ροή ειδήσεων

Το αμερικανικό ενεργειακό σχέδιο «Κατάρ-α» που εμπλέκει και την Ελλάδα


Εκτός από το οικονομικό και γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται με...
επίκεντρο την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες , παίζεται και ένα τεράστιο ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η έκβαση του οποίου θα καθορίσει προφανώς και το μέλλον της χώρας μας τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα η χθεσινή «ξαφνική» πολεμική ενεργοποίηση της νατοϊκής αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ εναντίον του ISIS σε συνδυασμό με την στρατιωτική συμφωνία Τουρκίας και ΗΠΑ , απλά επιβεβαιώνουν του « λόγου το αληθές».

Συγκεκριμένα μεγάλο και «σοβαρό» ρωσικό ΜΜΕ , γνωστοποιεί ότι ευρίσκεται εν εξελίξει αμερικανικό σχέδιο , σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη στο πλαίσιο ενός μόνιμου ««bailout» θα απαγορεύσει την διέλευση από το έδαφος της Ελλάδος, οποιουδήποτε ρωσικού «σωλήνα» φυσικού αερίου , εν αναμονή του σχεδίου για την «αλλαγή» της πολιτικής κατάστασης στην Συρία, υπέρ ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ , εναντίον των σχεδίων της ρωσικής Gazprom, εκτοπίζοντας την από τη θέση του κύριου προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης.



Πρόκειται για το απόλυτο αμερικανικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή , που αφορά την οικονομία της γηραιάς Ηπείρου για τα επόμενα 50 χρόνια.

Το Κατάρ έχει προτείνει τον αγωγό αυτόν από τον Περσικό Κόλπο προς την Τουρκία από το 2009, επιθυμώντας να διευρύνει τις εξαγωγές στον τομέα του φυσικού αερίου, με σκοπό την ολοκλήρωσή ενός φιλόδοξου προγράμματος που θα υπερδιπλασιάσει παράλληλα την δυναμικότητά του κράτους αυτού στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

«Είμαστε πρόθυμοι να υλοποιήσουμε έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Κατάρ προς την Τουρκία», είχε δηλώσει το 2009 ο Σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, κυβερνήτης του Κατάρ. Στις συνομιλίες τότε με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον τότε πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην δυτική τουρκική πόλη θέρετρο της Αλικαρνασσού.!! Το σχέδιο αυτό έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο με «βοηθό» τον ισλαμικό στρατό.

Πρόκειται για έναν αγωγό που θα διέρχεται διαμέσου της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία την Συρία την Τουρκία και διαμέσου ( Ελλάδος ή Βουλγαρίας) στην ΕΕ.

Άλλες αναφορές στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι τα δύο κράτη έχουν διερευνήσει την δυνατότητα του Κατάρ να παρέχει φυσικό αέριο στα πλαίσια του αγωγού Nabucco , ο οποίος θα μεταφέρει από την Κεντρική Ασία και την Μέση Ανατολή φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Πρόκειται για ένα σχέδιο αμερικανικής εμπνεύσεως υποστηριζόμενο από την ΕΕ , για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο «Παιχνίδι» αυτό πιθανότατα θα εισέλθει και το Ιράν μετά την επίτευξη ολοκληρωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ , με την μεταφορά ιρανικού πετρελαίου προς την Ευρώπη. Η Ελλάδα ευρίσκεται για καλή ή κακή μας τύχη στο επίκεντρο αυτών των μεγάλων ενεργειακών και γεωπολιτικών «εξελίξεων».

Σύμφωνα με άρθρο μας στο pentapostagma.gr με τίτλο (Τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ εναντίον ποιού;), αναφέραμε για την συμφωνία ύπαρξης τουρκικού στρατού (TSK) στο έδαφος του Κατάρ, με την μεταφορά χερσαίων και άλλων δυνάμεων για την πραγματοποίηση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και προγραμμάτων στρατιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων, για την δυνατότητα διαβίωσης των στελεχών , δίνοντας μάλιστα και δικαιώματα επί του εναέριου χώρου του Κατάρ . Στις 19 του Δεκεμβρίου 2014, οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν την αμυντική συμφωνία , που περιλαμβάνει επίσης την στενή συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, για την ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν στον τύπο μόλις χθες. Η συμφωνία θα έχει ισχύ για 10 χρόνια. Πρόκειται για ένα ακόμα κομμάτι του σχεδίου αυτού .



Η Ελλάδα όμως μετά την πρόσφατη συμφωνία της με την ΕΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΔΥΝΑΤΑΙ πλέον να υλοποιήσει τον αγωγό «Turk Stream» , «υπακούοντας» στα κελεύσματα της Τρόικας , διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναβιώσει η απειλή για κτύπημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών σε 24 ώρες, αν η Ελλάδα αποκλίνει από την πανευρωπαϊκή αντι-ρωσική πορεία, τονίζει το ρωσικό δημοσίευμα.

Από την άλλη πλευρά δεν θα «αφήσουν» την Πατρίδα μας να φύγει από το δικό τους το «μαντρί», Ευρωπαίοι και Αμερικανοί παρά τα ευφάνταστα και «υπόγεια» σχέδια του αποκαλούμενου και «Μετερνιχ» της Ευρώπης, Β.Σόιμπλε που θέλει να εκδιώξει πάση θυσία την χώρα μας από την ευρωζώνη , προς όφελος της γερμανικής οικονομικής ελίτ την οποία άλλωστε εκπροσωπεί . Τα ηνία κρατούν οι ΗΠΑ , οι οποίες «πιθανόν » να έχουν συμφωνήσει με την Μόσχα για την Ελλάδα , στο πλαίσιο ενός νέου παγκόσμιου διαμοιρασμού με αντάλλαγμα την Ουκρανία . Σε κάθε περίπτωση οι «μεγάλες δυνάμεις» δεν επιθυμούν την ύπαρξη ισχυρών «διεκδικητών» σαν την Γερμανία και την Τουρκία , οι οποίες θα έχουν πιθανόν την τύχη της Ιαπωνίας και της Γιουγκοσλαβίας αντίστοιχα.




Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *