ροή ειδήσεων

Spiegel: Γιατί διαφέρει ο Τσίπρας από τον Σαμαρά και τον Παπανδρέου


Αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της...είναι πραγματικά κοντά. Υπό τον φόβο ότι δεν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, οι χρηματοδότες της χώρας επιμένουν σε μια γρήγορη εξέλιξη έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν καιρό.

Με αυτά τα λόγια εξηγεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel και ο αρθρογράφος Wolfgang Munchau τον πυρετό διαβουλεύσεων που παρουσιάζεται τα τελευταία 24ωρα με επίκεντρο το Βερολίνο και τη πενταμερή συνάντηση. Σύμφωνα με το άρθρο, οι πέντε της συνάντησης θα κάνουν μια τελευταία προσφορά προς την Αθήνα και αν εκείνη δεν τη δεχθεί, τότε τίποτα δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να παραμένει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» του και να κάνει λόγο για «ρεαλιστικές» προτάσεις που θα βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση.
Η διαφορά με Σαμαρά και Παπανδρέου
Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον σημείο του άρθρου βρίσκεται στο σημείο όπου ο αρθρογράφος κάνει σύγκριση της τωρινής κυβέρνησης με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Παπανδρέου. Γράφει χαρακτηριστικά: «Οι διαπραγματεύσεις είναι στην κόψη του ξυραφιού επειδή η σημερινή κυβέρνηση -σε αντίθεση με τις προηγούμενες των Σαμαρά και Παπανδρέου- δεν απέκλεισε μια εθνική χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ. Οι Σαμαράς και Παπανδρέου απέκλειαν κατηγορηματικά το Grexit και το μονομερές κούρεμα. Μέχρι πρόσφατα οι πιστωτές της Αθήνας θα μπορούσαν να υπαγορεύσουν τους όρους τους, αυτό με τον Τσίπρα είναι μέχρι στιγμής δύσκολο (τουλάχιστον προς τα έξω)».
Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι οι Έλληνες, παρά την ασθενέστερη οικονομική τους θέση, σε διαπραγματευτικό επίπεδο βρίσκονται αναλογικά σε πιο ισχυρή θέση, επειδή έχουν κάνει σαφές ότι εν ανάγκη θα εγκαταλείψουν το ευρώ. «Θα προτιμούσαν ένα deal, που θα τους επιτρέψει να παραμείνουν, αλλά αν δεν γίνεται, τότε είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν τις επιπτώσεις» σημειώνει ο Munchau και συμπληρώνει πως έχει δίκιο ο Χανς Βέρνερ Ζιν όταν λέει πως η διαπραγματευτική τακτική του Γιάνη Βαρουφάκη είναι πολύ πιο έξυπνη από όσο νομίζει κανείς.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *