ροή ειδήσεων

Αγωνία για την τροφοδοσία των ξενοδοχείων στη Ρόδο !!!



Ο κ. Αποστόλης Ασπράκης, που τροφοδοτεί το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου...
α τη βρήκε αυτή η αιφνίδια κατάσταση, όσο και γεμάτες να ήταν οι αποθήκες και τα ψυγεία, έ, ψυγεία είναι και αδειάζουν. Από μέρα σε μέρα και εφόσον δεν γίνουν κινήσεις διευκόλυνσης, αλλά παραμένουν οι τράπεζες κλειστές και η γραφειοκρατία ισοπεδώνει τα πάντα, οι ελλείψεις θα δίνουν τον τόνο σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, οβελιστήρια και άλλους χώρουςσυγκέντρωσης.

Κι έτσι ενώ μέχρι τώρα οι τουρίστες μας δεν έχουν αντιληφθεί σχεδόν βρισκόμενοι εδώ όλα όσα μαθαίνουν στις χώρες τους για εμάς, το σκηνικό θ΄ αλλάξει δραματικά και θα ΄χει να κάνει με τα τρόφιμα που θα λιγοστεύουν.
Ο κ. Αποστόλης Ασπράκης της Άριστον Ρόδου ΑΒΕΕ, είναι ο καταλληλότερος για να δώσει την εικόνα και να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα αφού προμηθεύει το 75% των ξενοδοχείων με παντός είδους τρόφιμα και το 25% των εστιατορίων και των οβελιστηρίων.

Για πόσο ακόμα θα έχουν προμήθειες οι αποθήκες και τα ψυγεία σας αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση;
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι ελλείψεις. Η συνολική επάρκεια των προϊόντων μας μια τέτοια περίοδο φτάνει συνήθως για 35 με 40 μέρες. Ωστόσο με το που θα συμπληρωθεί το δεκαήμερο από τότε που έκλεισαν οι τράπεζες από αύριο δηλαδή, θ΄ αρχίσουν σταδιακά οι ελλείψεις.
Δώστε μου μια εικόνα του όγκου της τροφοδοσία που κάνετε ανά ημέρα;
Χρειαζόμαστε 30 τόνους λαχανικών και πατάτες την ημέρα σε κατεψυγμένη μορφή για τις ανάγκες των πελατών μας. Αντιλαμβάνεστε τον όγκο και τις ανάγκες για ειδικούς χώρους για τη φύλαξη τους και τη διανομή τους. Ευτυχώς για την αγορά η εταιρία μας διαθέτει τους απαραίτητους χώρους ψυγεία-καταψύξεις και είχαμε τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να είμαστε γεμάτοι.
Επειδή κάτι είχαμε αντιληφθεί ή επειδή αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή;
Εμείς κάθε χρόνο τέτοια εποχή πάντα είμαστε πλήρεις προμηθειών ωστόσο θα πρέπει να πω ότι επειδή ένα κλίμα είχε αρχίσει να διαφαίνεται, κυρίως από τρίτες χώρες, φροντίσαμε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών μας λόγω του ότι γνωρίζαμε τις ιδιαιτερότητες των διατυπώσεων: τελωνεία, τράπεζες κ.λ.π. Όπως και αποδείχτηκε από το γεγονός ότι ναυτιλιακή εταιρεία με 2.000 κοντέινερ άλλαξε κατεύθυνση με νέο προορισμό το Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και την Τουρκία. Η συγκεκριμένη εταιρεία δε μόνο απ΄ αυτό το δρομολόγιο ζημιώθηκε 2 εκατομμύρια ευρώ.
Τι είχατε εσείς μέσα σ΄ αυτά τα κοντέινερ;
Αρνιά Νέας Ζηλανδίας.
Από τις τρίτες χώρες τι έρχεται συνήθως;
Κονσέρβες, ψάρια εισαγωγής, αρνιά, μέχρι τα καλαμάκια για τα σουβλάκια έρχονται από την Ταϋλάνδη.
Αυτή τη στιγμή ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που μπλοκάρουν τις εισαγωγές;
Παρότι τα τελωνεία άνοιξαν, την τρίτη μέρα απ’ όταν έκλεισαν δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν εκτελωνισμοί λόγω του ότι τα φορτωτικά έγγραφα των κοντέινερ στέλνονται μέσω τραπέζης, με τελικό σκοπό την πληρωμή και αποστολή των χρημάτων στους δικαιούχους τους. Αντιλαμβάνεσθε ότι με την απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος δεν ήταν δυνατή η διεκπεραίωση της διαδικασίας. Όσον αφορά τα εμπορεύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση το μεγάλο πρόβλημα έρχεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες σταμάτησαν να ασφαλίζουν τους πελάτες τους με ελληνικό ΑΦΜ και ως εκ τούτου απαιτούν τα χρήματά τους τοις μετρητοίς.
Αυτός είναι ο Τειρεσίας της Ευρώπης;
Ναι και αντιλαμβάνεσθε ότι με την απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος και σ΄ αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή η φόρτωση εμπορευμάτων και από την Ευρώπη. Αξίζει εδώ να σας πω ότι εταιρείες του εξωτερικού και πολυεθνικοί όμιλοι της Ελλάδας μάς στηρίζουν σ΄ αυτή τη φάση, στέλνοντας μας εμπορεύματα ελεύθερα και λέγοντάς μας “στηρίζουμε τα δίκτυά μας και τους πελάτες μας” Αντιθέτως δεν μας στηρίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων προμηθευτών και μάλιστα οι μεγάλοι οι οποίοι ενώ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μας προμηθεύουν απαιτούν μετρητό.
Αυτή τη στιγμή ξέρετε τι κάνουν οι μεγάλοι εισαγωγείς κρέατος και ειδικότερα του φρέσκου; Παίρνουν μετρητά μαζί τους μπαίνουν στο αεροπλάνο με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό και ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να πληρώσουν τους προμηθευτές και να εισαχθούν τα κρέατα. Πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτό αφού πια και μετρητά δεν υπάρχουν; Πρέπει ν΄ ανοίξει το σύστημα πληρωμών εξωτερικού, το Target 2 όπως λέγεται το σύστημα μεγάλων εμπορικών πληρωμών.
Σας διευκολύνουν με κάποιο τρόπο από το Υπουργείο Εμπορίου;
Από την περασμένη Πέμπτη μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε αιτήσεις για τη δυνατότητα εξαγωγής συναλλάγματος. Κάναμε μια συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορίου ο οποίος εξεπλάγη όταν του αναφέραμε ότι το 80% του χοιρινού κρέατος στην Ελλάδα εισάγεται όπως και το 60% του βοδινού και μόνο αυτό μεταφράζεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Στην Ελλάδα θέλουμε 20 εκατομμύρια για φρέσκα κρέατα και περίπου 15 εκατομμύρια την εβδομάδα για κατεψυγμένα. Αντιλαμβάνεσθε τη δυσκολία του αιτήματος για κάθε εισαγωγέα. Πάντως μέχρι σήμερα Τρίτη βράδυ που μιλάμε, δεν είχε εγκριθεί ούτε ένα αίτημα εισαγωγής συναλλάγματος. Το Υπουργείο έδωσε προτεραιότητα στα φάρμακα κάτι που είναι κατανοητό βέβαια., αλλά πρέπει να κινήσει και την αγορά τροφίμων.
Παρόλα αυτά όπως μας είπατε, έως σήμερα δεν υπάρχουν ελλείψεις!
Θα ξεκινήσουν από τις αμέσως επόμενες ημέρες και γι αυτό πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι το Yπουργείο θα δώσει προτεραιότητα στον τομέα των τροφίμων.
Με τη ρευστότητα από πλευράς των πελατών σας πώς είναι τα πράγματα; Ξενοδόχοι, εστιάτορες σας πληρώνουν σ΄ αυτή τη φάση;
Εμείς ως εταιρία στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους πελάτες μας αποδεδειγμένα, αλλά καταλαβαίνετε ότι κι εμείς δεν έχουμε πολλά περιθώρια λόγω της συγκεκριμένης συγκυρίας ώστε να απορροφήσουμε τα προβλήματα πολλών πια από τους πελάτες μας. Μην ξεχνάτε ότι κι εμείς έχουμε την πίεση από τους δικούς μας προμηθευτές την οποία μοιραία κάποια στιγμή θα τη μεταφέρουμε στους πελάτες μας.
Θα μας θυμίσετε πώς ήταν πέρυσι τέτοια εποχή;
'Ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τους τζίρους της εταιρείας μας. Φέτος η σαιζόν δεν ξεκίνησε πολύ καλά όσον αφορά τα τρόφιμα με καλύτερη επίδοση στο κομμάτι των ξενοδοχείων, αλλά με φανερή μείωση του τζίρου στα εστιατόρια και στα οβελιστήρια. Από πληροφορίες των πελατών μας υπολογίζουμε τη μείωση για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου στο 20% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία. Συνυπολογίζοντας και τους μήνες Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο που δεν ήταν και τόσο καλοί σε σχέση με πέρυσι, αντιλαμβάνεσθε τα τελικά ποσοστά μείωσης.
Εσείς προσωπικά, κ. Ασπράκη έχετε προχωρήσει και σε μία μεγάλη επένδυση η οποία θα λειτουργούσε μάλιστα αυτές τις ημέρες, κάτι που δεν έγινε!
Πρόκειται για μία πρότυπη μονάδα κοπής και συσκευασίας φρέσκου κρέατος και παράλληλη ενός χώρου έκθεσης προϊόντων μας με τη δυνατότητα πέραν της διανομής και της αγοράς χονδρικής και λιανικής από το συγκεκριμένο σημείο. Το κατάστημα βρίσκεται επί της Ρόδου-Λίνδου δίπλα στο Carrefour. Μια μεγάλη επένδυση η οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της λόγω της αδυναμίας εισαγωγής κρέατος με τη σημερινή κατάσταση.
Ποιοι άλλοι έχουν υποστεί απώλειες από τους συναφείς κλάδους;
Μία από τις παράπλευρες απώλειες της σημερινής κατάστασης είναι τα ελληνικά φορτηγά που μεσούσης της εξαγωγικής περιόδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών της ελληνικής γης, περιμένουν να φορτωθούν για να εξαχθούν και να επιστρέψουν από εκείνες τις χώρες τα φορτηγά γεμάτα με είδη εισαγωγής. Έ, λοιπόν αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 φορτηγά αυτοκίνητα και φορτηγά ψυγεία τα οποία περιμένουν να φορτωθούν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα διότι βέβαια δεν γίνεται να επιστρέψουν άδεια. Και βέβαια είναι η ζημιά που παθαίνουν οι προμηθευτές μας του εξωτερικού. Ένας για παράδειγμα είχε έτοιμα 3οοο φρέσκα κρέατα τα οποία στη συνέχεια έβαλε στο ψυγείο για να τα πουλήσει κάποια στιγμή κατεψυγμένα. Η δυναμική της Ελλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τεράστια και η ζημιά τώρα και για εκείνους είναι μεγάλη αφού δεν γίνονται οι προγραμματισμένες φορτώσεις .

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *