ροή ειδήσεων

Οι 48 θησαυροί της Ρόδου



Η έκθεση με τίτλο «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής»...
εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στο Νησί των Ιπποτών, με σπάνια και μοναδικής αξίας εκθέματα από τον ΛούβροΟσοι επιλέξουν τα Δωδεκάνησα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σπάνια έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Η έκθεση «Ρόδος, ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής», η οποία πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και τη χορηγική υποστήριξη των εταιρειών ΟΤΕ-COSMOTE, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Aegean, δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον χρόνο και την τέχνη του νησιού. Μάλιστα αυτό που θα δούμε αποτελεί μέρος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Λούβρο από τον Νοέμβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015 και η οποία συνένωσε ευρήματα ανασκαφών που έγιναν στο νησί από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα από διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία.




Δύο αιώνες μετά τον ξενιτεμό τους στη γαλλική πρωτεύουσα, επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο, τη Ρόδο, 48 μυθικά και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας εκθέματα

Στην έκθεση η αρχαία Ρόδος, έτσι όπως αναδείχτηκε μέσα από την αρχαιολογική έρευνα, παρουσιάζεται ως πύλη προς την Ανατολή. Σαράντα οκτώ μυθικά και ανεκτίμητης ιστορικής αξίας εκθέματα ταξίδεψαν από τη γαλλική πρωτεύουσα στο Νησί των Ιπποτών για να βρεθούν περίπου δύο αιώνες μετά τον ξενιτεμό τους στη γενέτειρα και τον φυσικό τους χώρο. «Είναι συγκινητικό να συμβαίνουν ωραία πράγματα σε μια εποχή όπου η χώρα μας υποφέρει από απανωτές δυσκολίες οι οποίες μας έχουν επηρεάσει όλους», υποστηρίζει ο βασικός υπεύθυνος της προσπάθειας, περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. «Ουσιαστικά δύο μουσεία συνενώνονται μέσω των εκθεμάτων τους, ενώ ο κόσμος έχει την τύχη να απολαύσει σπάνια εκθέματα στην πατρίδα τους. Χαίρομαι που τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι ξένοι επισκέπτες αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια. Η Ιστορία μας είναι η μεγάλη κληρονομιά μας. Και μόνο έτσι οφείλουμε να την αντιλαμβανόμαστε τόσο εμείς όσο και οι τουρίστες φίλοι μας».

Εκθέματα μοναδικής αισθητικής αξίας
Η έκθεση ξετυλίγει την ιστορία του νησιού από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το τέλος της Αρχαϊκής Περιόδου, λίγο πριν από την ίδρυση της πόλης της Ρόδου (408-407 π.Χ.), και έχει τρεις θεματικούς άξονες. Ο πρώτος αναφέρεται στην αρχαιολογική έρευνα του νησιού, ο δεύτερος στον ρόλο της Ρόδου ως τόπου ανταλλαγών και ο τρίτος στα ροδιακά εργαστήρια.
Οι 48 σπάνιοι θησαυροί μαγεύουν το μάτι με την καλαισθησία τους και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Οπως το μυκηναϊκό ρυτό με παράσταση χταποδιού, το οποίο αποτέλεσε έμβλημα της έκθεσης στο Λούβρο, το ταφικό σύνολο από την Κάμειρο με τα πολυάριθμα αγγεία και τα εισηγμένα από την Ανατολή αντικείμενα ή τα 15 κοσμήματα από φυσικό κράμα χρυσού και αργύρου, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ροδιακής χρυσοχοΐας των αρχαϊκών χρόνων (7ος αι. π.Χ.). Εξάλλου, όσοι βρεθούν στη Ρόδο θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και στις υπόλοιπες αίθουσες του μουσείου, που φέτος γιορτάζει τα 100 χρόνια του, απολαμβάνοντας τις μόνιμες συλλογές του, καθώς και να χαλαρώσουν στους ασύλληπτης ομορφιάς κήπους του. 

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *