ροή ειδήσεων

ΣΕΤΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Καταστρέφεται ο Τουρισμός αν αυξηθεί ο Φ.Π.Α. 120% !!!



- Θα χαθούν 200.000 θέσεις εργασίας
- Ο Μοσκοβισί επιβεβαιώνει ότι αναμένει συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ...

Καταστροφικές συνέπειες θα έχει για την ελληνική οικονομία, τον ελληνικό τουρισμό και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, η κατά 120% αύξηση του Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις ως τώρα διαρροές, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στην οποία συνοδευόταν από τον Γιάννη Ρέτσο και το Γιώργο Βερνίκο.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για "ανήκεστο βλάβη", λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη".

«Η δική σας επιτυχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι μία επιτυχία για τον τόπο, που την έχει πολύ ανάγκη η ελληνική οικονομία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, νωρίτερα, το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο Προεδρικό Μέγαρο.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε: «Η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι ουσιαστική. Και πρέπει να είναι ουσιαστική, γιατί βοηθάει και την προσπάθεια που εσείς κάνετε. Και η φωνή η δική σας είναι πολύ επιβοηθητική για τη διαπραγμάτευση, γιατί εσείς γνωρίζετε την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Ιδιαίτερα στον τομέα σας».
Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για δύο λόγους: «Πρώτον, γιατί έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά προετοιμασίας σε συνεργασία και με την αρμόδια υπουργό, αλλά και γιατί η δική σας επιτυχία, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι μία επιτυχία για τον τόπο, που την έχει πολύ ανάγκη η ελληνική οικονομία» και διαβεβαίωσε: «Όσο μπορούμε θα συμβάλουμε, να είστε βέβαιοι, και εγώ προσωπικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου».
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο τουρισμός έχει «σηκώσει» μανίκια και πρόσθεσε: «Στηρίζει την προσπάθειά σας, την προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Θα βάλουμε πλάτη στο μέτρο του δυνατού να στηρίξουμε, ώστε ο τελευταίος πυλώνας που λειτουργεί, να βοηθήσει όσο μπορεί, με στόχο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Να πάμε ακόμη πιο καλά. Αρκεί, βέβαια, να βοηθηθούμε και στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που ζητούν υπέρογκες αυξήσεις στον ΦΠΑ που μας κάνουν μη ανταγωνιστικούς. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα βάλουμε πλάτη.
Σας το υποσχόμαστε».
Δήλωση Ανδρέα Ανδρεάδη
Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Α. Ανδρεάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Συμμεριζόμαστε και συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια που κάνει ο Πρωθυπουργός για να κλείσει η συμφωνία με τους Εταίρους.
Το σύνολο του τουριστικού τομέα είναι παρόν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Εξηγήσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτό που ήδη γνωρίζει και εκείνος, όπως και ο Πρωθυπουργός, ότι ο τουρισμός που είναι το βασικό εθνικό μας προϊόν και κύριος μοχλός για να διατηρηθεί η χώρα όρθια αλλά και να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι εθνική ανάγκη να παραμείνει εντός του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Και εξηγούμαι:
Ο ΦΠΑ που αφορά στο εξαγόμενο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κατά 75% διαμονή και 25% εστίαση, πρέπει να κινείται στο Μ.Ο. των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή, της Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.
Αν ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%, αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη.
Το ότι θα εφαρμοστεί από Οκτώβριο δεν σημαίνει τίποτα γιατί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής περιόδου τώρα σχεδιάζονται και πωλούνται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μεγαλύτερη βλάβη δεν θα γίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά θα τσακίσει τις επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους που είναι έρμαια των touroperatorsκαι τις μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Αυτές είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά. Πρόκειται για ένα τεράστιο υφεσιακό μέτρο στο οποίο οι δανειστές οδηγούν τη χώρα καταστρέφοντας τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Όπως σας είπα και στην αρχή, είμαστε αλληλέγγυοι και θετικοί με τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και επειδή το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η εισπραξιμότητα του, δεσμεύτηκα προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν έτοιμο σχέδιο. Θα εντοπίσουμε και θα καταγγείλουμε κάθε παράνομο κατάλυμα και θα εισπράξουμε στο 100% το ΦΠΑ μέσω των καρτών.»


Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαιώνει στη Μαρία Σπυράκη ότι αναμένει να επέλθει συμφωνία για αύξηση στον ΦΠΑ.
Σε απάντησή του σε ερώτηση της ευρωβουλευτού σχετικά με τις εξαιρέσεις κατά την εφαρμογή Φ.Π.Α. σε ειδικές γεωγραφικές περιοχές, όπως τα νησιά του Αιγαίου, ο Επίτροπος Οικονομικών υποστηρίζει ότι "ο περιορισμός του πεδίου εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και των απαλλαγών αναμένεται να περιορίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις της αγοράς, να διευκολύνει την είσπραξη των φόρων και να συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών συμμόρφωσης."
Παράλληλα, ο Πιερ Μοσκοβισί συστήνει μέτρα για τη στήριξη των νησιών και των μειονεκτουσών περιοχών που "θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικότερα και λιγότερο δαπανηρά", τα οποία, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ετοιμάσει ως αντίβαρο στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη έχει ως εξής:
«Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά και την εφαρμογή της οδηγίας ΦΠΑ[1], συμπεριλαμβανομένων των κάτω του 15 % συντελεστών. Η αποδοτικότητα του ΦΠΑ στην Ελλάδα είναι μία από τις χαμηλότερες στην ΕΕ: παρουσιάζει εισπρακτικό κενό της τάξεως του 33 %, περίπου, των εσόδων, λόγω της ύπαρξης σωρείας μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και της χορήγησης εκτεταμένων απαλλαγών για ειδικές γεωγραφικές περιοχές, κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως επίσης και λόγω των ευρέως διαδεδομένων πρακτικών αποφυγής της δήλωσης των πραγματικών μεγεθών και μειωμένης είσπραξης. Ο περιορισμός του πεδίου εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών και των απαλλαγών αναμένεται να περιορίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις της αγοράς, να διευκολύνει την είσπραξη των φόρων και, επίσης, να συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών συμμόρφωσης. Οι κυριότερες παρεκκλίσεις των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ απαριθμούνται στο έγγραφο σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη της ΕΕ και το οποίο είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής[2]. Οι συντελεστές απαριθμούνται ρητά στην οδηγία ΦΠΑ. Η Επιτροπή δεν έχει την αρμοδιότητα να χορηγεί παρεκκλίσεις σε περιπτώσεις που δεν προβλέπονται από τους εν λόγω κανόνες. Άλλα μέσα, εκτός των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικότερα και λιγότερο δαπανηρά για τη στήριξη μειονεκτουσών περιφερειών. Επί παραδείγματι - και αυτό μπορεί να γίνει με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων - η ολοκλήρωση των βασικών υποδομών, με την επακόλουθη βελτίωση της προσβασιμότητας και της επικοινωνίας, καθώς και η παροχή δημόσιων υπηρεσιών στους κατοίκους, όπως υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, καθώς και η λήψη μέτρων για την αύξηση της ελκυστικότητας και η πραγματοποίηση επενδύσεων για την τόνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων, συνιστούν δυνητικά μέσα στήριξης των μειονεκτουσών περιοχών, με περισσότερο βιώσιμο τρόπο απ’ ό,τι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ».



Πηγή: ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΣΕΤΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Καταστρέφεται ο Τουρισμός αν αυξηθεί ο Φ.Π.Α. 120% !!! http://money-tourism.blogspot.com/2015/05/120.html#ixzz3aafcUmG4

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος21/5/15 11:30

    Η κυβέρνηση βέβαια επιμένει στις ΚΟΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ της να μην μειώσει λέει τους μισθούς-συντάξεις ....... αλλά τους μειώνει αυξάνοντας την έμμεση φορολόγηση!!!!! Ετσι αν κάποιος χρειάζεται 400 Ευρώ κάθε μήνα για σίτιση-ένδυση κτλ και του αυξήσει κατά 2% τον ΦΠΑ = 8-10 Ευρώ επιπλέον τον μήνα = 90-110 Ευρώ τον χρόνο!!!!!!! ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
    Αυτό φυσικά δεν θεωρείται από τους οικονομολόγους μας (που δεν ξέρουν ούτε την φορολογική τους δήλωση να κάνουν μόνοι τους) μέτρο λιτότητας!!!!! Οταν κάποιος διαθέτει μόνο 400 Ευρώ αυτομάτως πέφτει στα 390 η αγοραστική του δύναμη..... Αυτό δεν είναι κωλοτούμπα ......... είναι άλμα επί κοντό από την ανάποδη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/5/15 11:32

    Για να τους δούμε εδώ οι αντιπρόσωποί μας τι στάση θα πάρουν σε περίπτωση αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα Δωδεκάνησα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *