επικαιρότητα

Σε "αναμμένα κάρβουνα" ο ΤουρισμόςΣε "αναμμένα κάρβουνα” βρίσκονται οι φορείς του ελληνικού τουρισμού, στο πιο κρίσιμο... μέχρι τώρα σημείο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, οι οποίες εκτός των άλλων, θα κρίνουν και την πορεία της τουριστικής ζήτησης το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός πως οι συζητήσεις συνεχίζονται ακόμη, ενώ ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά της φετινής τουριστικής σεζόν, δεν κρίνεται ευνοϊκό από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς το κλίμα αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υφίσταται, όπως επίσης και τα συνεχή ξένα δημοσιεύματα για το οικονομικό μέλλον της χώρας, δεν βοηθούν στην τόνωση των κρατήσεων της τελευταία στιγμής (last minute) τις οποίες ο τουρισμός χρειάζεται για να καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο χώρο του τουρισμού είναι πως οι φορείς, αν και εκφράζουν σε όλους τους τόνους την ανησυχία τους για την εξέλιξη της ζήτησης, δεν προβαίνουν σε καμία πρόβλεψη για την πορεία της σεζόν, πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και κυρίως πριν οριστικοποιηθεί to τί θα γίνει με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε διαμονή και εστίαση.

Αυτό που επισημαίνουν εντούτοις είναι πως, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από την αύξηση του ΦΠΑ ο κλάδος του τουρισμού θα επιβαρυνθεί με πρόσθετα βάση άνω των 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά του σε σχέση με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου. Ενδεικτική είναι και η ανακοίνωση του συνδέσμου που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πράκτορες και tour operators, του ECTAA (The European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations), στην οποία τονίζεται πως η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος θα βγάλει τη χώρα εκτός ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού, δεδομένου πως ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο στους προορισμούς της νότιας Ευρώπης κυμαίνεται μεταξύ 4% και 8%, και πως η αβεβαιότητα αναφορικά με το ΦΠΑ "βάζει στον πάγο” το κλείσιμο των συμφωνιών για το 2016.

Οι τουριστικοί φορείς της χώρας ήλπιζαν πως σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας πριν ξεκινήσει και επισήμως το καλοκαίρι θα ήταν δυνατή η "διάσωση” της σεζόν και η ευόδωση του αρχικού στόχου των 25 εκατ. αφίξεων, όμως ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Προβληματισμός υπάρχει ακόμη και για τη χάραξη της στρατηγικής για την επόμενη σεζόν, καθώς το πέρας της διαπραγμάτευσης και με η επίτευξη συμφωνίας, θα επέτρεπε στους φορείς του τουρισμού να τεθούν οι βάσεις της πορείας του τομέα το 2016.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

S M S

Πρόγνωση έως το ΣαβΚυρ
κατά τόπους πολλά κλικ με πιθανότητα διαφημίσεων
αποκλείονται προβολές από google
θα σημειωθούν εισπράξεις από τοπικό συνεργάτη
φορολόγηση ούτε για αστείο
για περισσότερο σαννό φέρτε και φίλους
Ρασπούτιν ο τρομερός

Μετάφραση

παράπονα Ρόδου
1 εικόνα 1000 λέξεις στο Instagram!
Δείτε επίσης