ροή ειδήσεων

Άρση του Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύριους πρόσφυγες



Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Μέσα στα ζητήματα που έχουν πλήξει την χώρα είναι ένα θέμα που προέκυψε...
τους τελευταίους οκτώ μήνες με την έξαρση του να εκδηλώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες σε διάφορα ελληνικά νησιά όπως Κως, Μυτιλήνη κλπ. Το πρόβλημα αυτό είναι η καθημερινή άφιξη χιλιάδων μεταναστών στα νησιά και η μεταφορά τους στην Αθήνα προκειμένου να κατευθυνθούν προς τα Σκόπια και όλος αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί με την Κυβέρνηση να πορεύεται προς τις εκλογές.

Μέσα σε αυτές τις μέρες πραγματοποιήθηκε μία σύσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να συζητήσουν και να λάβουν μία απόφαση σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους μετανάστες και κυρίως τους Σύρους μετανάστες που προσπαθούν να φύγουν από την χώρα τους για να γλυτώσουν από τον διεξαχθέντα πόλεμο.

Η απόφαση των δύο ηγετών είναι να αναστείλουν την ισχύ των διαδικασιών που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες. Αξίζει να αναφερθεί πως ο συγκεκριμένος κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση που κάποιοι πρόσφυγες μετακινηθούν σε χώρες της ΕΕ και δεν τύχουν της αποδοχής των χωρών αυτών, τότε γυρνούν στην χώρα στην οποία έχουν απογραφεί.
Σύμφωνα με την διαδικτυακή πλατφόρμα πληροφόρησης για ζητήματα ασύλου Asylum Information Database (Aida), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) εξέδωσε εσωτερικές οδηγίες για την αναστολή ισχύος των διαδικασιών που προβλέπει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους πρόσφυγες,
Βάσει των οδηγιών, που φέρουν ημερομηνία 21 Αυγούστου 2015, ακυρώνονται οι διαδικασίες του Δουβλίνου ΙΙ (κάνοντας χρήση της ρήτρας κυριαρχίας που προβλέπει η ίδια συνθήκη) που είχαν δρομολογηθεί για τους Σύρους πρόσφυγες προκειμένου η Γερμανία να καταστεί το κράτος-μέλος που θα είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, ενώ ταυτόχρονα ανακαλούνται οι εντολές αναγκαστικής επαναπροώθησης σε άλλες χώρες που έχουν ήδη εκδοθεί.

Το μέτρο αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο που θα ανακουφίσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τις χώρες που έχουν επιβαρυνθεί από την μαζική μετανάστευση των Σύρων, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Αυτό που υπογράμμισαν οι δύο ηγέτες είναι πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία ενιαία πολιτική αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν κατακλείδι, το πρόβλημα αυτό είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί, τόσο από την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και από την Ένωση. Το μέτρο που αποφάσισαν οι δυο ηγέτες ανακουφίζει προσωρινά τις δύο χώρες. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον χρόνο αυτό για να φτιάξει μία σωστή πολιτική υποδοχής μεταναστών βάσει των υπαρχουσών οικονομικών συνθηκών και όχι των συνθηκών που επικρατούσαν σε άλλες εποχές.


rizopoulospost

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *