ροή ειδήσεων

ΤΩΡΑ: Έκπληξη στο Eurogroup, οι προτάσεις Βαρουφάκη κρίθηκαν θετικές και αλλάζουν τη ροή της διαπραγμάτευσης



Το ελληνικό ζήτημα μετακινήθηκε από την αρχή στο τέλος της συνεδρίασης.... Μαραθώνια αναμένεται η συνεδρίαση επειδή κρίθηκε ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση.


Διαψεύδονται οι αρχικές προβλέψεις ότι στο αποψινό Eurogroup δεν θα υπήρχε ουσιαστική εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα, καθώς πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να αλλάξουν την ημερήσια διάταξη, μετακινώντας το θέμα της Ελλάδας από την αρχή στο τέλος της συνεδρίασης.

ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ έχεις την εύνοια της ΤΥΧΗΣ; Οι έμπειροι ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΙ μας έχουν την απάντηση. ΜΑΘΕ ΤΩΡΑ! Στείλε ΤΥΧΗ58 στο 54754 (Newsphone 1.20/sms +ΦΠΑ)



Αυτό αποκαλύφθηκε πριν από λίγο μέσω Twitter από τον ανταποκριτή των “Financial Times” στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος προέβλεψε ότι η συνεδρίαση θα κρατήσει πολύ περισσότερο από όσο αναμενόταν, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «θα χάσω την προθεσμία» (σ.σ.: για την παράδοση του άρθρου του στην εφημερίδα).

Σημειώνεται ότι αρχικά, επειδή ακριβώς δεν προβλεπόταν ότι θα υπήρχε νέα πρόταση από την Ελλάδα (αυτό δήλωνε και ο Γιάνης Βαρουφάκης τις προηγούμενες ημέρες) το ελληνικό θέμα είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί πρώτο, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις θα ολοκληρώνονταν σύντομα και χωρίς αποτελέσματα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτό που άλλαξε τη ροή των εξελίξεων στο Eurogroup ήταν η κατάθεση νέων προτάσεων συμβιβασμού από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τις οποίες προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα είναι προτάσεις που «θα αντικαταστήσουν τη δαπανηρή διχόνοια με αποτελεσματική συναίνεση».

Αισιοδοξία ότι θα συζητηθούν σήμερα νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά είχε εκφράσει προσερχόμενος στο Eurogroup και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εμφανίσθηκε ασυνήθιστα θετικός για την Ελλάδα στις δηλώσεις του.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εμφανίσθηκε αρνητικός στην πρόταση της Άθηνας για άμεση αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε δηλώσεις του στην εμβόλιμη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΜΣ, ο κ. Ντάισλεμπλουμ επιβεβαίωσε ότι η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για το ελληνικό χρέος είναι ακόμα σε ισχύ, αλλά σε ισχύ είναι και οι προϋποθέσεις που τη συνοδεύουν.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα να επιτευχθεί μια συμφωνία για το τι θα υπάρχει στο πρόγραμμα και μετά να γίνει η συζήτηση για το τι θα ακολουθήσει. Ερωτηθείς σχετικά με την ελληνική πρόταση για αγορά χρέους από τον ΕΜΣ, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε νέο πρόγραμμα, με καινούργια χρήματα από τον ΕΜΣ και ως εκ τούτου θα συνοδευόταν από νέους όρους και προϋποθέσεις.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι δεν έχει συζητηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας και οι ωριμάνσεις είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά, καθιστώντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους «εύκολη». ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως η Ελλάδα δανειζόμενη από τον ΕΜΣ εξοικονόμησε περί τα 8 δισ. κάθε χρόνο το 2013 και το 2014.

Ο Ρέγκλινγκ, ερωτηθείς σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει ενδεχόμενη μη εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, απάντησε ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Μηχανισμού υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια από τον ΕΜΣ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο.

ienimerosi

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *