειξε και είναι ακόμα πρώτος σκόρερ του (2.073 πόντοι), ενώ σε 109 παιχνίδια στο ΝΒΑ, με Φιλαδέλφεια, Σαν Αντόνιο και Γκόλντεν Στέιτ, είχε 3,3 πόντους και 2,4 ριμπάουντ μέσο όρο. Στην ευρωπαϊκή καριέρα του, εκτός των επιτυχιών με τον Ολυμπιακό, κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα Γερμανίας, στην εξαετή παρουσία του στην Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Πρόβες... μέσω Α1

Σε «πρόβα» για τα προσεχή παιχνίδια τους στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας, μετέτρεψαν τις αναμετρήσεις τους στη 18η αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός στα Τρίκαλα και ο Παναθηναϊκός στο Ρέθυμνο. Καθοριστικό βήμα παραμονής στην κατηγορία έκανε ο ΚΑΟΔ, ενώ το συναρπαστικότερο παιχνίδι έγινε στη Ρόδο, καθώς κρίθηκε στα τρία δευτερόλεπτα, με νίκη των γηπεδούχων. Τα αποτελέσματα: Τρίκαλα-Ολυμπιακός 87-105, Ρέθυμνο-Παναθηναϊκός 77-94, Κηφισιά-Αρης 65-79, ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 79-65, ΚΑΟΔ-Κόροιβος 78-62, Κολοσσός-Απόλλων 64-63, ΑΕΚ-Πανελευσινιακός 105-80.

Αλαλούμ στη Ν. Σμύρνη

Την πέμπτη αλλαγή προπονητή και την... επιστροφή του Βαγγέλη Αλεξανδρή σχεδίασε η διοίκηση του Πανιωνίου, αλλά η άρνηση του Κρις Χουγκάζ να φύγει από τον πάγκο και να παραμείνει τεχνικός διευθυντής, ματαίωσε την «παλινωδία» των «κυανέρυθρων» που παραμένουν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Παίκτης της Κηφισιάς είναι ο Αμερικανός γκαρντ, Κέβιν Αντερσον που θα αντικαταστήσει τον τραυματία, Νίκο Λιακόπουλο.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *