ροή ειδήσεων

Ρόδος: Θα τιμήσουν τους ήρωες που διέσωσαν τους μετανάστες



Τη διοργάνωση ειδικής τιμητικής εκδήλωσης για τους συμπατριώτες μας λιμενικούς, μέλη... εθελοντικών οργανώσεων και απλούς πολίτες που έδωσαν μαθήματα αυτοθυσίας σώζοντας ανθρώπους στο τραγικό ναυάγιο του «Ζέφυρος», απευθύνοντας πρόσκληση, μάλιστα, και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο για να τους τιμήσει, πρότεινε, προχθές το βράδυ, στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να μη γίνει αναφορά στο ναυάγιο των προσφύγων από τη Συρία πριν λίγες ημέρες στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ρόδου, με τις τραγικές εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου και τον απόηχό του να απασχολεί μέχρι τώρα τα διεθνή ΜΜΕ.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος μίλησε αρκετή ώρα για το θέμα, για τους πολέμους που οδηγούν στην προσφυγιά και για το τι γίνεται μετά την είσοδο των ανθρώπων αυτών στη χώρα μας. Βέβαια, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη του Σώματος γιατί στο νησί μας χάθηκαν τρεις ψυχές αλλά, ταυτόχρονα, το αίσθημα ικανοποίησης και υπερηφάνειας για τον αλτρουισμό και την αυτοθυσία που επέδειξαν οι ρόδιοι.

Όπως είπε, λιμενικοί, μέλη εθελοντικών οργανώσεων, υπάλληλοι του Δήμου, γνωστοί και φίλοι όλων μας, οι οποίοι δεν είναι ανώνυμοι, είναι επώνυμοι, έτρεξαν να βοηθήσουν και αυτό το μήνυμα πέρασε σε όλο τον κόσμο.

«Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ρόδου και μας τιμά ιδιαίτερα», είπε ο Δήμαρχος και πρότεινε, στη συνέχεια, να οριστεί μία Επιτροπή που να απαρτίζεται από ένα μέλος κάθε παράταξης του δ.σ. η οποία ν’ αναλάβει τη διοργάνωση μίας εκδήλωσης για να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα.

Όπως είπε, υπάρχουν οι μαρτυρίες, τα βίντεο, γνωρίζουμε ποιοι είναι και τους αξίζει αυτή η τιμή.

Μάλιστα, θύμισε ότι, πριν κάποια χρόνια, ένας συμπατριώτης μας είχε πέσει στη θάλασσα και γλίτωσε μία συμπολίτισσά μας και αυτός τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Άρα, αξίζει να γίνει αυτή η εκδήλωση και πρότεινε να καλέσουμε ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πρέσβεις των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι πρόσφυγες. «Είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε προς αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο κ. Χατζηδιάκος.

Αμέσως έδειξε ότι συμφωνεί ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Τάκης Πότσος ενώ τη διαφωνία του εξέφρασε ο ανεξάρτητος δ.σ. κ. Αλέκος Παπουράς, λέγοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, αφού τέτοια περιστατικά έχουμε συχνά στο νησί.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΡΟΠΟΑΝ, κ. Γιώργος Υψηλάντης, μεταξύ άλλων, είπε ότι είναι δεδομένη η αυτοθυσία των ροδίων, όχι μόνο στο ναυάγιο αλλά και με τα όσα πρόσφεραν μετά και έσωσαν την εικόνα της Ρόδου. Όπως είπε, αξίζουν επιβράβευση αλλά να μη σταματήσουμε εκεί. Εξηγώντας το σκεπτικό του ο ίδιος, είπε ότι το περιστατικό αυτό δεν θα είναι το τελευταίο και οι εικόνες από την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο, όπου και μεταφέρθηκαν μετά οι άνθρωποι αυτοί, δεν μας τιμούν. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι δεν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες και ότι στο νησί είναι για να μείνουν μία βραδιά και, στη συνέχεια, να φύγουν για Πειραιά.

Γι’ αυτό πρότεινε να τους φιλοξενήσουμε με τέτοιο τρόπο που να είναι ολοκληρωμένη η καλή εικόνα που έδωσε η Ρόδος και τόνισε ότι θα πρέπει να το δει και αυτό ο Δήμος. Προφανώς, ο κ. Υψηλάντης έθιξε το θέμα της δημιουργίας αυτού του χώρου προσωρινής υποδοχής στο νησί και ο Δήμαρχος είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να “ανοίξουν” και αυτό το θέμα στη συνεδρίαση αλλά εκείνο που μένει στην πράξη είναι η αυτοθυσία. Πάντως, τελικά, δεν έγινε συζήτηση γι’ αυτό.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης «Ροδίων Όραμα», της μείζονος μειοψηφίας, κ. Στράτος Καρίκης, αφού καυτηρίασε ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για το μεταναστευτικό και ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου, τόνισε ότι ο Δήμος θα πρέπει να τηρήσει τις προϋποθέσεις σε εσωτερικό επίπεδο ώστε εάν επαναληφθεί τέτοιο περιστατικό να είναι έτοιμο το νησί. Μίλησε και εκείνος για περιπτώσεις που ξεχώρισαν και, όπως είπε, «το ξεχωριστό πρέπει να το τιμούμε γιατί είναι πρότυπο για τα παιδιά μας».

rodiaki
madata.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *