ροή ειδήσεων

Εγκρίθηκαν οι προτάσεις - Αποστέλλονται στις Βρυξέλλες



Εγκρίθηκαν οι προτάσεις της Αθήνας προς τους εταίρους, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο,... όπως δήλωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. "Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί" δήλωσε.


Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι "γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο" και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.


"Φυσικά και θα περάσει, είναι υπό συζήτηση όλα", δήλωσε ο υπουργός ΟικονομίαςΓιώργος Σταθάκης, ο οποίος, εξερχόμενος της σύσκεψης ρωτήθηκε εάν η ελληνική πρόταση θα "περάσει" από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ενημερώνεται για την πρόταση της κυβέρνησης, όσον αφορά την πορεία της στη Βουλή.

Τι προβλέπει η πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αυτή περιλαμβάνει βήματα πίσω από την προηγούμενη πρόταση της Αθήνας και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ κ.α., ενώ τα βασικά σημεία της πρότασης - σύμφωνα με την παραπάνω πηγή - αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές:

- 6% για φάρμακα, βιβλία, θέατρο
- 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια και βασικά τρόφιμα
-23% για εστίαση και λοιπά τρόφιμα.


Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά διατηρείται το παλιό καθεστώς με την εξαίρεση της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό προβλέπεται κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από φέτος τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο και αύξηση του "πέναλτι" για όσους βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 67 έτη (16% για κάθε έτος). Προβλέπεται η αύξηση εισφορών υπέρ υγείας για τους συνταξιούχους στο 5% ή 6% από 4% που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξει συνολική παρέμβαση στο ασφαλιστικό και ως τότε αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά Ταμεία μόνο. Όσον αφορά το ΕΚΑΣ, θα καταργηθεί σταδιακά ως το τέλος του 2019 με την προϋπόθεση της εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, θα πληρωθεί και φέτος και του χρόνου με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Πιθανόν να υπάρχει αφορολόγητο ως τις 50.000 ευρώ, ενώ σημειώνεται πως ακόμη και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες θα υπάρξει αναπροσαρμογή των συντελεστών για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος.

Στο φορολογικό προβλέπεται ακόμη κατάργηση αρκετών φόρων υπέρ τρίτων και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω.


Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκ. ευρώ το 2017.

Όσον αφορά τα εργασιακά, υπάρχει δέσμευση για πάγωμα οποιασδήποτε αλλαγής στις συλλογικές συμβάσεις, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρξει νέο πλαίσιο για το θέμα, με βάση τις καλές πρακτικές από χώρες της ΕΕ.

Οι παραπάνω προτάσεις έχουν ως στόχο την έγκριση του τριετούς δανείου, ενώ - σε περίπτωση που δεν εγκριθεί - υπάρχει πρόταση για εναλλακτικό πρόγραμμα - γέφυρα για τη χρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων ως τον Σεπτέμβριο.


Η ελληνική πρόταση θα παραληφθεί τις επόμενες ώρες από τους Θεσμούς, οι οποίοι θα την εξετάσουν μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Την ίδια ημέρα, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group και θα ακολουθήσει στις 15.00 η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα δώσει ή όχι το πράσινο φως. Την Κυριακή η Σύνοδος των 19της ευρωζώνης θα συνεδριάσει στις 17.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των 28 της ΕΕ.

Με ρυθμούς-εξπρές

Από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκηκαι τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Εξωτερικών Ν. Κοτζιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση εκπονείται από τεχνικά κλιμάκια, με τη συνδρομήγάλλων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις των πιστωτών, κυρίως αναφορικά με τις διατυπώσεις.

Γάλλος αξιωματούχος, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία, λέγοντας ότι "η Γαλλία επιθυμεί να διευκολύνει την κατάσταση και υποστηρίζει θερμά την επίτευξη συμφωνίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στη σύνταξη αυτών των προτάσεων".

Η ελληνική πλευρά προχωρά σε αλλαγές στο ασφαλιστικό -το μεγάλο αγκάθι-, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται να αθροιστεί ως πρόταση η συμφωνία για το αναπτυξιακό πακέτο με την αναφορά στην απομείωση του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogoup του Σαββάτου, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι σε περίπτωση συμφωνίας, το πρόγραμμα θα περάσει από τη Βουλή χωρίς απώλειες, ενώ από το Μαξίμου δεν απέκλειαν ορισμένες μεταρρυθμίσεις να σταλούν στο Κοινοβούλιο ακόμη και το Σάββατο σε περίπτωση συμφωνίας.

Στους πολιτικούς αρχηγούς η πρόταση

Εν τω μεταξύ, στους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να διαμοιραστεί το κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός μετέβη το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ είχε τηλεφωνικές επαφές και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πιθανή θεωρείται η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Το ελληνικό αίτημα στον ESM

Η ελληνική πλευρά απέστειλε την Τετάρτη το αίτημα της προς τον ESM και αμέσως άρχισε η ενδελεχής εξέταση του από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Τα περιθώρια του χρόνου είναι ασφυκτικά και έντονο προβληματισμό προκαλεί η σκληρή στάση τουΒερολίνου.

Θετική προσώρας είναι η στάση των κυρίων Γιούνκερ, Ολάντ και Ντράγκι.

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία του Μαξίμου για ενδεχόμενη "δολιοφθορά" της τελευταίας στιγμής, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο ακραίοι κύκλοι να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη συμφωνία.

Υποστηρίζουν δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής όλες οι πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους, ενώ αποκαλύπτουν φράση του Αλέξη Τσίπρα μέσα στη Σύνοδο: "Αν θέλετε να μας διώξετε, διώξτε μας. Αν θέλετε να ακούσετε τις προτάσεις μας, κάντε το πραγματικά".

Ο πρωθυπουργός, τόσο στο ευρωκοινοβούλιο όσο και στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *