ροή ειδήσεων

CNBC: Οι Ελληνες μπορούν να σωθούν καπνίζοντας... νόμιμα



Σε περίπου 740 εκατ. ευρώ εκτιμάται η απώλεια δημόσιων εσόδων μόνο από...

την φορολόγηση καπνού τη χρονιά που πέρασε, μέγεθος πολύ υψηλότερο από τα 565 εκατ. ευρώ του 2013, τονίζει σε θέμα του για τα λαθραία προϊόντα καπνού στην Ελλάδα το CNBC.
Στηριζόμενο στα στοιχεία που παρουσίασε το Euromonitor για το συγκεκριμένο θέμα, το CNBC εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση μόνο με την πάταξη της κυκλοφορίας λαθραίων τσιγάρων, ενώ σημειώνει ότι εάν δεν αλλάξει κάτι, αυτό θα είναι το ποσό που θα χάνεται ετησίως το 2019.
Οι υπολογισμοί αυτοί γίνονται με βάση την τρέχουσα μέση τιμή του πακέτου (στα 3,8 ευρώ) και την φορολόγηση που ισχύει σήμερα, αλλά και με την εμπορία λαθραίων προϊόντων να αποτελεί το 21% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ελλάδα, έναντι 18% το 2013 (σύμφωνα με στοιχεία της (AC Nielson).
«Αυτή η αύξηση μεγεθών τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών του προϊόντος και της διαθεσιμότητας λαθραίων "άσπρων" τσιγάρων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ανατολική Ευρώπη - η Ελλάδα αποτελεί σταθμό της μεταφοράς τους στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης», αναφέρει ο ειδικός σε θέματα καπνού στο Euromonitor Σέιν ΜακΓκιλ.
«Λαθραία άσπρα» λέγονται τα τσιγάρα επώνυμων μαρκών που συσκευάζονται με αποκλειστικό σκοπό την λαθραία διάθεση. Η παραγωγή τους δεν δείχνει κανένα σημείο επιβράδυνσης. Αντίθετα, κατά τον ίδιο αναλυτή. η ενίσχυση αυτής της διεθνούς τάσης στο λαθρεμπόριο θα οδηγήσει το μερίδιο των λαθραίων τσιγάρων στην ελληνική αγορά ως το 25% το 2019.
Η ελληνική κυβέρνηση και οι εγχώριες καπνοβιομηχανίες πρέπει να κινηθούν άμεσα για τον περιορισμό της ζήτησης λαθραίων προϊόντων και την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη φύση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνών, τονίζει ο ΜακΓκιλ, την ώρα που στις Βρυξέλλες συζητώνται τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα για αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *