ροή ειδήσεων

Σβήνουν οι ελπίδες για τον τουρισμό



Με πάταγο καταρρέουν οι προσδοκίες μιας εξαιρετικής σεζόν για τον τουρισμό... λόγω των capital controls και της γενικότερης οικονομικής αστάθειας.


Οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες και οι υπόλοιποι φορείς του τουρισμού περίμεναν ότι το φετινό καλοκαίρι θα έσπαγε τα περσινά ρεκόρ, αλλά η πραγματικότητα τους διαψεύδει, καθώς βλέπουν τις ακυρώσεις να αυξάνονται, τις κρατήσεις να κατακρημνίζονται και τα έσοδα των επιχειρήσεών τους να μηδενίζονται.

Η Πάτμος είναι ένα από τα νησιά στα οποία οι συνέπειες του κακού οικονομικού κλίματος έχουν αρχίσει να φαίνονται σε όλη τους την έκταση, προκαλώντας απελπισία στους επαγγελματίες του τουρισμού. Οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες και οι έμποροι περίμεναν ένα πολύ καλό καλοκαίρι, λόγω και του διπλασιασμού των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, και παρατηρούν ανήμποροι την οικονομική καταστροφή που συντελείται. Το στοιχείο που λέει όλη την ιστορία είναι η σύγκριση της πληρότητας των ξενοδοχείων την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου πέρυσι με φέτος. Το 2014 το ποσοστό έφτανε το 90%, ενώ φέτος δεν ξεπερνά το 30%.

«Αυτήν τη στιγμή μόνο οι 400 από τις 1.370 κλίνες στα ξενοδοχεία της Πάτμου είναι γεμάτες. Πρόκειται για συμφορά. Ο τουρισμός μας υποφέρει», λέει στο «Εθνος» η πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού Αννα Ρωμαίου, η οποία, όπως λέει, ακούει το τηλέφωνο του ξενοδοχείου της να χτυπάει μόνο για να γίνουν ακυρώσεις. «Μόνο σήμερα ακυρώθηκαν οι αφίξεις έξι γκρουπ των 45-50 ατόμων το καθένα, που θα έμεναν τουλάχιστον τρία βράδια το καθένα. Οταν χτυπάει το τηλέφωνο δεν είναι πλέον για ερωτήσεις ή κρατήσεις δωματίων. Είναι για ακυρώσεις», συμπληρώνει. Ο ξενοδόχος Ιάκωβος Κουτλάκης επισημαίνει ότι ο στόχος για αύξηση 15% σε σχέση με πέρυσι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιτευχθεί. Ούτε οι ίδιοι οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν φαίνονται διατεθειμένοι να πάρουν μεγαλύτερο ρίσκο, καθώς έξι από τα ξενοδοχεία του νησιού δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος το καλοκαίρι. «Πέρυσι είχαμε πρόβλημα τον Ιούνιο λόγω των ευρωεκλογών, αλλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε πολύ και στα 3.000 κρεβάτια των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων είχαμε πληρότητα κοντά στο 90%. Τις πρώτες τέσσερις μέρες της τραπεζικής αργίας είχαμε ακυρώσεις που έφτασαν τις 1.600 διανυκτερεύσεις. Πλέον η πληρότητα είναι πολύ χαμηλά.

Ακόμα και οι τουρίστες που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Πάτμο περιόρισαν τις δαπάνες τους, επηρεασμένοι από τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις

Οι ακυρώσεις, όπως για τα γκρουπ που ανέφερε η κ. Ρωμαίου, είναι σε συντριπτικό ποσοστό από Ελληνες, αλλά ωστόσο και οι επισκέπτες από το εξωτερικό μειώνονται με δραματικό τρόπο. Αυτή η μείωση δεν φαίνεται μόνο στις κρατήσεις των ξενοδοχείων αλλά και στην κίνηση των εστιατορίων, η οποία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το εστιατόριο «Παντελής», το οποίο εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες είναι ένα από τα πιο γνωστά της Πάτμου, έκανε χθες το μεσημέρι τζίρο που δεν ξεπέρασε τα 100 ευρώ. «Ολη την ημέρα καθόμαστε. Ελληνικά γκρουπ δεν έρχονται, όσοι τουρίστες βρίσκονται στο νησί δεν καταναλώνουν πολύ επειδή είναι ανήσυχοι και η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι», λέει η Ευαγγελία Ηλιού.

Πηγή: ethnos.gr


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/7/15 20:12

    Επειδή μας τελειώνει ο τουρισμός γιατί δεν βγαίνουμε όλοι μαζί στους δρόμους και στις πλατείες να τραγουδίσουμε και να χορέψουμε αγκαλιασμένοι , δεν πρέπει, το κατακτήσαμε και το πετύχαμε με πολλούς αγώνες και ψέματα ............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/7/15 00:56

    Τι λετε ρε παιδια.Επεσε η τουριστικη κινηση?Για ρωτηστε και την κα Τασια να δειτε τι θα σας πει.Εχουν γεμισει τα νησια με "θαλασσιους τουριστες"απο ανατολικα που ερχονται να λιαστουν στην Ελλαδα.Και ολη η Ελλαδα εχει κατακλυσθει απο τσιγγανους απο καθε μερια της Ευρωπης.Μην λετε κι οτι θελετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *