ροή ειδήσεων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: «Η φωτογραφία διδάσκεται αλλά θέλει και ταλέντο»



* Μιλάει στην «Ε» ο φωτογράφος του οποίου φωτογραφία αγοράστηκε... από την Microsoft, ενώ φέτος μια άλλη φωτογραφία του στον διεθνή διαγωνισμό της Sony, τα Sony world photography awards κατέκτησε το Greece National award

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη

Μια φωτογραφία του φθινοπωρινού τοπίου στις Λογγιές Κοτρωνίου στον Δήμο Πύλης Τρικάλων αγοράστηκε από τη microsoft τον Οκτώβριο του 2013 σε ανάλυση μικρή για χρήση web από το Getty image (site πώλησης φωτογραφιών) και δημοσιεύτηκε σε δικό της site και δινόταν δωρεάν στο κοινό σαν wallpaper. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο μεγάλο αμερικανικό site Huffington post σαν παράδειγμα φθινοπωρινού τοπίου, και από εκεί σε πάρα πολλά sites παγκοσμίως και κάπως έτσι διαδόθηκε στο ίντερνετ και μαθεύτηκε ότι αγοράσθηκε από τη microsoft. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες για τον Γιώργο Παπαποστόλου ο οποίος γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, αλλά ζει και εργάζεται στο νησί της Κω. Έχει κερδίσει διάφορες διακρίσεις σε φωτογραφικούς διαγωνισμούς όπως στον πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό της Dodekanisos seaways όπου έχει κερδίσει μια φορά το τρίτο βραβείο, μια το δεύτερο, και φέτος το πρώτο. Με την ίδια φωτογραφία είχε ακόμα μια διάκριση ίσως τη μεγαλύτερη και πιο σπουδαία μέχρι τώρα αυτή των Sony World Photography Awards, Winner Greece National Award 2015. Σήμερα μιλάει στην «Ε», για όλα αυτά αλλά και για την τέχνη της φωτογραφίας.



Η συνέντευξη

* Μια φωτογραφία σας φθινοπωρινού τοπίου στις Λογγιές Κοτρωνίου στον Δήμο Πύλης Τρικάλων αγοράστηκε από τη microsoft τον Οκτώβριο του 2013…Μπορείτε να αναφερθείτε αναλυτικά στην πορεία αυτής της φωτογραφίας;

«Η λήψη αυτής της φωτογραφίας έγινε τον Νοέμβριο του 2012 .Είχα λίγες μέρες άδεια από την εργασία μου και έτσι έκανα ένα ταξίδι στα Τρίκαλα την πόλη που γεννήθηκα για να φωτογραφίσω φθινοπωρινά τοπία μιας και η περιοχή είναι πλούσια σε φωτογραφικά θέματα. Τη συγκεκριμένη φωτογραφία την έβγαλα φεύγοντας από τους καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς κοντά στις Λογγιές Κοτρωνίου, ήταν σε μια μικρή ευθεία του δρόμου με τα πλατάνια αριστερά και δεξιά να "αγκαλιάζουν" τον δρόμο. Ήταν στα μάτια μου μια όμορφη εικόνα στην οποία υπήρχαν και κάποια στοιχεία που χρειάζονται σε μια φωτογραφία τοπίου όπως η προοπτική και το βάθος πεδίου που έδινε ο δρόμος. Αμέσως κατέβηκα από το αυτοκίνητο και έκανα τη λήψη.

Μετά από ένα χρόνο σχεδόν προέκυψε η αγορά της φωτογραφίας αυτής από τη microsoft από ένα σάιτ πώλησης φωτογραφιών όπου ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες μου που θεωρώ καλές. Αγοράστηκε τον Οκτώβριο του 2013 σε ανάλυση μικρή για χρήση web και δημοσιεύτηκε σε δικό της σάιτ και δινόταν δωρεάν το κοινό σαν wallpaper. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στο μεγάλο αμερικανικό σάιτ Huffington post σαν παράδειγμα φθινοπωρινού τοπίου, και από εκεί σε πάρα πολλά σάιτ παγκοσμίως και κάπως έτσι διαδόθηκε στο ίντερνετ και μαθεύτηκε ότι αγοράσθηκε από τη microsoft. Τα χρήματα δεν είναι άξια σχολιασμού μιας και αγοράστηκε σε πολύ μικρό αρχείο».

* Στη συνέχεια είχατε άλλη μια φωτογραφική επιτυχία τον Αύγουστο του 2014 όπου φωτογραφία σας με ανοιξιάτικο τοπίο από το νησί της Κω έγινε εξώφυλλο μεγάλου φωτογραφικού περιοδικού που ασχολείται αποκλειστικά με φωτογραφικό εξοπλισμό της NIKON το ΝPhoto που κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Και στη συνέχεια είχατε ακόμα μια δημοσίευση στο περιοδικό αυτό ολοσέλιδη τον Οκτώβριο του 2014 με φωτογραφία από τους καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς του Δήμου Πύλης Τρικάλων. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι τα φωτογραφικά σας θέματα που επιλέγετε; Υπάρχει προετοιμασία σε αυτά ή γίνονται τυχαία;

«Μου αρέσει η φωτογραφία τοπίου και από τη στιγμή που ζω στην Ελλάδα μου αρέσει να φωτογραφίζω το ελληνικό τοπίο είτε είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε είναι νησιά. Πλέον φροντίζω όταν έχω και την οικονομική δυνατότητα την άδεια από την εργασία μου να την ξοδεύω σε ταξίδια φωτογραφικά. Προετοιμασία σε κάποιο φωτογραφικό ταξίδι δεν μπορείς να κάνεις εύκολα διότι έχεις κάποιες μέρες στη διάθεσή σου και παρακαλάς να βρεις τις ιδανικές συνθήκες. Στο μέρος που ζω το όμορφο νησί της Κω μπορώ να κάνω κάποιο προγραμματισμό διότι είναι εύκολο να πάω δυο και τρεις φορές να τσεκάρω τις συνθήκες σε ένα μέρος και να διαλέξω την κατάλληλη στιγμή. Στη φωτογραφία υπάρχει και το τυχαίο φτάνει να έχεις μαζί σου τη φωτογραφική μηχανή, διότι ένας φωτογράφος μετά από κάποιο καιρό το μάτι του κοιτάζει πιο πολύ φωτογραφικά το περιβάλλον γύρω του οπότε και τυχαία μπορεί να βρει κάποιο θέμα φωτογράφισης».

* Τον Μάρτιο, τον μήνα που διανύουμε, μια φωτογραφία σας από το νησί της Κω κέρδισε 2 φορές το πρώτο βραβείο. Η πρώτη στο πανελλήνιο διαγωνισμό της Dodekanisos seaways (σε αυτό τον διαγωνισμό συμμετέχετε 4 χρόνια και έχετε κερδίσει επίσης την 3η θέση το 2012 και την 2η το 2013). Και η δεύτερη στον διεθνή διαγωνισμό της Sony τα Sony world photography awards όπου κατέκτησε το Greece National award. Πόσο σημαντική είναι η δεύτερη βράβευσή σας;

«Ο διαγωνισμός της dodekanisos seaways ήταν ένα κίνητρο να ανακαλύψω και τα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου εκτός από το νησί της Κω όπου ζω,μιας και ο διαγωνισμός ζητάει φωτογραφίες μόνο από τα νησιά της Δωδεκανήσου.Και μια εκδρομή μιας ημέρας σε κάποιο από τα άλλα νησιά μπορεί να σου δώσει τη δυνατότητα να φωτογραφήσεις κάτι διαφορετικό.Έτσι συμμετείχα 4 χρόνια σερί στο διαγωνισμό κερδίζοντας την 3η την 2η και φέτος την 1η θέση. Με τη φωτογραφία που κέρδισε φέτος την πρώτη θέση συμμετείχα και στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Sony world photography awards. Ίσως ο μεγαλύτερος φωτογραφικός διαγωνισμός παγκοσμίως.Η φωτογραφία αυτή κέρδισε και σε αυτό το διαγωνισμό την πρώτη θέση στο Greece National award, αλλά δεν προκρίθηκε στην τελική επιλογή των παγκοσμίων βραβείων. Βέβαια και σαν νικητής του ελληνικού βραβείου η επιτυχία είναι πολύ μεγάλη και αυτό γιατί η φωτογραφία μου θα συμμετάσχει στην έκθεση που διοργανώνει η Sony στο Λονδίνο 24 Απριλίου εως 10 Μαΐου στο Somerset house. Εκεί θα εκτεθούν και οι φωτογραφίες των νικητών των Εθνικών βραβείων από 54 χώρες όπου υπάρχει αυτό το βραβείο, μαζί με τους νικητές των παγκόσμιων βραβείων και θα ταξιδέψω και εγώ εκεί με έξοδα της Sony. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να δω από κοντά μεγάλους φωτογράφους όπως ο 86χρονος Elliott Erwitt, που θα τιμηθεί με το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία. Και φυσικά είναι μια φωτογραφία που είναι διαφήμιση για την Ελλάδα και την Κω στο εξωτερικό. Με την ευκαιρία να πω πως αν δει κάποιος τη φωτογραφία του Βρετανού νικητή Byron Dilkes όπου η φωτογραφία του η λήψη της οποίας έγινε στις Σεϋχέλλες, πέρασε και στα τελικά, θα δει ότι είναι ίδιο θέμα με τη δικιά μου, απλά αυτός είχε στη φωτογραφία μέσα και έναν καρχαρία...ίσως κάπου εκεί έχασα και την πρόκριση και για τα τελικά.

Αυτό το βραβείο λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία για μένα αφού θα κουβαλάω στο βιογραφικό μου τον τίτλο της πρώτης θέσης στην Ελλάδα για το 2015 της Sony World Photography awards Greece National Award».

* Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν φωτογράφο; Η φωτογραφία είναι ταλέντο αλλά και διδάσκεται; Ποια η άποψή σας;

«Η φωτογραφία διδάσκεται αλλά θέλει και ταλέντο, θέλει και αγάπη και πάθος για να έχεις αποτελέσματα που θα αρέσουν στο κόσμο. Πρέπει να έχεις και φωτογραφικό μάτι, βέβαια πολλοί διαλέγουν ένα τομέα να ασχοληθούν πιο πολύ. Άλλοι με φωτογραφία τοπίου άλλοι με φωτογραφία πορτρέτου με φωτογραφία άγριας ζωής. Εγώ προσπαθώ να κάνω αρκετά πράγματα και όταν έχω χρόνο ασχολούμαι και με άλλα στυλ φωτογραφίας διότι όλα έχουν τη γοητεία τους».

* Έχουν να ζηλέψουν οι Έλληνες φωτογράφοι από τους ξένους; Ποια φωτογραφία έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη σας;

«Δεν νομίζω πως έχουν να ζηλέψουν κάτι οι Έλληνες από τους ξένους ίσα ίσα μπορώ να πω πως έχουμε ένα επίπεδο από τα υψηλότερα στον κόσμο, αλλά πιστεύω πως στην Ελλάδα η δουλειά του Έλληνα φωτογράφου δεν εκτιμάται τόσο όσο στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει κάποια φωτογραφία που να μου μείνει αξέχαστη, θαυμάζω και ζηλεύω θα έλεγα πολλούς φωτογράφους που έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν υπέροχες φωτογραφίες τοπίων σε άλλα μέρη της γης είτε είναι υπέροχα τοπία στην Ισλανδία, είτε αστικά τοπία όπως με τους ουρανοξύστες στο Ντουμπάι, μακάρι να έχω τη δυνατότητα και την ευκαιρία στο μέλλον να φωτογραφίσω τοπία σαν αυτά».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *