ροή ειδήσεων

Κίνημα... «δεν πουλάω» από τις επιχειρήσεις



Ο φόβος για αύξηση των επισφαλειών από ιδιώτες πελάτες και ελληνικό δημόσιο.... πιθανολογείται ότι θα αναγκάσει πολλές εταιρίες να περιορίσουν αυτοβούλως τις πωλήσεις τους. Το κυνήγι της ρευστότητας και τα προβλήματα από τους κεφαλαιακούς ελέγχους.

Προς ένα άτυπο... κίνημα «δεν πουλάω» προσανατολίζονται πολλές εγχώριες επιχειρήσεις επηρεασμένες από τους κεφαλαιακούς ελέγχους που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση την Δευτέρα, αλλά και από τη γενικότερη αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την αγορά.

«Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα και δεν δούμε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στο ευρύτερο περιβάλλον, το πολύ σε δέκα ημέρες θα σταματήσουμε τις εργασίες μας στη μονάδα της Βορείου Ελλάδος, καθώς δεν έχουμε κεφάλαια να παραγγείλουμε πρώτες ύλες. Αλλά ακόμη και αν είχαμε επαρκή κεφάλαια, δεν θα διαθέταμε την περιορισμένη ρευστότητά μας όταν παράλληλα τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε να ανταποκριθούμε στις δικές μας υποχρεώσεις. Θα προτιμούσαμε δηλαδή να σταματήσουμε την παραγωγή και να περιορίσουμε τις πωλήσεις μας προκειμένου να είμαστε σε θέση να καλυφθούμε έναντι των πιθανών κινδύνων που θα αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στέλεχος εισηγμένης παραγωγικής εταιρείας, ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως με τον ίδιο τρόπο σκέπτονται και πολλές άλλες επιχειρήσεις.

Επίσης, μεγάλη αλυσίδα super market δήλωσε πως αν επεκταθεί η τραπεζική αργία και μετά την 7η Ιουλίου, τότε θα εξετάσει τον περιορισμό λειτουργίας του δικτύου της, διατηρώντας ανοικτό μέρος μόνο των καταστημάτων της.
Οικονομικός διευθυντής άλλης εισηγμένης εταιρείας τόνισε πως έχει δώσει σαφείς οδηγίες προκειμένου να μην προχωρήσουν οι πωλήσεις προς ένα σημαντικό τμήμα των πελατών της που δεν είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το αντίτιμο τοις μετρητοίς.

«Το πρόβλημα που θα έχω σ' αυτή την συγκυρία αν δεν γράψω τζίρο θα είναι μικρότερο, σε σύγκριση με εκείνο που θα αντιμετωπίσω σε δύο ή τρεις μήνες, σε περίπτωση που οι πελάτες μου αρχίσουν να μην με πληρώνουν. Και δεν εννοώ ότι δεν θα θέλουν, αλλά απλά ότι δεν θα μπορούν. Δεν γνωρίζω πόσο θα διαρκέσουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, αλλά θα πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας απέναντι και σε ένα δυσμενές σενάριο» κατέληξε.

Πολλές επίσης είναι οι κατασκευαστικές εταιρείες που εδώ και καιρό έχουν σταματήσει τις εργασίες τους στα περισσότερα εργοτάξια, καθώς το ελληνικό δημόσιο έχει μήνες να βάλει το χέρι στην τσέπη. «Εκτιμώ ότι ο αριθμός των εργοταξίων που θα ξεστήσουν τις εγκαταστάσεις τους, ή που θα επιβραδύνουν δραστικά τις εργασίες τους θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες δεν έχουν πλέον καμιά πολυτέλεια να ξοδεύουν ρευστότητα, όταν πλέον είναι αβέβαιο το πότε (αλλά και -σύμφωνα με ορισμένους- και το αν...) θα εισπράξουν τις απαιτήσεις τους. Τι νόημα έχει να εκτελούμε έργα, η είσπραξη των οποίων είναι αβέβαιη» αναφέρεται σχετικά από ιδιοκτήτη εισηγμένης εταιρείας.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό μιας μεγάλης εμπορικής εταιρείας η οποία με δική της πρωτοβουλία ξαναρωτά το τελευταίο διήμερο τους πελάτες της αν επιθυμούν να παραλάβουν παραγγελίες που είχαν «κλείσει» από την προηγούμενη εβδομάδα, φοβούμενη πως μέρος αυτών των πωλήσεων θα μείνει ανεξόφλητο. «Αν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, είναι βέβαιο πως το ελληνικό δημόσιο θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις αποπληρωμές του προς τις εταιρείες αυτές και πως εμείς θα αναγκαστούμε είτε να παρατείνουμε ακόμη περισσότερο τις πιστώσεις μας, είτε να γράψουμε και κάμποσες επισφάλειες».

Χαρακτηριστική τέλος είναι η άποψη γνωστού παράγοντα της αγοράς από το χώρο των τροφίμων: «Το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας είχε ήδη ωθήσει πολλούς προμηθευτές στο χώρο των τροφίμων να ζητούν άμεση εξόφληση, με αποτέλεσμα ένα 40%-50% των συναλλαγών να γίνεται με μετρητά.

Αν τώρα αυτή η κατάσταση των κεφαλαιακών ελέγχων παραταθεί για αρκετό χρονικό διάστημα, τότε οι πλείστες εταιρείες δεν θα αντέξουν χωρίς πίστωση μέσω επιταγών, ή θα περιορίσουν τις πωλήσεις τους στο ύψος εκείνο που θα τους επιτρέπει η μειωμένη ρευστότητά τους».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *