ροή ειδήσεων

Αντιμέτωπος με μεγάλη καταστροφή ο Τουρισμός



Τις πιο μαύρες ώρες ζει από την Κυριακή το βράδυ ο ελληνικός τουρισμός,...
παρά τον αγώνα στον οποίο έχουν επιδοθεί οι τουριστικές επιχειρήσεις σε μια ύστατη προσπάθεια να καθησυχάσουν τους τουρίστες που ήδη βρίσκονται στη χώρα ή σκέφτονται να έρθουν τις επόμενες ημέρες.

Ξενοδόχοι, ταξιδιωτικά γραφεία και επιχειρηματίες σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr περιγράφουν την κατάσταση ως εξής: τα βενζινάδικα ζητούν από τους τουρίστες να πληρώσουν με μετρητά και όχι με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Το ίδιο γίνεται και σε πολλά εστιατόρια, με τους ιδιοκτήτες να φοβούνται πως ακόμη κι αν δεχθούν την κάρτα, δεν διασφαλίζεται η ρευστότητά τους, καθώς παραμένει αμφίβολο το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες. Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε συνεννόηση με τις εταιρείες που τα προμηθεύουν, ώστε να διασφαλιστεί η τροφοδοσία και η επάρκεια των μονάδων. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ήδη πολλές εταιρείες ζητούν από τους ξενοδόχους να πληρώνουν τοις μετρητοίς για τα τρόφιμα και τα είδη που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των καταλυμάτων, ειδικά των μεγάλων που λειτουργούν με το σύστημα του all- inclusive.

Η ανησυχία των τουριστών, και κυρίως όσων βρίσκονται μαζί με την οικογένειά τους στην Ελλάδα, μεγαλώνει συνεχώς όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι, εξηγώντας πως όσο περνούν οι ώρες και οι πελάτες τους αντιλαμβάνονται το τι ακριβώς συμβαίνει με τις ελληνικές τράπεζες και πόσο κοντά είναι ο κίνδυνος να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, τόσο αυξάνεται η αγωνία τους. Μεγάλος ξενοδόχος της Χαλκιδικής σημείωνε στο Capital.gr πως προς το παρόν οι τουρίστες διατηρούν την ψυχραιμία τους μόνο επειδή υπάρχει οδική διέξοδος από την περιοχή και επειδή μέσω των πακέτων all- inclusive έχουν πληρώσει για τη διαμονή και τη διατροφή τους. Οι περισσότεροι αναγκάζονται ήδη να πληρώνουν με μετρητά για υπηρεσίες εκτός ξενοδοχείου, όμως η εικόνα με τις ουρές στα ATM ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας. Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, μετά και τις απανωτές ταξιδιωτικές οδηγίες που εκδόθηκαν (από Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ κ.ά) έχουν αρχίσει να ρωτούν τους ξενοδόχους για το τι ακριβώς γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, πόσο ασφαλές είναι να παραμένουν οι τουρίστες στη χώρα και ποιες θα είναι οι συνέπειες αν η χώρα αρνηθεί να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση.

Ομοίως, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου της τουριστικής αγοράς, υπάρχει συναγερμός για μπαράζ ακυρώσεων σε αφίξεις που είναι προγραμματισμένες τις επόμενες ημέρες και ειδικά την εβδομάδα που έρχεται, όπως επίσης και για αλλαγή σε προορισμούς. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων συγκεντρώνει δεδομένα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει σαφή εικόνα για τις απώλειες σε τουρίστες την εβδομάδα που διανύουμε.

Τα πρώτα σημάδια των ακυρώσεων έχουν αρχίσει να γίνονται κιόλας ορατά. Πολλά μεγάλα ξενοδοχεία μετρούν από χθες ακυρώσεις. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, ενώ ο όμιλος της TUI, είχε προγραμματίσει μετά το χτύπημα στην Τυνησία και πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, να μεταφέρει μέρος των τουριστών και σε ελληνικούς προορισμούς (μεταξύ των οποίων σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη), η "διοχέτευσή” τους στην Ελλάδα είναι πλέον στον αέρα και όλα δείχνουν πως οι τουρίστες θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες, με πρώτη την Ισπανία.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Φορείς της αγοράς φοβούνται ότι οι απώλειες φέτος στην ελληνική οικονομία μπορεί να φθάσουν μέχρι και τα 5 δισ. ευρώ λόγω των αντίστοιχων απωλειών από τον τουρισμό.

Σε επιφυλακή βρίσκονται όλοι οι τουριστικοί φορείς. Ο ΣΕΤΕ, από κοινού με κοινωνικούς εταίρους, ζήτησε άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας να βρεθεί άμεση λύση εντός της Ευρώπης και του ευρώ. Η συνάντηση αυτή θα γίνει πιθανότατα αύριο. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας κάνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, επαναφέροντας το συντομότερο δυνατό την κανονικότητα και τη σταθερότητα στην χώρα, που είναι οι απολύτως αναγκαίες προϋποθέσεις για να προστατευτεί ο ελληνικός τουρισμός.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *