ροή ειδήσεων

Περασμένα μεγαλεία για Ρόδο, Κω και Ηράκλειο



Παραφωνία στο "χάρτη” με τα θετικά ποσοστά αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια... της χώρας αποτελούν τρία νησιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για την κίνηση του Ιουλίου, ενώ όλοι οι βασικοί προορισμοί εμφανίζουν άνοδο στην επισκεψιμότητα, οι προορισμοί της Ρόδου, της Κω και του Ηρακλείου σημειώνουν βουτιά στις αφίξεις ξένων επισκεπτών, με την πτώση σε επίπεδο επταμήνου να φτάνει το -4,3%, -7,3% και -2,1% αντίστοιχα.

Οι απώλειες από τη ρωσική αγορά θεωρούνται η σημαντικότερη αιτία για την απρόσμενη μείωση που καταγράφουν τα τρία παραπάνω νησιά εν μέσω της τουριστικής σεζόν. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες των περιοχών, οι Ρώσοι τουρίστες στήριζαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα δύο χρόνια την τουριστική οικονομία των νησιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στα έσοδα. Το πάγωμα των ρωσικών αφίξεων όμως που παρατηρείται από την αρχή της χρονιάς, σε συνδυασμό με την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση- και από τον Οκτώβριο και στη διαμονή- δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες στις τοπικές αγορές.

Για το νησί της Ρόδου πιο συγκεκριμένα, οι Ρώσοι τουρίστες βρίσκονται στην τέταρτη θέση, με την πτώση να αγγίζει το 56%. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο επισκέφτηκαν συνολικά το νησί 66 χιλ. Ρώσοι τουρίστες ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι 151 χιλ. Ακόμη χειρότερα είναι τα ποσοστά των Ουκρανών τουριστών, με τις απώλειες να φθάνουν στο επτάμηνο το 70%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις ξενοδοχειακές μονάδες του Ηρακλείου. Οι ξενοδόχοι υπολογίζουν πως φέτος η μείωση των κρατήσεων από Ρώσους τουρίστες φθάνει το 50%. Το ίδιο και στην Κω, που επίσης θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους Ρώσους επισκέπτες.

Τα νέα πάντως από της τουριστική αγορά της Ρωσίας εξακολουθούν να είναι αρνητικά. Σύμφωνα με tour operator, η μείωση των πακέτων για τους ευρωπαϊκούς προορισμούς εκτιμάται στο 40%, με τους μεγαλύτερους χαμένους της πτώσης να είναι η Ελλάδα και η Ισπανία.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
capital

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *