επικαιρότητα

Η τραγική ιστορία του «ανθρώπου που δεν χαιρέτησε ναζιστικά»Ξεχωρίζει ανάμεσα στο πλήθος που ζητωκραυγάζει «Sieg Heil», κατά την καθέλκυση...
του εκπαιδευτικού ιστιοφόρου Horst Wessel στις 13 Ιουνίου του 1936. ...
Στην τελετή παρίσταται ο ίδιος ο Φύρερ, ωστόσο ο Αύγουστος Λάντμεσσερ με σταυρωμένα χέρια και συνοφρυωμένο ύφος δείχνει την περιφρόνησή του στη ναζιστική φιέστα.

Η κίνησή του συμβολίζει για τους ιστορικούς την πιο ειλικρινή και αγνή μορφή αντίστασης στο ναζισμό από Γερμανό πολίτη.

Ωστόσο η τραγική ιστορία του Αύγουστου Λάντμεσσερ, ξεκινά με μια ιστορία αγάπης. Ο ίδιος εντάσσεται στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα το 1931 πιστεύοντας ότι έτσι θα καταφέρει να βρει δουλειά σε μία οικονομία που έχει γονατίσει από την Μεγάλη Ύφεση.

Το 1934 γνωρίζει και ερωτεύεται μια Εβραία, την Ίρμα Έκλερ. Όταν γίνεται γνωστή η σχέση του με την εβραία, ο ίδιος αποβάλλεται από το ναζιστικό κόμμα και αργότερα αδυνατεί να την παντρευτεί καθώς είχαν τεθεί σε ισχύ οι νόμοι – τερατουργήματα της Νυρεμβέργης, οι οποίοι περιόριζαν σημαντικά τα δικαιώματα των εβραίων.
Το ζευγάρι που είχε αποκτήσει ένα κοριτσάκι έκανε μία αποτυχημένη προσπάθεια να περάσει παράνομα στη Δανία, καθώς εντοπίστηκαν στα σύνορα και συνελήφθησαν.

Ο Αύγουστος κατηγορήθηκε ότι «ατίμασε την Αρεία φυλή» αλλά το ναζιστικό δικαστήριο τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του κατέθεσαν ότι δεν γνώριζαν την εβραϊκή της καταγωγή.

Ύστερα από ένα μήνα ο Λάντμεσσερ συλλαμβάνεται ξανά και καταδικάζεται σε 2 χρόνια καταναγκαστικά έργα. Δεν θα ξαναδεί την οικογένειά του.

H μοναδική φωτογραφία της οικογένειας LandmesserΗ σύζυγός του συλλαμβάνεται από την γκεστάπο και οδηγείται στη φυλακή όπου θα γεννήσει τη δεύτερη κόρη του ζευγαριού. Οι κόρες χωρίζονται, στην μία επιτρέπεται να ζήσει με την γιαγιά της και η άλλη δίνεται σε θετούς γονείς.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 1942 η Έκλερ αλληλογραφεί με τις κόρες της και ξαφνικά σταματά. Το πιθανότερο είναι ότι μεταφέρθηκε στο «Κέντρο ευθανασίας» του Μπέρνμπουργκ, όπου ήταν μία από τα 14.000 θύματα.

Ο Αύγουστος Λάντμεσσερ αποφυλακίστηκε το 1941 ξεκίνησε να εργάζεται σαν επιστάτης.

Δύο χρόνια αργότερα και ενώ ο συμμαχικός κλοιός έσφιγγε γύρω από τη Γερμανία, επιστρατεύθηκε σε τάγμα κατάδικων με χιλιάδες άλλους άνδρες. Τα ίχνη του χάθηκαν στην Κροατία και ανακηρύχθηκε νεκρός 6 μήνες πριν την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες
Τη φωτογραφία του Λάντμεσσερ που αρνείται να χαιρετήσει ναζιστικά δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1991 η Die Zeit. H εκδοχή με τον κύκλο είναι και η αυθεντική.
Το 1951 η γερουσία του Αμβούργου αναγνώρισε το γάμο του Αύγουστου και της Ίρμας.
Το ιστιοφόρο Horst Wessel (έφερε το όνο μα ενός «ήρωα» των SA) κατέληξε στα χέρια των αμερικανών οι οποίο το μετονόμασαν σε «Eagle». Βρίσκεται ακόμη σε υπηρεσία, ενταγμένο στην Ακτοφυλακή.πηγές:Rarehistoricalphotos.com, Wikipedia,topontiki.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

παράπονα Ρόδου

Δείτε επίσης

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διάδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

S M S

Αναγνώστης: Ο καθηγητής που μιλησε στην εκπομπη " Επιλογες" της ΕΡΤ 1 για την δολοφονία της Ελενης, είναι το λιγότερο που μπορώ να πω αχάριστος. Η Κοινωνία της Ρόδου ποναει και το βλέπουμε καθημερινά σε συζητήσεις μεταξυ μας αλλά και στα ΜΚΔ. Τα λόγια του προσβάλουν τον Ροδιακη λαό.

M M S

M M S

διαφημιστείτε εδώ

διαφημιστείτε εδώ
οικονομικά & αποδοτικά