ροή ειδήσεων

Τέλος σε κάθε... ανάληψη χρημάτων σκέφτεται να επιβάλει η κυβέρνηση!



Την επιβολή τέλους 1 τοις χιλίοις στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση ως...



εναλλακτικό μέτρο τόνωσης των εσόδων, αλλά και ως δημοσιονομικό ισοδύναμο στα μέτρα που απορρίπτει η τρόικα.
Από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, που έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προβλέπεται πως το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει σε ετήσια βάση έως και 180 εκατ. ευρώ.
Το τέλος ανάληψης καταθέσεων θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ (0,001 ευρώ η επιβάρυνση) και θα παρακρατείται τόσο κατά τις συναλλαγές στο γκισέ της τράπεζας, όσο και στις συναλλαγές που διεκπεραιώνονται μέσω ΑΤΜ και ηλεκτρονικής τραπεζικής (phone banking, web banking, κ.α.).
Σύμφωνα με τη λογική του μέτρου, σε 1.000 ευρώ ανάληψης, ανεξαρτήτως συναλλαγής, είτε για μισθοδοσία, είτε για εμπορικό σκοπό, θα επιβάλλεται παρακράτηση 1 ευρώ. Σε κάθε 100 ευρώ ανάληψης το τέλος θα είναι 0,10 ευρώ, για 10.000 ευρώ θα παρακρατούνται 10 ευρώ, για 100.000 ευρώ το τέλος θα είναι 100 ευρώ και για 1 εκατ. ευρώ, η επιβάρυνση θα είναι 1.000 ευρώ.
Το τέλος δεν θα επιβαρύνει την κατάθεση χρημάτων στις τράπεζες, αλλά μόνον την ανάληψη. Ωστόσο δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που καταθέτης μεταφέρει χρήματα μεταξύ λογαριασμών που είναι ο ίδιος δικαιούχος (αυτά δεν φεύγουν από την τράπεζα).
Επίσης, καθώς για τις συναλλαγές που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ το τέλος ανάληψης καταθέσεων λειτουργεί ως «χαράτσι» εξετάζεται είτε να υπάρξει πλαφόν στο ποσό πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται το τέλος, ή περιορισμός στις συναλλαγές που αυτό αφορά (συναλλαγές δημοσίου, ενδοτραπεζικές συναλλαγές, επενδύσεις, κ.α..)
Δεδομένου ότι σήμερα μια προθεσμιακή κατάθεση 10.000 ευρώ προσφέρει επιτόκιο έως 1,50% και το κέρδος για τον καταθέτη οριακά ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 150 ευρώ, η επιβάρυνση που θα επέλθει με το τέλος ανάληψης καθίσταται αυτομάτως υπολογίσιμη.
Μέχρι και χθες το βράδυ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δήλωνε μέσω των αρμόδιων στελεχών άγνοια για τις κυβερνητικές προθέσεις. Πάντως, τραπεζικά στελέχη υποστήριζαν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν εφαρμοσθεί, καθώς εμπίπτει στους νέους κανόνες εποπτείας των τραπεζών.
Κατά τα ίδια στελέχη το τέλος είναι ισχνού ύψους για να λειτουργήσει ως αντικίνητρο στις εκροές καταθέσεων και δεν θεσπίζεται για το σκοπό αυτό, αλλά έχει αποκλειστικά δημοσιονομική στόχευση.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος5/5/15 23:26

    Απότομη προσγείωση, ή μάλλον αναγκαστική ο ΣΥΡΙΖΑ, από την μιά κατάργησε το 5ευρω από τα νοσοκομεία για να κάνει τον καμπόσο στους πολίτες για να τον ψηφίσουν και ξέμειναν τα νοσοκομεία και από γάζες και τώρα πλαϊ-πλαϊ με τους τραπεζίτες να εισπράξει λέει 180 εκατ. Ευρώ.... μπορείς να μας πεις κύριε Τσίπρα πόσα έχασε το δημόσιο από το 5ευρω στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ από τις συνταγές? Γιατί η λαϊκούρα και το γλύψιμο για την ψήφο σου έρχεται μπούμεραγκ στην μάπα μετά. Ηθελα νάξερα τι σώϊ σπουδες έκανε ο Βαρουφάκης και όλο το σκυλολοϊ στο οικονομικό επιτελείο (που δεν ήξερε ούτε φορολογική δήλωση να κάνει) και φτάσαμε να μην έχουν γάζες τα νοσοκομεία. Και κάτι άλλο ...... αν μας υποχρεώσουν να πληρώνουμε με πιστωτική κάρτα θα μας κρατάνε και χαράτσι για αυτό? ΕΛΕΟΣ πιά εσείς είστε χειρότεροι και από τους ακροδεξιούς .........
    Οι απολυμένες καθαρίστριες ...... ξεχάστηκε και πήγε στις καλένδες λέει για τον Οκτώβριο του ..... ποιανού έτους????
    Ο 13ος μισθός και αυτός περίπατο με προϋποθέσεις λέει........ δηλαδή μόνο για αυτόυς που θα παίρνουν 360 Ευρώ ??? (και να μου το θυμηθείτε)
    Από κωλοτούμπα στην κωλοτούμπα ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/5/15 00:01

    Εμπρός όλοι μαζί γερά.....ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *