ροή ειδήσεων

Μειώνονται συνεχώς οι Γερμανοί τουρίστες



Πτώση των κρατήσεων και τον Απρίλιο...




Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτώση των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς στη γερμανική αγορά, εξαιτίας του παρατεταμένου κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα μας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της κορυφαίας γερμανικής εταιρίας συγκέντρωσης και σύγκρισης στοιχείων κρατήσεων διακοπών TravelTainment, οι κρατήσεις πακέτων για το Ηράκλειο ήταν τον περασμένο μήνα μειωμένες κατά 11%, μετά από μια πτώση 16% τον Μάρτιο και 8% τον Φεβρουάριο.

Ομοίως, η Ρόδος παρουσίασε πτώση 13% σε κρατήσεις.
Γενικά, πάντως, η ζήτηση για τους μεσογειακούς προορισμούς στη γερμανική αγορά τον Απρίλιο ήταν αποδυναμωμένη τον περασμένο μήνα. Οι κρατήσεις προς τους μεγάλους μεσογειακούς προορισμούς είτε αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό τον Απρίλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες ή μειώθηκαν, αναδεικνύοντας μια γενική επιβράδυνση της γερμανικής ζήτησης για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2015.

Πάντως η εικόνα πανελλαδικά μέχρι και τον Απρίλιο βρίσκεται με θετικό πρόσημο εξαιτίας της ανόδου των Αθηνών. Οπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, η αύξηση των αφίξεων έως το τέλος Απριλίου ανήλθε σε περίπου 228.000 ή 17,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2014. Η συνολική εικόνα παραμένει θετική, κυρίως λόγω της αύξησης των αφίξεων στην Αθήνα (21,3% Απρίλιος, 27% τρέχον έτος). Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια έχουμε αρνητικό πρόσημο στο μήνα σε πολλά σημαντικά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη 0,5%, Κως 26,9%, Ηράκλειο 7,4%, Χανιά 2,2%, Κέρκυρα 4,3%, Ζάκυνθος 4,1%, Κεφαλλονιά 50%, Μύκονος 31,1%). Επίσης, έχουμε πτώση στο τρέχον έτος σε επίπεδο ευρύτερου προορισμού στα Δωδεκάνησα (4%), στο Ιόνιο (3%) και την Πελοπόννησο (14%).

Εισπράξεις

Εν τω μεταξύ, αύξηση κατά 24 εκατ. ευρώ ή 13,3% κατέγραψαν το μήνα Μάρτιο 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 205 εκατ. ευρώ έναντι 181 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στις ταξιδιωτικές πληρωμές κατά 15,0% (Μάρτιος 2015: 156 εκατ. ευρώ, Μάρτιος 2014: 135 εκατ. ευρώ). Η άνοδος των μεγεθών των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 34,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 15,3%.

Ταυτόχρονα την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2015 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 69 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 56 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 22,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 60 εκατ. ευρώ ή 12,8% σε σύγκριση με την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 47 εκατ. ευρώ ή 11,4%. H άνοδος των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 45,6%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 22,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 1,7% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 4,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 138 εκατ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ε.Ε. των 28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν αύξηση κατά 29,6% και διαμορφώθηκαν στα 114 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία για το πρώτο 3μηνο αυξήθηκαν κατά 2,8% και διαμορφώθηκαν στα 42 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 39,7% και διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 42 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25,5%. Τέλος, από τις λοιπές χώρες εκτός της Ε.Ε. των 28, κατά 73,2% μείωση παρουσίασαν οι εισπράξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 32,9% και διαμορφώθηκαν στα 35 εκατ. ευρώ.

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/5/15 13:37

    λογικο ειναι.οπως προπαγανδιζουν το mega και λοιποι τα ιδια κανουν και στους γερμανους για εμας...προχθες σε εστιατοριο ενας τουριστας γερμανος το επαιζε γαλλος επειδη φοβοταν...ακου να δεις...και μολις ο εστιατορας τον πηρε χαμπαρι του μιλησε με χαμογελο και τον κερασε τις μπυρες...Ποιος ξερει τι ακουν και οι ξενοι για την ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *