ροή ειδήσεων

ΟΟΣΑ: Ρεκόρ ανεργίας στην Ελλάδα



Η κατάσταση της ελληνικής αγοράς εργασίας παραμένει πολύ δύσκολη,...
αν και υπάρχουν πρόσφατα κάποιες ενδείξεις βελτίωσής της, αναφέρεται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τις προοπτικές απασχόλησης (Employment Outlook 2015)....

Το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ , μόλις 50%. «Κάποια βελτίωση προβλέπεται έως το τέλος του 2016, αν και οι πρόσφατες εξελίξεις αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις αυτές για την αγορά εργασίας», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας: «Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ήταν το υψηλότερο στον ΟΟΣΑ (25,6% τον Μάρτιο) και οι τρεις στους τέσσερις άνεργους αναζητούν εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο». Τα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδας και της Ισπανίας θα κινούνται πάνω από το 20% έως το τέλος του 2016, σύμφωνα με την έκθεση.

Η νεολαία επλήγη πολύ βαριά από την οικονομική κρίση, με το 50% σχεδόν των νέων ηλικίας 15 - 24 ετών να είναι άνεργοι, ένα ποσοστό υπερτριπλάσιο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Επιπλέον, το 27% των νέων ηλικίας 15-29 ετών ήταν χωρίς εργασία και χωρίς επιμόρφωση ή εξειδίκευση. Αν και το σχετικό ποσοστό ήταν ιστορικά υψηλότερο στην Ελλάδα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, η διαφορά εκτινάχθηκε από τις 3 στις 13 ποσοστιαίες μονάδες από την έναρξη της κρίσης, σημειώνει η έκθεση.



Ο κατώτατος μισθός στο 45% του μέσου μισθού



Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα το 2012 κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους μικρότερους των 25 ετών είχε ως αποτέλεσμα ο λόγος του κατώτατου προς τον μέσο μισθό να μειωθεί στο 45%, που είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (50%). «Επιπλέον, αν ληφθούν υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές και η έλλειψη εργασιακών επιδομάτων, οι καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων με κατώτατο μισθό είναι πολύ χαμηλές», σημειώνει η έκθεση.

«Η πρόσφατη πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα θα ήταν μία σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των ιστορικά υψηλών ποσοστών ανεργίας. Μία εναλλακτική στρατηγική για την αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων με κατώτατο μισθό θα ήταν να μειωθούν οι εισφορές τους για την κοινωνική ασφάλιση ή να καθιερωθούν εργασιακά επιδόματα».

«Η ενεργός στήριξη στην Ελλάδα για την απασχόληση των άνεργων και των χαμηλόμισθων παραμένει περιορισμένη», σημειώνει ο ΟΟΣΑ. «Καθώς οι αγορές εργασίας ανακάμπτουν και η δυνατότητα στήριξης της απασχόλησης διευρύνεται, τα κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να συνδέονται σταδιακά με την ενεργό συμμετοχή στην αναζήτηση εργασίας και επαναπασχόληση», σημειώνει η έκθεση.



Αυξάνεται η απασχόληση στον ΟΟΣΑ

Η ανάκαμψη της απασχόλησης στον ΟΟΣΑ ενισχύεται με βραδύ ρυθμό, αλλά οι θέσεις εργασίας θα παραμείνουν πολύ λιγότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα στις περισσότερες χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έως το τέλος του 2016, σύμφωνα με την έκθεση. Στην έκθεση σημειώνεται ότι σήμερα περίπου 42 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στις χώρας του ΟΟΣΑ, λιγότεροι από τα 45 εκατομμύρια το 2014, αλλά 10 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με πριν από την κρίση.

Η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους 18 μήνες και να φθάσει στο 6,5% στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ θα παραμείνει πάνω από το 20% στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *