ροή ειδήσεων

Όλο και πιο κοντά σε νέο ρεκόρ στον τουρισμό



Ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του αρχικού στόχου για ένα εκατ. επιπλέον αφίξεις... φέρνουν τον τουρισμό οι "επιδόσεις" του Ιουλίου, ο οποίος παρά την επιβολή των capital controls και τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες στην ζήτηση από σημαντικές αγορές του εξωτερικού επέδειξε τελικά ισχυρές αντοχές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα που επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αεροπορικές αφίξεις στους βασικότερους προορισμούς της χώρας τον προηγούμενο μήνα κατέγραψαν αύξηση 4,2% σε "πείσμα" των μεγάλων αντιξοοτήτων της οικονομίας, ενώ συνολικά στο επτάμηνο η άνοδος των τουριστών έφτασε το 5,4%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 450 χιλ. περισσότερες αφίξεις σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Τα στατιστικά αυτά αναπτερώνουν τις ελπίδες για ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, καθώς, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, βρισκόμαστε ήδη στα μισά του δρόμου για ένα νέο τουριστικό ρεκόρ, στα 25 εκατ. τουρίστες. Το γεγονός πως όλα τα αεροδρόμια εμφανίζουν θετικό πρόσημο στην επισκεψιμότητα ενισχύει την αισιοδοξία για μια καλή τουριστική χρονιά τελικά, που όμως θα παρουσίαζε ακόμη πιο εντυπωσιακά νούμερα εάν οι κρατήσεις δεν είχαν παγώσει λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και εάν η περίοδος των early bookings (από τον Δεκέμβριο μέχρι και το Μάρτιο) είχε κυλήσει χωρίς την αβεβαιότητα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι προορισμοί της Ρόδου και της Κω, που εάν και ιδιαίτερα δημοφιλείς σε Γερμανούς και Βρετανούς τουρίστες, φέτος παρουσιάζουν πτώση, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης μείωσης επισκεπτών από τη Ρωσία.

Η μεταστροφή του κλίματος στις αφίξεις και τις πωλήσεις πακέτων ήταν ανέλπιστη για ξενοδόχους και επιχειρηματίες, που βλέποντας τη βουτιά στην ζήτηση μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, περίμεναν τα χειρότερα για τη φετινή σεζόν. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αύξησης, η αύξηση που καταγράφεται αυτή τη στιγμή, αν και μονοψήφια, είναι ενδεικτική της ανόδου που θα εμφάνιζε ο τουρισμός αν δεν είχε δεχτεί τόσο σημαντικά χτυπήματα.

Εντυπωσιακή είναι η δυναμική που εμφανίζει η Αθήνα, που μαζί με τις οδικές αφίξεις, σώζει φέτος την παρτίδα του τουρισμού. Η κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας είχε αύξηση 20,5% σε σχέση με πέρσι, φτάνοντας τα 2,14 εκατ. επιβάτες από 1,8 εκατ. τον Ιούλιο του 2014, ενώ σο σύνολο από την αρχή της χρονιάς η κίνηση έφτασε τα 10,1 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 22,6% .

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *