ροή ειδήσεων

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ - ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ: «Χάθηκαν σε ένα μέτρο νερό»



Ο Σύμιος στην καταγωγή Βασίλης Μαντικός έχει δει πολλά στον βυθό.... Από αρχαίους αμφορείς μέχρι μεσαιωνικούς θησαυρούς. Αυτά όμως που αντίκρισε προχθές στον Ζέφυρο ήταν, όπως λέει, γροθιά στο στομάχι

«Να βλέπεις ανθρώπους να πνίγονται μπροστά στα μάτια σου, δίπλα στην ακτή στην... πολιτισμένη Ευρώπη, είναι γροθιά στο στομάχι. Αυτοί οι άνθρωποι ξεριζώθηκαν για να σώσουν τη ζωή τους και τελικά την έχασαν σε ένα μέτρο νερό»... Τα μάτια του 55χρονου Βασίλη Μαντικού έχουν δει πολλά. Δουλεύει ως επαγγελματίας δύτης από το 1987. «Τόσα χρόνια είμαι επαγγελματίας και πρώτη φορά βλέπω ένα σκάφος με τόσο πολύ κόσμο να διαλύεται τόσο γρήγορα. Σε λίγα λεπτά έγινε συντρίμμια. Ηταν σίγουρα αρκετά παλιό σκαρί, μια ξύλινη γκουλέτα, κι έπεσε προφανώς με ορμή στα βράχια».

Την ώρα του ναυαγίου έτυχε να βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο. «Το σκηνικό ήταν απερίγραπτο. Γυναίκες στη θάλασσα να φωνάζουν, να μην ξέρουν κολύμπι, να κλαίνε και να παρασύρονται από το βουβό κύμα. Ενα μεγάλο μπράβο πρέπει να αποδοθεί στους λιμενικούς και όσους άλλους έσπευσαν να βοηθήσουν». Βούτηξε να ψάξει για τυχόν εγκλωβισμένους στα συντρίμμια. «Ευτυχώς δεν υπήρχε κανείς. Αλλά το σκάφος είχε γίνει σμπαράλια, το μεγαλύτερο κομμάτι του ήταν τέσσερα μέτρα».

Το μόνο που εντόπισε στον βυθό ήταν σακίδια και διάφορα προσωπικά αντικείμενα των μεταναστών. «Ολη τους η περιουσία ήταν ένα σακίδιο. Τα έβλεπα στον βυθό και σκεφτόμουν πως κάποια μπορεί να ανήκουν και σε ανθρώπους που δεν ζουν πια». Η εικόνα που δεν θα του φύγει ποτέ από το μυαλό είναι του παιδιού που τελικά έχασε τη ζωή του. «Το είδα να το βγάζουν έξω. Το κρατούσε στα χέρια του ένας διασώστης και προσπαθούσαν απεγνωσμένα να το επαναφέρουν. Είμαστε κι εμείς γονείς και καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να χάνεις το παιδί σου... Κι ας μην ξεχνάμε πως και οι δικοί μας γονείς και παππούδες ήταν κι αυτοί πρόσφυγες. Την προσφυγιά την ξέρουμε καλά».



Οι διακινητές παρίσταναν τους μετανάστες

Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο το πρωί ζήτησαν και πήραν από τον εισαγγελέα Ρόδου οι δύο Σύροι 26 και 27 ετών που φέρονται ως διακινητές στην υπόθεση του μοιραίου ιστιοφόρου που βυθίστηκε στις ακτές της Ρόδου. Αν και αναγνωρίστηκαν από τους διασωθέντες αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως ο Τούρκος καπετάνιος τούς εγκατέλειψε μεσοπέλαγα. Οι διασωθέντες είναι κυρίως Σύροι, αλλά και Ερυθραίοι, Παλαιστίνιοι, Ιρακινοί. Είπαν πως ταξίδευαν έξι ώρες στη θάλασσα.

Γιάννης Φώσκολος

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *