ροή ειδήσεων

Η επιστήμη εξηγεί γιατί ξεχνάς συνέχεια τι μέρα είναι



Είναι απολύτως φυσιολογικό, ορισμένες φορές, το μυαλό μας να μπερδεύεται,...
να χάνει ημέρες και ώρες, και να μην μπορεί να θυμηθεί την πραγματική ημέρα της εβδομάδας....


Συμβαίνει σε όλους και αν νόμιζες έστω και για μια στιγμή, πως κάτι τρέχει με τη μνήμη σου μην αγχώνεσαι, γιατί όλα είναι υπό έλεγχο. Επιστήμονες μας ενημερώνουν πως όλο αυτό το μπλέξιμο δεν έχει να κάνει με τις γνωστικές μας ικανότητες.

Ειδικότερα, μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τα Πανεπιστήμια του Lincoln, του York και του Hertfordshire, μας καθησυχάζει λέγοντάς μας πως το ανωτέρω μπέρδεμα συμβαίνει λόγω του τρόπου που "φανταζόμαστε" τον επταήμερο κύκλο Δευτέρα - Κυριακή.
Γιατί μπερδεύω τις μέρες της εβδομάδας;

Οι ερευνητές κάλεσαν μια ομάδα ενήλικων εθελοντών που εργάζονταν και τους ανέθεσαν να συνδέσουν λέξεις με τις ημέρες της εβδομάδας.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ανακαλύφθηκε πως μόνο η Δευτέρα και η Παρασκευή ήταν συνδεδεμένες με πολλές νοητικές αναπαραστάσεις.



Για παράδειγμα η μέρα της Δευτέρας είναι συνδεδεμένη με τις λέξεις "πλήξη", "κούραση", ενώ η μέρα της Παρασκευής είναι συνδεδεμένη με τις λέξεις "ελευθερία", "απελευθέρωση" και άλλες παρόμοιες.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι ταυτότητες των ημερών Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη ήταν ασθενέστερες, συγκριτικά με τις ταυτότητες των ημερών της Δευτέρας και της Παρασκευής.
Παρεμβάλλεται αστείο

Με απλά λόγια η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη, θα μπορούσαν να ονομάζονται Δευτέρα 2, Δευτέρα 3, Δευτέρα 4.
Τι λένε οι ειδικοί

"Ο εβδομαδιαίος κύκλος των επτά ημερών επαναλαμβάνεται για όλους μας από τη γέννησή μας, και πιστεύουμε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε μέρα της εβδομάδας να αποκτά τον δικό της χαρακτήρα στα μυαλά τον ανθρώπων", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας David Ellis.

"Πράγματι, περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ένιωθαν πως το σήμερα είναι μια άλλη μέρα, και οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές εντοπίστηκαν όταν ήταν Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη", συνεχίζει. Δηλαδή, οι περισσότεροι ξεχνούν τι μέρα είναι, μέσα στο μέσο της εβδομάδας.
Και τι σημαίνουν όλα αυτά;

Τα αποτελέσματα της μελέτης, με λίγα λόγια, δείχνουν ότι ο τεχνητός επταήμερος κύκλος τον οποίο ακολουθούμε, μας αναγκάζει να δίνουμε σε κάθε μέρα έναν δικό της "χαρακτήρα". Το γεγονός ότι έχουμε συνδέσει τη Δευτέρα και την Παρασκευή με περισσότερα πράγματα, οδηγεί στο φαινόμενο να ξεχνάμε τι μέρα είναι, συχνά, όταν είναι Τρίτη, Τετάρτη ή Πέμπτη.

Σίγουρα δεν πρόκειται για κάποια ανησυχητική κατάσταση, καθώς οι περισσότεροι από εμάς το παθαίνουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες για να θεωρηθεί κάτι τέτοιο σημάδι μιας υποκείμενης νευρολογικής διαταραχής θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.

Σε περίπτωση πάντως που θέλουμε να το μετριάσουμε, ίσως θα ήταν καλό να συνδέσουμε περισσότερες νοητικές παραστάσεις με τις υπόλοιπες μέρες, ώστε η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη να αποκτήσουν πιο ισχυρές ταυτότητες.


πηγή

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *