ροή ειδήσεων

Τα διεθνή πρωτοσέλιδα μετά το δημοψήφισμα: Χαστούκι στις Βρυξέλλες -Οι Ελληνες γιορτάζουν την καταστροφή [ΦΩΤΟ]


Στο αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος, αλλά και στην επόμενη από αυτό ημέρα,... αναφέρεται στο σύνολό του ο διεθνής Τύπος, με τις περισσότερες εφημερίδες να αφιερώνουν στην Ελλάδα την πρώτη τους σελίδα.

Με τον τίτλο: Τσίπρας 61% -Ευρώπη 39%, τον υπότιτλο «Ο ελληνικός λαός ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα της Τρόικα», αλλά κι ένα σκίτσο με τη Μέρκελ να καίγεται και να το βάζει στα πόδια υπό τον συνοδευτικό τίτλο «η ελληνική φωτιά», η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» επέλεξε να αναφερθεί στο ελληνικό δημοψήφισμα.



Η ιταλική «Il Giornale» γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «Η Ελλάδα νίκησε, η Μέρκελ έχασε, η Ευρώπη σε ετοιμότητα, ο Ρέντσι ταπεινωμένος». «Στο δημοψήφισμα, θριάμβευσε το “Οχι”» αναφέρει στον υπότιτλό της και συνεχίζει πιο κάτω αναφερόμενη στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, αλλά και στην απουσία από αυτή του Ματέο Ρέντσι: «Σήμερα συνάντηση έκτακτης ανάγκης μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, η Ιταλία μένει σπίτι της». Τέλος, αναρωτιέται: «Τι συμβαίνει τώρα: Τα χρηματιστήρια υπό τον κίνδυνο κατάρρευσης, αυξάνεται η πιθανότητα εξόδου (της Ελλάδας) από το ευρώ».



Η ιταλική εφημερίδα «Il Tempo» με ένα εμπνευσμένο φωτομοντάζ με τον Τσίπρα να ξεπροβάλλει από έναν Δούρειο Ιππο γράφει: «Ο Δούρειος Ιππος της Τρόικα» και σχολιάζει: «Η Αθήνα είπε όχι. Ο Τσίπρας θριάμβευσε στο δημοψήφισμα. Απορρίφθηκε η λιτότητα της Ευρώπης, όπως την εισήγαγε η Μέρκελ. Η διαπραγμάτευση ξεκινά».



«Η Ελλάδα, χαστούκι στις Βρυξέλλες» είναι ο πηχυαίος τίτλος της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στην Ιταλία «La Repubblica».



«Η Ελλάδα λέει “Οχι”, η ΕΕ με κομμένη την ανάσα» είναι ο τίτλος της «La Stampa».



Στο πρωτοσέλιδό του ο βρετανικός Guardian με το ρήμα «defy» που στα ελληνικά σημαίνει και προκαλώ, αλλά και αψηφώ, γράφει: «Greek voters defy Europe», «Οι Ελληνες ψηφοφόροι αψηφούν / προκαλούν την Ευρώπη».



Η σκωτσέζικη εθνικιστική εφημερίδα που έπειτα από τόσους μήνες μετά το δημοψήφισμα στηρίζει την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο «The National» γράφει: «Οχι στη λιτότητα. Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της στην Ευρώπη».



H βρετανική Telegraph στο εξώφυλλό της ως κεντρικό θέμα ξεχωρίζει η Ελλάδα με τίτλο: «Η Ευρώπη σε αναταραχή καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο». «Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για οικονομική σύγκρουση. Η Μέρκελ πετάει στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την κρίση. Το απροσδόκητο "όχι" απορρίπτει τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης» αναφέρεται στον υπότιτλο.



«Οι Έλληνες γιορτάζουν την καταστροφή τους;» αναρωτιέται η γερμανική Bild με τον συντάκτη να παρατηρεί στην αρχή του άρθρου ότι «οι τράπεζες είναι κλειστές αλλά η Ελλάδα γιορτάζει. Τι δραματική ημέρα για την Ευρώπη» ενώ σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας γράφει ότι «οι Έλληνες επέλεξαν το Grexit».



To πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας γράφει: Ο ελληνικός λαός σε μεγάλο ποσοστό ψήφισε «όχι», ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό τοπίο. Η γερμανική Bild βάζει στο κάδρο των μεγάλων αποφάσεων και την Ανγκελα Μέρκελ. Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας έχει στο βασικό της θέμα σε μαύρο φόντο αναφέροντας «Οι Ελληνες γιορτάζουν το όχι τους, τώρα τι γίνεται Καγκελάριε;».



«Σε λεπτή γραμμή το μέλλον της Eυρώπης καθώς θριάμβευσε το "όχι"» γράφουν στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times επισημαίνοντας την κρισιμότητα της συνεδρίασης της ΕΚΤ και γράφοντας ότι «η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα αποσύρει τη στήριξή της»,



Η Γαλλική Le Monde επιλέγει για «χτύπημα» στο πρωτοσέλιδό της τον τίτλο «Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα», ενώ φιλοξενεί και συνέντευξη του διάσημου Γάλλου αριστερού οικονομολόγου Τομά Πικετί ο οποίος τονίζει ότι σε περίπτωση που προταθεί ένα Grexit «o Φρανσουά Ολάντ πρέπει να θέσει βέτο».



Τέλος, η Liberation αφιερώνει το εξώφυλλό της στο «Οχι» που έβγαλε η Ελλάδα στο δημοψήφισμα με ένα λογοπαίγνιο. «Για όνομα του Θεού» ή «Στο όνομα του Δία», διαβάζεται το λογοπαίγνιο. «Οι Ελληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν την Κυριακή στο δημοψήφισμα τους όρους των δανειστών για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη», γράφει το πρωτοσέλιδο της Liberation για σήμερα.



πηγή


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *