ροή ειδήσεων

Ποιος είναι ο «άγνωστος» τρίτος πλουσιότερος Ελληνας στον κόσμο



Η κάμψη της τιμής του πετρελαίου, η απεξάρτηση του πλανήτη από τον λιγνίτη....
(κάρβουνο) και η υποχώρηση της τιμής βασικών αγαθών, έχουν οδηγήσει σε μείωση της περιουσίας του Τέλη Μυστακίδη....


Ο ίδιος, όπως ανέφερε πρόσφατα το περιοδικό Forbes, κατέχοντας περιουσία ύψους 2,1 δισ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 1,9 δισ. ευρώ), κατατάσσεται στην 894η θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο, και είναι ο 3ος πιο πλούσιος Eλληνας. Πέρυσι, ο κ. Μυστακίδης είχε καταταγεί στην 687η θέση και το 2013 στην 527η θέση.

Η υποχώρηση αυτή του πλούτου για Ελληνα δισεκατομμυριούχο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής της μετοχής της Glencore. Ο ίδιος κατέχει το 3% της εταιρείας και εκτιμάται ότι είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχός της. Η μετοχή της εταιρείας, από το 2011 που ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει υποχωρήσει μέχρι σήμερα περίπου 45%, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην υποχώρηση της τιμής των βασικών αγαθών που παράγει ή/και εμπορεύεται η Glencore (μέταλλα, καύσιμα, αγροτικά προϊόντα κ.ά.).

Ο κ. Μυστακίδης ωστόσο εκτιμάται ότι έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις πέρα από τον χώρο των δραστηριοτήτων της Glencore. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος και κάποιοι φίλοι του επιχειρηματίες έχουν αγοράσει και εκμεταλλεύονται εκατοντάδες -αν όχι κάποιες χιλιάδες- κατοικίες στη Γερμανία (πρώην Αν. Γερμανία). Η επιχείρηση μάλιστα αναφέρεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει πολλά.

Ο Τέλης Μυστακίδης, παρόλο που έχει βρετανική υπηκοότητα, αισθάνεται και δηλώνει Ελληνας. Περνάει αρκετό χρόνο στην Ελλάδα και είναι τακτικός θαμώνας της Μυκόνου τα καλοκαίρια. Επίσης, διατηρεί τουλάχιστον τρεις οικίες στην Ελλάδα, εκ των οποίων δύο στη Θεσσαλονίκη και μία εξοχική στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Μόνον η εξοχική του κατοικία, που βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 35 στρεμμάτων, φημολογείται ότι κόστισε περίπου 18 εκατ. ευρώ. Τα δύο διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη τα διατηρεί λόγω της μητέρας του Ζωίτσας, που ζει στη συμπρωτεύουσα.

Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε την ελληνική του καταγωγή, μπαίνοντας στην τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Εθνική Τράπεζα. Παρόλο που φίλοι και γνωστοί του τον είχαν προειδοποιήσει για το ρίσκο της επένδυσης, ο Τέλης Μυστακίδης, κατόπιν και της παρότρυνσής του από τον τέως πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, μπήκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποκτώντας μετοχές ΕΤΕ αξίας 50 εκατ. ευρώ.

Πιο πίσω στον χρόνο, ο κ. Μυστακίδης είχε ενδιαφερθεί και για μπίζνες της Glencore στην Ελλάδα. Στόχος τους αποτέλεσε η ΛΑΡΚΟ για την οποία η Glencore ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης της ελληνικής εταιρείας. Οι όροι ωστόσο που είχε θέσει τότε η Glencore δεν ικανοποιήθηκαν και γι’ αυτό το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Οι δύο βασικοί όροι που είχε θέσει τότε σχετίζονταν με το «ξεκαθάρισμα» του καθεστώτος κρατικών ενισχύσεων που βάρυνε την ελληνική επιχείρηση και επιπλέον την απαλλαγή της από το προσωπικό, προκειμένου να προσληφθεί με νέες συμβάσεις. Μέχρι σήμερα κανένα από τα δύο δεν έχει επιτευχθεί και η πορεία που ακολούθησε έκτοτε η ΛΑΡΚΟ δημιουργεί συνθήκες επανάληψης του φαινομένου Cyprus Airways. Για την τελευταία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης, η οποία δεν ήταν εφικτή με αποτέλεσμα τον περασμένο Δεκέμβριο να μπει λουκέτο.

πηγή: Καθημερινή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *