ροή ειδήσεων

Οι φύλακες - άγγελοι των προσφύγων στην κόλαση της Κω (φωτό)



Περισσότεροι από 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασχίσει... τα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα το 7μηνο του 2015, στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο. Ωστόσο, όταν πάτησαν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος, θεωρώντας ότι κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου, ήρθαν αντιμέτωποι με την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να τους υποδεχτεί και να τους προσφέρει τα στοιχειώδη, όπως στέγη και τροφή.

Μολονότι κάποιοι κάτοικοι είναι απαθείς -αν όχι εχθρικοί- απέναντι σε μητέρες και δίχρονα παιδιά που φτάνουν στο νησί τους, υπάρχουν ομάδες πολιτών, καταστηματάρχες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν μετατραπεί σε «φύλακες - άγγελοι» των μεταναστών, δείχνοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη τους, αναλαμβάνοντας πρόθυμα τη φροντίδα τους υποκαθιστώντας φορείς αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που, όπως φαίνεται, αδυνατούν να διαχειριστούν τις προσφυγικές ροές.

Η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, ενώ ειδικά στην Κω έχει αποστείλει κλιμάκια από τον Μάρτιο. Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει τα συγκλονιστικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που κατέγραψαν οι γιατροί της οργάνωσης στις αποστολές τους.

«Στα Δωδεκάνησα δεν προσφέρεται τίποτα απολύτως στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι υποδομές υποδοχής και καταγραφής είναι ανύπαρκτες ή έχουν ξεπεραστεί», λέει στο «Εθνος» ο Στάθης Κυρούσης, επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Οπως εξηγεί, «στη Λέσβο υπάρχει πολύ έντονη δραστηριοποίηση του δημάρχου που έχει βοηθήσει πολύ στην καλυτέρευση των συνθηκών και έχει παραχωρήσει χώρους για διαμονή. Το κέντρο υποδοχής λειτουργεί εξαιρετικά, αλλά ξεπεράστηκε από την έκρηξη των αριθμών. Στην Κάλυμνο οι κάτοικοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, αλλά στα υπόλοιπα Δωδεκάνησα δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τους μετανάστες.

Οι άνθρωποι αυτοί σιτίζονται χάρη σε οργανώσεις όπως η δική μας, σε ντόπιους καταστηματάρχες και αλληλέγγυους που τους εξασφαλίζουν τροφή και νερό. Δεν υπάρχουν κανόνες, ούτε για το πώς ή το πού θα κοιμηθούν, τι θα φάνε. Δεν υπάρχουν κανόνες και δεν μπορεί να τους θέσει μία κυβερνητική οργάνωση. Απαιτείται αμέσως παρέμβαση του ελληνικού κράτους. Τα ίδια προβλήματα έχει διαπιστώσει και η Υπατη Αρμοστεία. Δεν γίνεται το κράτος να υποκαθίσταται από αλληλέγγυους και μη κυβερνητικές οργανώσεις», καταλήγει ο Στ. Κυρούσης.

Aναυδος o διευθυντής

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα νησιά είναι η μαρτυρία του Πρις Τέλεβενγκ, διευθυντή όλων των επιχειρήσεων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Κω έμεινε άναυδος με την παντελή απουσία κρατικών υποδομών και μηχανισμών.

«Αυτό το πράγμα δεν το έχω συναντήσει πουθενά, να μην παρέχεται το παραμικρό στους μετανάστες», λέει χαρακτηριστικά. Ο Στ. Κυρούσης αναφέρει ότι δεν γίνεται να εθελοτυφλούμε μπροστά στην έκρηξη των εισροών ανθρώπων στα νησιά και να μην αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα, πρωτίστως για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους.

Επίσης, απορρίπτει, με παραδείγματα, τη θεωρία πως αν βοηθήσουμε ως κράτος και κοινωνίες τους μετανάστες λειτουργεί διαφημιστικά και θα έρθουν και άλλοι. «Είναι τελείως λάθος να πιστεύουμε ότι η παροχή βοήθειας λειτουργεί ως παράγων έλξης και για άλλους μετανάστες. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν είναι η προοπτική της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσελκύει αυτούς τους ανθρώπους. Φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν τις ζωές τους. Π.χ. η Κως είχε πάρει την απόφαση να μην προσφέρει τίποτα απολύτως σε αυτούς τους ανθρώπους, παρά μόνο ατελείωτη μιζέρια.

Εναν χρόνο μετά, ο αριθμός των μεταναστών είναι 7 φορές μεγαλύτερος και από τις αρχές του 2015. Οταν βλέπεις μητέρες με παιδάκια ηλικίας δύο μηνών στην αγκαλιά τους, να τα εκθέτουν στους κινδύνους που ενέχονται στο άκρως επικίνδυνο ταξίδι που κάνουν για να φτάσουν στα ελληνικά παράλια, προφανώς το πράττουν για να ξεφύγουν από την κόλαση της πατρίδας τους. Ηλικιωμένοι άνθρωποι με ανίατες ασθένειες ή παράλυτοι δεν θα έμπαιναν σε αυτήν την απίστευτη ταλαιπωρία του ταξιδιού», εξηγεί ο επικεφαλής των «ΓΧΣ».

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ




newpost

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *