ροή ειδήσεων

Οι εκλογές επηρεάζουν αρνητικά την σεζόν – Χαριστική βολή για τον τουρισμό



Έντονη ανησυχία επικρατεί στους τουριστικούς κύκλους για την έκβαση της σεζόν... λόγω της διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Καθώς καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να ανακάμψουν οι κρατήσεις το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο μετά το μεγάλο χτύπημα που δέχθηκε στην ζήτηση τον προηγούμενο μήνα, με την επιβολή των capital controls και τα συνεχή δημοσιεύματα για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, η προκήρυξη εκλογών ξανά δίνει τη χαριστική βολή στις προσπάθειες για ανάκαμψη, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες του τουρισμού.



Σύμφωνα με στελέχη που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, ενώ κανονικά τώρα θα έπρεπε να “σηκώσουμε μανίκια” προκειμένου να υπάρξει σταθερή στρατηγική και σχεδιασμός για την επόμενη τουριστική σεζόν, με έμφαση κυρίως στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στην επούλωση των τραυμάτων που άφησαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του Σύριζα, με την απόφαση για εκλογές η χώρα υπεισέρχεται εκ νέου σε μια περίοδο “αδράνειας”, γεγονός που, όπως τονίζουν, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την τουριστική κίνηση, ειδικά τους επόμενους μήνες.

Τα πράγματα εντούτοις δεν είναι αισιόδοξα. Όπως εξηγούν επιχειρηματίες της αγοράς, τις τελευταίες ημέρες δινόταν μάχη ώστε ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων που είχε θέσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να μπορέσει να επιτευχθεί, παρά τα προβλήματα του Ιουλίου, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και της τραπεζικής αργίας. Την ίδια ώρα, εξαιρετικά μειωμένες παραμένουν οι προσδοκίες να ξεπεράσουν φέτος οι τουριστικές εισπράξεις το “φράγμα” των 14 δισ. ευρώ (από 13,4 δισ. την προηγούμενη χρονιά). Την ίδια ώρα, η κατάρρευση και του εσωτερικού τουρισμού, με την πτώση της εγχώριας κίνησης να αγγίζει σε ορισμένους παραθεριστικούς προορισμούς ακόμη και το 60%, κατεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των εσόδων, τόσο στα καταλύματα, όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης.

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται σε μια από τις πιο δύσκολες για τον ελληνικό τουρισμό. Αν και τα έσοδα από τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν από πέρσι να είναι μεγαλύτερα, οι σημαντικές απώλειες από τη Ρωσία εξαιτίας της μείωσης της εισερχόμενης κίνησης αποτελούν μια ακόμη αρνητική παράμετρο στο στόχο των εσόδων. Υπολογίζεται άλλωστε, όπως αναφέρουν και ρωσικοί tour operator, πως η πτώση των ρωσικών εσόδων θα είναι τουλάχιστον 30%, ενώ ανά μήνα δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 50%.

Οι επιχειρηματίες τονίζουν τέλος πως ακόμη και μετά τις εκλογές, τα “βάσανα” για τον τουρισμό δεν τελειώνουν, αφού από τον Οκτώβριο έρχεται ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στη διαμονή, που αναμένεται να στερήσει από τη χώρα πολύτιμες θέσεις σε ανταγωνιστικότητα.

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/8/15 21:52

    Πάντα κλαιγονται οι επιχειρηματίες και τα ρίχουν όλα στις κάλπες και όχι στην ανεπάρκειά τους να συντονιστούν σε ενιαίο μέτωπο για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Βρε ανεγκέφαλοι, ποσώς τους ενδιαφέρει τους ξένους αν έχουμε εκλογές ή όχι, τα ίδια λέγατε και πριν και δεν έγινε τίποτα. Η πτωση των Ρώσων οφείλετε στην υποτίμηση του ρουβλιού. Από 57 πέρυσι πήγε στα 72!!!!! σήμερα. Αλλά μάλλον πάσχετε από αριθμητική

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *