ροή ειδήσεων

Κόλπο Λάτση για άλωση της Εθνικής Τράπεζας με όχημα τον ΣΚΑΪ


Μία παρά φύσιν συνεργασία για την εξασφάλιση τηλεοπτικής άδειας ώστε ...
ο όμιλος Λάτση να διαθέτει προπαγανδιστικό μέσο

Το νέο επιχειρηματικό παιγνίδι μονοπωλιακής κυριαρχίας του ολιγάρχη στη χώρα

Το μεγάλο κόλπο υφαρπαγής της Εθνικής Τράπεζας και της δημιουργίας συνθηκών μονοπωλιακής επιχειρηματικής κυριαρχίας στη χώρα, με επικοινωνιακή αιχμή τον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, επιχειρεί ο Όμιλος Λάτση. Πρωταγωνιστικό πρόσωπο στα σχέδια του αδελφού της Σπύρου, η Μαριάννα Λάτση, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Αλαφούζο, προκειμένου να συζητήσουν το πρώτο μέρος των στόχων Λάτση που είναι η εξασφάλιση ενός τηλεοπτικού σταθμού, έτσι ώστε οι μελλοντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του Ομίλου να έχουν μία ισχυρή επικοινωνιακή κάλυψη και να προπαγανδίζονται αναλόγως. Βεβαίως η προθυμία του Αλαφούζου να συμμετάσχει σε αυτό το παιγνίδι είναι δεδομένη στην κατάσταση χρεοκοπίας που βρίσκεται ο τηλεοπτικός σταθμός του.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το αμαρτωλό τοπίο τόσων ετών, η Μαριάννα Λάτση και ο Γιάννης Αλαφούζος θα διεκδικήσουν από κοινού, την τηλεοπτική άδεια, λαμβανομένων υπ’ όψιν ότι πρώτον, η άδεια του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ είναι στον αέρα, καθώς πρόκειται για την άδεια του παλαιού Σταθμού SEVEN την οποία είχε εκχωρήσει με άδηλο τρόπο στην οικογένεια Αλαφούζου η εν πολλές πολιτικές αμαρτίες περιπεσούσα Αγροτική Τράπεζα. Και, κατά δεύτερο λόγο ο Γιάννης Αλαφούζος δεν έχει το ρευστό για να διεκδικήσει νέα άδεια.

Επικοινωνιακή στήριξη
Ένα βασικό ερώτημα που γεννάται είναι πως και γιατί ο Σπύρος Λάτσης, ενώ στο παρελθόν είχε αποκρούσει πολλές προτάσεις από επιτυχημένους επιχειρηματίες του χώρου των Media, αποδέχεται τώρα να μπει σε ένα άγνωστο γι΄αυτόν παιγνίδι και μάλιστα με συνεργάτη έναν επιχειρηματία που διαχειρίζεται έναν οικονομικά αποτυχημένο τηλεοπτικό σταθμό.

Απλώς ο Όμιλος Λάτση, προκειμένου να επιτύχει τους νέους επιχειρηματικούς του στόχους που αναλύονται πιο κάτω, έχει ανάγκη μιας επικοινωνιακής υποστήριξης από ένα συστημικό Μέσο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος Λάτση είχε βρεθεί ουσιαστικώς χωρίς πραπαγανδιστικό Μέσο που θα ισορροπούσε στην κοινή γνώμη τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει για τη σκανδαλώδη ανάμειξή του στην υπόθεση της περιοχής του Ελληνικού. Τότε η κυβέρνηση Σαμαρά που είχε ευνοήσει σκανδαλωδώς τον Λάτση του είχε παραχωρήσει ένα από τα καλύτερα «φιλέτα» γης της Μεσογείου –τις εκτάσεις δηλαδή του παλαιού Αεροδρομίου– έναντι του… μυθώδους ποσού των 65 ευρώ το τετραγωνικό, με αποτέλεσμα ο Όμιλος Λάτση να υποχρεωθεί να καταβάλει μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ. Το σημαντικότερο σε όλη αυτή την κομπίνα στην οποία είχε εμπλακεί και η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν ότι ο Λάτσης ουδόλως ενδιαφερόταν για την εκμετάλλευση του χώρου, αλλά φρόντιζε εκ του ασφαλούς να λειτουργεί ως μεσάζων ξένων επιχειρηματιών και, κυρίως, αραβικών κεφαλαίων, και αυτός απλώς να απολαμβάνει τις προμήθειες διαμεσολάβησης που συμφωνούσε.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολιτικής πλευράς η εξέλιξη των νέων σχεδίων Λάτση δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση και κυρίως ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως ενοχλημένος, ως αντιπολίτευση με τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά υπέρ του Ομίλου Λάτση. Ειδικώς δε για την υπόθεση του Ελληνικού, ο σημερινός υπουργός κ. Σπίρτζης –ο οποίος παρακολουθεί εξ αρμοδιότητος και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών- ως πρόεδρος τότε του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε καταγγείλει τη σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού, με τόσο ευτελές ποσό σε σχέση με την πραγματική αξία της γης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι στόχοι Λάτση
Απώτερος στόχος του Ομίλου Λάτση είναι πλέον να επιτύχει, όπως προαναφέρθηκε, μία επιχειρηματική κυριαρχία στην Ελλάδα της κρίσης, προσπαθώντας να υφαρπάξει την ισχυρότερη των συστημικών Τραπεζών, την Εθνική, με δεδομένο ότι επίκεινται μάλιστα και συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των συμφωνιών για μεταρρυθμίσεις που έχουν υπογραφεί. Ενδιαφέρον για την εκτίμηση του στόχου αυτού του κ. Λάτση έχει το παρελθόν, όταν κατά την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζάς του, της Eurobank, αυτός μεν είναι γνωστόν ότι δεν έβαλε ευρώ, ενώ αντιθέτως αντήλλαξε μετοχές της Τράπεζάς του παίρνοντας μετοχές της Εθνικής Τραπέζης, καθιστάμενος ένας εκ των ισχυρών μετόχων της. Έτσι τώρα με ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της ΕΤΕ, για τις οποίες δεν έβαλε φράγκο, θεωρεί ότι το χαρτοφυλάκιό του αυτό αποτελεί μία καλή «μαγιά» προκειμένου να διεκδικήσει την Εθνική, στην οποία, εφ’ όσον προχωρήσουν οι τραπεζικές συγχωνεύσεις, καθώς λέγεται, θα απορροφηθεί και η Alpha Bank. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι μέσα στην Εθνική Τράπεζα παίζουν ένα περίεργο παιγνίδι που αποσκοπεί στο να περιέλθει η Τράπεζα στα χέρια του Ομίλου Λάτση, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Όλα αυτά βεβαίως έχουν περιέλθει σε γνώση του πρωθυπουργού ο οποίος εμφανίζεται στους συνεργάτες του έξαλλος για αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στο να διαμορφωθούν νέες μονοπωλιακές επιχειρηματικές καταστάσεις.

Ο ακατάλληλος συνεργάτης
Οικονομικοί κύκλοι αναφέρουν ειρωνικώς ότι η οικογένεια Λάτση δεν βρήκε και τον καταλληλότερο συνεργάτη στο πρόσωπο του Γιάννη Αλαφούζου. Δεν είναι δε τυχαίο ότι στην προσπάθεια του Ομίλου Λάτση να υφαρπάξει την Εθνική, στην οποία ο Όμιλος έχει «καλλιεργήσει» τις δικές του άκρες, βρήκε ο νέος συνεργάτης των Λατσαίων, ο Γιάννης Αλαφούζος, την ευκαιρία να ζητήσει αναχρηματοδότηση –δηλαδή νέο δάνειο- ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι δε τόσο εξώφθαλμες οι μέχρι σήμερα διευκολύνσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων προς τον Όμιλο του Παλαιού Φαλήρου ώστε ο βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ και ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την προνομιακή αυτή μεταχείριση και ιδιαίτερα για την απόπειρα Αλαφούζου να αναχρηματοδοτηθεί από την Εθνική.

Ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνει κάτι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον. Ότι «η ρευστότητα των τραπεζών έχει πέσει στο ναδίρ, κατόπιν κλίματος τρομοκρατίας που έχει ποικιλότροπα διασπείρει ο τηλεοπτικός σταθμός «ΣΚΑΪ» μέσω των ενημερωτικών εκπομπών του, προ του τελευταίου δημοψηφίσματος, και συνεπώς είναι αυτονόητο, ότι το εν λόγω κανάλι φέρει τεράστια ευθύνη για τις παρατηρούμενες μαζικές εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες». Υπό την έννοια αυτή κρίνει σκόπιμο να ερωτήσει με την ερώτηση που κατέθεσε αν (α) η κυβέρνηση πρόκειται να παράσχει διευκολύνσεις και υποστήριξη δια της αναδιάρθρωσης των υπαρχόντων οφειλών, μέσω έκδοσης νέου δανείου από την Εθνική Τράπεζα, προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, συμφερόντων του κ. Αλαφούζου (β) Σκοπεύει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, ως έχει συνταγματικά το δικαίωμα, να παραγγείλει προκαταρκτική έρευνα για τον ως άνω τηλεοπτικό σταθμό, έτσι ώστε να αποδειχθεί, το αν εκτελούσε ή όχι ο εν λόγω σχέδιο πρόκλησης φυγής κεφαλαίων, δια της μεθόδου της πρόκλησης εντυπώσεων «αναταραχής» και ως εκ τούτου, οικονομικής αποσταθεροποίησης…



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *