ροή ειδήσεων

Αλεσάντρο Πρότο: Ο μεσίτης που πουλάει «αέρα κοπανιστό» στην Ελλάδα



Ο μυστηριώδης μεσίτης, που «πούλησε» το μισό... Αιγαίο σε διασημότητες,.... φαίνεται πως δεν είναι από τους ανθρώπους που το βάζουν εύκολα κάτω...



Απόδειξη όσα -δεν- έκανε και όσα είπε τις τελευταίες δέκα ημέρες. Πρώτα «πούλησε» το Στρογγυλό, ένα νησάκι κοντά στους Αρκιούς των Δωδεκανήσων, στον Τζόνι Ντεπ, ενώ μας ενημέρωσε ότι το ζεύγος Μπραντ Πιτ - Αντζελίνα Τζολί σκεφτόταν να αγοράσει ένα μικρό «παράδεισο» των Εχινάδων στο Ιόνιο, τη νήσο Γαία.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι από κοινού με τον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ «αγόρασαν» το νησί του Αγίου Θωμά στον κόλπο της Αίγινας. Τα «μαντάτα» έστρεψαν τα φώτα των διεθνών media στην Ελλάδα, στη συνέχεια όμως προκλήθηκε αληθινό πανδαιμόνιο όταν οι διαψεύσεις για τις αγοροπωλησίες έπεφταν... βροχή.
Μάλιστα, ο Αμερικανός επενδυτής έκανε λόγο για «αποκυήματα φαντασίας» σε ό,τι αφορά την αγορά του ελληνικού νησιού, αν και ο ίδιος ο Πρότο -ή τουλάχιστον η εταιρεία του Proto Group- διαβεβαίωνε ότι το χρυσό deal είχε γίνει. Σχετικό e-mail είχε στείλει και στο «Εθνος της Κυριακής», στο οποίο τόνιζε ότι «το νησί αγοράστηκε, έχουμε όλα τα σχετικά έγγραφα». Και ενώ ο Μπάφετ συνέχιζε δημοσίως να αναρωτιέται ποιος είναι ο Αλεσάντρο Πρότο και πού βρίσκεται ο Αγιος Θωμάς τον οποίο είχε «αγοράσει», η εταιρεία Proto μέσω της Φεντερίκα Σάλα, βοηθού του Ιταλού μεσίτη, διευκρίνισε ότι «είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον να προσφερθεί νησί προς πώληση στον κ. Μπάφετ». Αναφέρθηκε δε σε ένα ρητό που λέει συχνά ο Μπάφετ, «βλέπεις ποιος κολυμπάει γυμνός μόνο όταν υποχωρεί η παλίρροια», για να προσθέσει πως «στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Πρότο είναι ντυμένος και θα πουλήσει ελληνικό νησί στον κ. Μπάφετ αργά ή γρήγορα».



Μετράει αντιδράσεις

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εξωφρενική, με την εταιρεία να αλλάζει ξανά γνώμη και να αποκαλύπτει το... κοινωνικό «πείραμα» που έκανε για να μετρήσει αντιδράσεις, συμπληρώνοντας πως τώρα οι ξένοι επενδυτές θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και έτσι θα ξεκινήσουν και πάλι οι επενδύσεις στην Ελλάδα! Στην επικοινωνία που είχε το «Εθνος της Κυριακής», ο Αλεσάντρο Πρότο, μέσω της κ. Σάλα, επανάλαβε πως αυτή του η πρωτοβουλία «έκανε γνωστό σε όλον τον κόσμο ότι υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται για μπίζνες στην Ελλάδα».




Ο Μπραντ Πιτ και η Αντζελίνα Τζολί «σκέφτονταν να αγοράσουν» έναν μικρό παράδεισο του Ιονίου, τη Γαία ή Αγία Σοφία, για 4,7 εκατ. δολάρια. Το νησάκι έχει έκταση 43 στρεμμάτων και άδεια για το χτίσιμο έξι κατοικιών.

Μάλιστα τόνισε ότι και ο ίδιος έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας και πως «βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις» για να επενδύσει 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομής, κυρίως λιμάνια και αυτοκινητόδρομους! «Αρκεί να μην αφήσει η Ευρώπη την Ελλάδα να αποτύχει», είχε δηλώσει σε ιταλική εφημερίδα, τονίζοντας μάλιστα πως δεν «μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει». Οπως επισημαίνει στο «Εθνος», υπάρχουν «τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα». Αρκεί βέβαια να το ξέρουν και οι επενδυτές...
Στην ενημέρωση που ζητήσαμε σχετικά με τις δραστηριότητες της Proto, η κ. Σάλα μας τόνισε ότι η εταιρεία «έχει διάσημους πελάτες, μεταξύ των οποίων το ζεύγος Πιτ-Τζολί, η Μαντόνα, ο Τζόνι Ντεπ, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Λιονέλ Μέσι, η Ριάνα, η Τζένιφερ Λόπεζ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ». Ο τελευταίος, άλλωστε, ήταν η αφορμή για να γίνει για πρώτη φορά ευρέως γνωστός ο Πρότο, αφού είχε κυκλοφορήσει ότι ήταν εκείνος που θα πουλούσε τη βίλα του στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, επειδή η τότε αγαπημένη του Αμερικανού σταρ Ελιζαμπέτα Κανάλις είχε κουραστεί από την «πολιορκία» των παπαράτσι. Επίσης, σε ανύποπτο χρόνο είχε διακινηθεί η φήμη ότι ο Πρότο αγόρασε για λογαριασμό του Τομ Κρουζ μία βίλα στη Μάλτα αξίας 100 εκατ. ευρώ, κάτι που επίσης διαψεύστηκε από Μαλτέζους μεσίτες που είχαν επισημάνει ότι δεν «υπάρχει στο νησί σπίτι τέτοιας αξίας».



Τόσο με τον Κλούνεϊ όσο και με τον Κρουζ, ο Αλεσάντρο Πρότο φιγουράριζε στα μίντια ως ο «Ιταλός μεσίτης με τους διάσημους πελάτες». Και από τότε, αν κάποιος διάσημος σκεφτόταν να κάνει μια αγορά, αυτήν την «αναλάμβανε» πάντα ο Πρότο. Αν ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, για παράδειγμα, ήθελε μια αγροικία στην Τοσκάνη, ο Αλεσάντρο Πρότο θα ήταν αυτός που θα του την πουλούσε. Κάποια στιγμή είχε ακουστεί ότι θα αγόραζε τη χρεοκοπημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Πάρμα και αυτό, όμως, αποδείχτηκε απλώς φήμη. Χαρακτηριστικό της μυστηριώδους προσωπικότητας του κ. Πρότο είναι ότι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καμία πληροφορία σχετικά με αυτόν, καθώς κινείται μόνο μέσω δελτίων Τύπου - έχει δώσει μόλις τέσσερις συνεντεύξεις, καθώς όπως είχε εξηγήσει σε μία από αυτές «θέλει να επικεντρώνεται στη δουλειά του και σε τίποτα άλλο».

Εξάλλου, και στη δική μας επικοινωνία η κ. Σάλα απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες τόσο για την επαγγελματική όσο και για την προσωπική του ζωή, η οποία «δεν αφορά κανέναν», όπως μας τόνισε.

Μας πληροφόρησε, ωστόσο, ότι ξεκίνησε να ασχολείται με την αγορά των ακινήτων το 1997, όταν ήταν 23 ετών, αν και αρχικά «σκόπευε να ασχοληθεί με τον εκδοτικό τομέα».



Σύμφωνα με τη βιογραφία του που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, είναι 37 ετών και μόνιμος κάτοικος Ελβετίας. Είναι απόφοιτος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μποκόνι στη γενέτειρά του, το Μιλάνο, όπου και αποφοίτησε με άριστα (κάτι που επίσης... δεν επιβεβαιώνεται), ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα πουλώντας εγκυκλοπαίδειες από πόρτα σε πόρτα.
Στη συνέχεια εργάστηκε για τον εκδοτικό οίκο Penguin στα γραφεία του στη Νέα Υόρκη, αργότερα πέρασε και από την Αργεντινή, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς έκανε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής (ίσως ...έψαχνε ακίνητο για να πουλήσει στον Μέσι). Επίσης είναι άγνωστο πώς μεταπήδησε στο real estate, ενώ ακόμα πιο ομιχλώδης είναι ο τρόπος με τον οποίο ίδρυσε την εταιρεία Proto με τα πολυτελή γραφεία στο Λονδίνο, αφού όπως είχε πει είναι «ένας άνδρας με ταπεινή καταγωγή».


Το πλέον σίγουρο για τον Ιταλό «φαντομά» των ακινήτων είναι ότι πριν από δύο χρόνια κατηγορήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Χρηματιστηρίου της Ιταλίας (Consob) για διασπορά ψευδών ειδήσεων και χειραγώγηση της αγοράς. Στον ίδιο και στις εταιρίες του επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο εισαγγελέας είχε επισημάνει ότι «οι επιχειρήσεις του είναι ένα μυστήριο, αν και ο ίδιος εμφανίζεται εξαιρετικά ικανός στο να χειραγωγεί την αγορά».
Η κόντρα με τη συγγραφέα του «50 Αποχρώσεις του Γκρι»

Η Ε. Λ. Τζέιμς εμπνεύστηκε από την προσωπικότητά μου για να δημιουργήσει τον ήρωα της τριλογίας της

Ο Κρίστιαν Γκρέι, ο μυστηριώδης και βιτσιόζος πρωταγωνιστής της τριλογίας «Πενήντα αποχρώσεις του Γκρι», βασίζεται στην προσωπικότητα του Αλεσάντρο Πρότο, όπως τουλάχιστον φρόντισε ο ίδιος να ενημερώσει τις εκατομμύρια θαυμάστριες του μυθιστορηματικού ήρωα, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι πιστεύει πως η συγγραφέας Ε. Λ. Τζέιμς επηρεάστηκε «από την προσωπικότητά του, όταν δημιουργούσε τον ήρωά της».
Ο Πρότο, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, «αποκάλυψε» πως συνάντησε την Τζέιμς το 2010, όταν βρισκόταν στην Ιταλία προκειμένου να γράψει για τους διάσημους που αγόραζαν βίλες στη χώρα. Καθώς ο Ιταλός μεσίτης ισχυριζόταν ότι είχε δοσοληψίες με αρκετούς σταρ, η Τζέιμς τον προσέγγισε για πληροφορίες και πέρασαν μαζί δύο ημέρες ταξιδεύοντας από τη λίμνη Κόμο έως το Μιλάνο.

Ο Πρότο ισχυρίζεται ότι εκείνα τα ταξίδια την επηρέασαν: «Η φίρμα στο βιβλίο ονομάζεται Grey Enterprise Holding. Η δική μου Proto Organization Holding», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Την εποχή που γνωριστήκαμε οδηγούσα Audi, ο Γκρέι οδηγεί Audi, τα γραφεία του βρίσκονται ψηλά όπως και τα δικά του, επειδή προήλθα από χαμηλά και οι ψηλοί όροφοι μου θυμίζουν την επιτυχία μου», εξηγεί ο μεσίτης. Και, επίσης, ο Γκρέι, όπως ο Πρότο, δεν μιλάει σε δημοσιογράφους.
Υπάρχει, πάντως, μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ανδρών: ο Πρότο δεν έχει σαδομαζοχιστικά γούστα στο σεξ, καθώς είναι πιο? παλιομοδίτης. «Δεν έχω τέτοιες φαντασιώσεις», ξεκαθάρισε στην ίδια συνέντευξη.

Πάντως από τότε που το όνομά του συνδέθηκε με το βιβλίο (δηλαδή από τότε που εκείνος το επιδίωξε και έως έναν βαθμό το κατάφερε) άρχισε να δέχεται χιλιάδες γράμματα από θαυμάστριες, μερικές από τις οποίες δημιούργησαν και fan club στην Ελβετία. «Αρχισα να λαμβάνω πολλά γράμματα, μερικά μάλιστα με ανήθικες προτάσεις, μερικά πολύ ενοχλητικά. Δεν μου αρέσει η σόουμπιζ (σ.σ.: περίεργο με τόσους διάσημους «πελάτες»), είμαι επιχειρηματίας»...
Αποκάλυψε επίσης ότι διάβασε μόνο μερικές σελίδες από το μπεστ σέλερ επειδή δεν είναι «το είδος της λογοτεχνίας που του αρέσει», ενώ ακούστηκε ότι ίσως κάνει ένα μικρό πέρασμα στη δεύτερη ταινία της σειράς, ίσως ως... ο εαυτός του!

* ρεπορτάζ: Χρυσούλα Κατσαρού/Έθνος της Κυριακής

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *