ροή ειδήσεων

Γερμανοβρετανικός πόλεμος για την τουριστική «κατάληψη» της Ελλάδας



ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4,5 ΕΚΑΤ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΕΡΥΣΙ...

Οι Γερμανοί παρέμειναν πρώτοι στις αφίξεις στην Ελλάδα πέρυσι και μάλιστα ήταν περισσότεροι από το 2013, αλλά οι Βρετανοί «έκλεισαν την ψαλίδα» με διψήφιο ποσοστό αύξησης, δείχνουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον τουρισμό τη χρονιά που πέρασε.

Συνολικά, το 2014 πέρασαν νόμιμα τα ελληνικά σύνορα προς τη χώρα μας 22 εκατ. άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 23% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο.

Από αυτούς, η συντριπτική πλειοψηφία των 19,5 εκατ. τουριστών προήλθε από την Ευρώπη και ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 23,4%. Ειδικά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έφτασαν στην Ελλάδα 13,25 εκατ. επισκέπτες, 25,9% περισσότεροι από το 2013.

Πρώτη εθνική ομάδα ήταν και πάλι οι Γερμανοί με σχεδόν 2.460.000 αφίξεις, αυξημένοι κατά 8,5%, αλλά οι δεύτεροι Βρετανοί αυξήθηκαν κατά 13,2% σε σχεδόν 2.090.000 επισκέπτες. Ακολουθούν οι Βούλγαροι με υπερδιπλασιασμό των αφίξεων πάνω από το 1,5 εκατ. άτομα, οι Γάλλοι με άλμα 27% στα σχεδόν 1,5 εκατ. επισκέπτες, οι Ρώσοι που παρά την κρίση στην Ουκρανία μειώθηκαν μόνο 7,6% στα 1,25 εκατομμύρια και οι Ιταλοί που ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο και ενισχυμένοι κατά 15,9% υπολογίζονται πλέον στα 1,1 εκατ. επισκέπτες.

Σε επίπεδο ποσοστιαίων μεταβολών ξεχωρίζει ο πενταπλασιασμός των επισκεπτών από την Κροατία, καθώς από τις σχεδόν 4.400 αφίξεις του 2013 ένα χρόνο μετά αυτές υπολογίζονται σε σχεδόν 22.000. Σχεδόν τετραπλάσιες ήταν οι αφίξεις από την Εσθονία, από 8.100 περίπου σε πάνω από 30.500.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ροή επισκεπτών από την Ισπανία, καθώς η αύξησή της κατά 48,1% σε πάνω από 135.000 άτομα είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των μεγάλων χωρών και οικονομιών της Ευρωζώνης.

Τα αεροδρόμια της χώρας ήταν η κύρια πύλη εισόδου, καθώς από εκεί πέρασαν πέρυσι πάνω από 14 εκατ. επισκέπτες. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διαχειρίστηκε πέρυσι πάνω από 3,3 εκατ. αφίξεις και αύξηση 24,6%, ενώ το Ηράκλειο ακολουθεί από κοντά με πάνω από 2,5 εκατ. αφίξεις και το αεροδρόμιο της Ρόδου είναι τρίτο με πάνω από 1,9 εκατ. αφίξεις.

Την μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο πέτυχε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με 26,3%, καθώς στο νησί έφτασαν από το εξωτερικό σχεδόν 275.000 επισκέπτες.

Δυναμικό ξεκίνημα φέτος με την πασχαλινή περίοδο
Αισιόδοξα μηνύματα κομίζουν οι εν Ελλάδι τουριστικοί πράκτορες για την τουριστική κίνηση της χώρας, την περίοδο του Πάσχα.

Παρά την πρώιμη έλευση του Πάσχα και τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι αφίξεις τουριστών κινήθηκαν ανοδικά αυτή την περίοδο, όπως είπε ο Νικόλας Κελαϊδίτης, διευθύνων σύμβουλος της Passepartout tours – cruises και μέλος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων (HATTA).

Εκθέτοντας στοιχεία που συνέλεξε από τα μέλη του Hatta, ο κύριος Κελαϊδίτης ανάφερε ότι οι αφίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο κατά μέσο όρο "τρέχουν" με άνοδο 10%. Στην Αθήνα, εκτίμησε ότι η άνοδος είναι λίγο μεγαλύτερη.

Ο προορισμός της Αθήνας, ανάφερε ο κ. Κελαϊδίτης, έγινε πόλος έλξης φοιτητών από σχολές του εξωτερικού που οι διακοπές τους συνέπεσαν με το καθολικό Πάσχα δίνοντας έτσι την εικόνα μιας "ζωντανής" πόλης.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια τουριστική κίνηση, εκτιμάται ότι αυτή θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα με τάσεις ανοδικές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες φαίνεται ότι θα προτιμήσουν για διακοπές του Πάσχα τους ορεινούς προορισμούς. Ναύπακτος, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα παίρνουν τα ηνία από τους υπόλοιπους προορισμούς, με τις πληρότητες αυτών να κινούνται περίπου στο 80%.

Στα ίδια επίπεδα και οι πληρότητες για Καλαμάτα και νότιο Πελοπόννησο. Οι νησιωτικοί προορισμοί, ελέω καιρικών συνθηκών, δε θα αγγίξουν τις πληρότητες του παρελθόντος. Ωστόσο Μύκονος και Σαντορίνη, τονίστηκε ότι θα κινηθούν περίπου στο 70%.

Παραμένοντας στις νησιωτικές περιοχές, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σπύρος Γαλιατσάτος, είχε τονίσει ότι η περίοδος του Πάσχα θα είναι πολύ καλή για τα νησιά του Ιονίου, απόρροια των αεροπορικών συνδέσεων με εταιρίες χαμηλού κόστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ανακοινώθηκε η ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε ο κ. Κελαϊδίτης, οι κρατήσεις Ελλήνων για τουριστικούς προορισμούς κινήθηκαν ανοδικά.

Σε κάθε περίπτωση οι μηχανές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας αναμένεται να εκκινήσουν για τα "καλά" από τις αρχές Μαΐου με τη μαζική λειτουργία των ξενοδοχείων, όπως έχει επισημανθεί από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *